Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel29 september 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hoe kom je aan een vakantiebaan?

Een vakantiebaan is een prima mogelijkheid om extra geld te verdienen. Veel studenten en jongeren nemen tijdens de wintervakantie een baan om hun studie te financieren of geld bij te verdienen. Hier vind je een aantal tips om aan je volgende vakantiebaan te komen.

How to land a seasonal job

Solliciteer op tijd

De meeste bedrijven beginnen maanden voor het begin van het winterseizoen personeel te werven. Op die manier kunnen zij de juiste mensen selecteren en zo nodig opleiden. Zorg er dus voor dat je vroeg genoeg contact opneemt met de werkgever en niet wacht tot de laatste dag van de sollicitatietermijn.

Wees professioneel

Voor jou is het misschien “gewoon een vakantiebaan”, maar voor de werkgever ben je een belangrijke investering in het bedrijf. Laat je werkgever zien dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt. Of het gesprek nu persoonlijk of online plaatsvindt, kleed je netjes, wees op tijd en laat merken dat je het waardeert dat je een kans krijgt.

Wees flexibel

Werkgevers nemen vaak seizoenarbeiders in dienst om drukke perioden in het bedrijf aan te kunnen. Dit betekent dat seizoenarbeiders vaak wordt gevraagd om op ongebruikelijke tijden te werken of taken uit te voeren die aanvankelijk niet in hun functieomschrijving waren opgenomen. Een belangrijke eigenschap die werkgevers van seizoenarbeiders verwachten, is flexibiliteit. Zorg ervoor dat je flexibele opstelling duidelijk wordt in je cv en tijdens het sollicitatiegesprek.

Denk aan vroegere werkgevers

Heb je al eerder seizoenarbeid verricht en was je tevreden met je vroegere werkgevers? Neem dan rechtstreeks contact met hen op. De meeste werkgevers nemen liever iemand in dienst die al vertrouwd is met de functie en die weinig begeleiding en opleiding nodig heeft.

Informeer jezelf

Neem vóór het sollicitatiegesprek de tijd om te lezen wat het bedrijf doet en om meer te weten te komen over de producten waar je mee te maken krijgt. Hiermee laat je zien dat je belangstelling voor de functie hebt en dat je deze kans serieus neemt.

Neem contact op met onze EURES-adviseurs

Met meer dan 3 miljoen vacatures in heel Europa is het EURES-portaal de beste plek om op zoek te gaan naar je volgende vakantiebaan. Je kunt ook contact opnemen met EURES-adviseurs, die je kunnen helpen je sterke punten en interesses te achterhalen en je kunnen ondersteunen bij het zoeken en solliciteren naar een baan.

Zoek een EURES-adviseur bij jou in de buurt of neem contact op met je lokale EURES-adviseur via chat.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Zoeken naar EURES-adviseurs

Chatten met EURES-adviseurs

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
Hints en tipsWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tipsLeven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.