Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Απριλίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πώς να εντυπωσιάσετε τον εργοδότη σε μια συνέντευξη εργασίας

Οι συνεντεύξεις εργασίας μπορεί να είναι αγχωτικές, ιδίως εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία από συνεντεύξεις. Εδώ, στο EURES, έχουμε ετοιμάσει εννέα συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε στην επόμενη συνέντευξή σας.

How to impress employers in job interviews

Ενημερωθείτε σχετικά με την εταιρεία

Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε εκ των προτέρων σχετικά με την εταιρεία στην οποία υποβάλλετε αίτηση. Συνήθως, η σελίδα «Σχετικά με εμάς» του δικτυακού τόπου της εταιρείας αποτελεί ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την ενημέρωση. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τις σελίδες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις αξίες της.

Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να πείσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μην διστάσετε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα έργα ή δραστηριότητες της εταιρείας που σας ενδιαφέρουν. Να συμπεριφέρεστε σαν να είστε ήδη μέλος της εταιρείας και γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με τα μελλοντικά έργα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμβάλλετε. Κατ'αυτόν τον τρόπο θα φανεί ότι επιδεικνύετε μεγάλο ζήλο.

Ντυθείτε κατάλληλα για την περίσταση

Είναι αυτονόητο ότι το ντύσιμό σας για τη συνέντευξη εργασίας θα πρέπει να είναι ουδέτερο και επαγγελματικό. Παρότι ο ενδεδειγμένος τρόπος ντυσίματος εξαρτάται από το είδος της εταιρείας στην οποία υποβάλλετε αίτηση, γενικά, μπορείτε να επιλέξετε το στυλ business casual (χαλαρό επαγγελματικό ντύσιμο).

Να είστε εκεί πριν από την ώρα της συνέντευξης

Είναι σημαντικό να φτάσετε 10–15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα της συνέντευξής σας. Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε όχι μόνο ότι είστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που σας προσφέρεται, αλλά θα έχετε και τον χρόνο να προσαρμοστείτε στο νέο περιβάλλον, να νιώσετε άνετα και να ρίξετε μια τελευταία ματιά στις σημειώσεις σας.

Ετοιμάστε έναν κατάλογο με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας

Μια κλασική ερώτηση στις συνεντεύξεις εργασίας αφορά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας σε σχέση με τη θέση για την οποία υποβάλλετε υποψηφιότητα. Μην παραλείψετε να σκεφτείτε από πριν τι θα απαντήσετε.

Μην φοβάστε να μιλήσετε για δεξιότητες που δεν περιλαμβάνονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας, αλλά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαπρέψετε στη νέα σας θέση. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από άλλους υποψηφίους με παρόμοια προσόντα και γνώσεις.

Θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια για τα αδύνατα σημεία σας. Εάν δεν έχετε αρκετή εμπειρία ή δεν διαθέτετε μια συγκεκριμένη δεξιότητα, παραδεχτείτε το. Φροντίστε απλώς να αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο προτίθεστε να αντισταθμίσετε τις όποιες αδυναμίες (π.χ. είστε πρόθυμοι να μάθετε), καθώς δεν θέλετε να φανεί αρνητικό αυτό που λέτε. Σε τελική ανάλυση, αυτό που ενδιαφέρει τον υπεύθυνο της συνέντευξης είναι να γνωρίζει πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τις όποιες αδυναμίες σας.

Επιδείξτε ευελιξία

Η πανδημία COVID-19 μάς δίδαξε ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν μιλάτε για τις δεξιότητές σας, μην παραλείπετε να τονίσετε πόσο ευέλικτοι είστε. Η ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα (π.χ. εξ αποστάσεως ή υβριδική εργασία) ή η απόκτηση νέων δεξιοτήτων είναι σημαντικά στοιχεία, καθώς δείχνουν ότι μπορείτε να μετακινηθείτε και να προσαρμοσθείτε στις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης, εάν χρειαστεί.

Περιγράψτε τα επιτεύγματά σας

Αυτή είναι μια ακόμη κλασική ερώτηση που τίθεται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και την οποία πρέπει να προετοιμάσετε. Φτιάξτε έναν κατάλογο που να περιλαμβάνει τα επιτεύγματά σας σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση και να είστε έτοιμοι να τα παρουσιάσετε εφόσον σας ζητηθεί.

Αν δεν διαθέτετε μεγάλη επαγγελματική πείρα, μπορείτε να σκεφτείτε αντίστοιχα παραδείγματα από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή ακόμη και την καθημερινή ζωή. Όσοι διαθέτετε μεγαλύτερη επαγγελματική πείρα, μπορείτε να συντάξετε έναν κατάλογο με προηγούμενα σχετικά έργα, καθώς και τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπό τους και να τον παρουσιάσετε στον μελλοντικό εργοδότη σας. Παρουσιάστε τα γεγονότα με συντομία και πειστικό τρόπο.

Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις

Μια καλή συνέντευξη εργασίας μοιάζει πιο πολύ με συζήτηση παρά με ανάκριση. Πριν από τη συνέντευξή σας, σκεφτείτε τις ερωτήσεις που ενδεχομένως εσείς θέλετε να θέσετε στο άτομο που σας παίρνει συνέντευξη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική τηλεργασίας της εταιρείας, τις προοπτικές της συγκεκριμένης θέσης ή την ομάδα στην οποία θα ενταχθείτε.

Να προσέχετε τη γλώσσα του σώματός σας

Η γλώσσα του σώματος συχνά υποτιμάται από τους υποψηφίους, αλλά αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης εργασίας. Καθίστε ευθεία και μην ξεχνάτε να κοιτάτε στα μάτια τα άτομα που σας παίρνουν συνέντευξη όταν μιλάτε. Ακόμη και αν είστε νευρικοί, προσπαθήστε να μην κάνετε νευρικές κινήσεις ή να τρώτε τα νύχια σας και να θυμάστε πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις με αυτοπεποίθηση.

Επαναλάβετε ότι ενδιαφέρεστε για τη θέση

Στο τέλος της συνέντευξη, φροντίστε να επισημάνετε το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση και ευχαριστήστε τον υπεύθυνο συνέντευξης για την ευκαιρία που σας δίνει.

Διαβάστε το άρθρο μας Πώς να εντυπωσιάσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Χρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.