Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice12. november 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako se spoprijemati z negativnimi povratnimi informacijami na delovnem mestu

Nikoli ni preprosto sprejeti kritik, tudi če so dobronamerne. A tudi če je kritike težko prenesti, vam ne nazadnje pomagajo, da se izboljšate. Tukaj je naših pet najboljših nasvetov, kako se pozitivno spoprijeti s kritiko na delovnem mestu.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Ne pustite, da vas premagajo čustva

Spoprijemanje z negativnimi povratnimi informacijami je lahko pravi izziv, ne glede na to, ali prihajajo od nadrejenega, sodelavca, stranke ali koga drugega. Vaš prvi odziv najverjetneje ne bo najrazumnejši, zlasti če takih povratnih informacij niste pričakovali. Pomembno je, da si vzamete čas, se umirite, ocenite razmere in pred odzivom razmislite. Negativnih pripomb na delovnem mestu ne jemljite osebno; nanašajo se namreč na vaše delo in le redko na vas kot osebo.

Prisluhnite in se pogovorite

Tudi če se s pripombami ne strinjate, so konstruktivne povratne informacije dober način, da ugotovite, kako drugi vidijo vaše delo. Lahko so vam v pomoč, da boste pričakovanja bolje izpolnjevali. Pomembno je, da svojemu nadrejenemu, sodelavcu ali stranki prisluhnete in se z njim pogovorite na pozitiven način. Pustite jim, da podajo svojo oceno stanja, in jih pri tem ne prekinjajte. Ko končajo, ponovite, kar ste razumeli. Če o čem niste prepričani, prosite za pojasnilo, ne da bi se pregovarjali ali vsiljevali svoje stališče.

Sprejemanje

Ugotovite, kako kritiko analizirati, in se odločite, kaj želite od nje odnesti. Če povratne informacije prejmete ustno, je dobro, da si jih zabeležite za primer, če bi jih radi še enkrat pregledali. Razmislite, kaj bi lahko storili v nadaljevanju, da v prihodnje ne boste več prejemali enakih povratnih informacij. Lahko si na primer pripravite seznam točk za izboljšave, tako da boste lahko sledili svojemu napredku. Pri resnejših zadevah, ali če ste povratne informacije prejeli od nadrejenega, se boste morda želeli dogovoriti za nadaljnji sestanek, na katerem boste ugotavljali, kako ste se spoprijeli s povratnimi informacijami.

Bodite prijazni

Zelo verjetno je, da ima človek dobre namene in vam skuša s povratnimi informacijami pomagati. Zahvalite se mu zanje in za trud, ki ga je pri tem vložil, ter mu povejte, da cenite njegovo odkritost. S pozitivnim odzivom in dovzetnostjo za konstruktivne povratne informacije dokažete, da ste kot uslužbenec profesionalni in prilagodljivi, vaš nadrejeni, sodelavec in stranka pa vas bodo zaradi tega verjetno bolj cenili.

Ne bodite prestrogi do sebe

Ni vredno, da se še naprej krivite za napako, ki ste jo storili, ali za težavo, s katero bi se lahko bolje spoprijeli. Zapomnite si, da nihče ni popoln. Sicer je pomembno, da se zavedate svojih slabosti, vendar ne pozabite na svoje prednosti in dosežke. Bodite ponosni na svoje dobro delo in ne obtičite na svojih napakah oziroma ne pustite, da bi negativno vplivale na vašo samozavest. Ko ste povratnim informacijam namenili dovolj pozornosti in razmislili, kako se boste težav naslednjič lotili drugače, je čas, da greste naprej.

Upamo, da se boste s pomočjo teh nasvetov laže spoprijeli z negativnimi povratnimi informacijami na delovnem mestu in uresničili svoje poklicne zmožnosti!

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.