Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel12 november 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hoe ga je om met negatieve feedback op de werkplek?

Het is nooit fijn om kritiek te krijgen op je werk, ook al gaat het om opbouwende kritiek. Het is misschien niet aangenaam om te horen, maar uiteindelijk helpt kritiek je om jezelf te verbeteren. Dit zijn onze voornaamste tips over hoe je op een positieve manier met kritiek kunt omgaan.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Laat je emoties niet de overhand krijgen

Of het nu afkomstig is van je baas, een collega, een klant of iemand anders, het valt niet altijd mee om met negatieve feedback om te gaan. Je eerste reactie is waarschijnlijk niet de meest rationele, met name als de feedback onverwachts komt. Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om de situatie rustig te beoordelen en na te denken voordat je reageert. Vat negatief commentaar op de werkplek niet persoonlijk op; het heeft enkel betrekking op je werk en vormt zelden kritiek op jou als persoon.

Luister goed en reageer inhoudelijk

Zelfs als je het niet per se eens bent met de opmerkingen, is opbouwende kritiek een goede manier om uit te vinden hoe anderen tegen jouw werkzaamheden aankijken. Daarmee kan het je helpen om beter aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar wat je baas, je collega of je klant te zeggen heeft en daarop positief te reageren. Bied anderen de gelegenheid om hun beoordeling van de situatie te geven, zonder hen te onderbreken. Geef als ze klaar zijn een samenvatting van hun beoordeling zoals jij die begrepen hebt. Als je ergens over twijfelt, vraag hun dan om een en ander verder toe te lichten, zonder in discussie te gaan of je eigen standpunt te verdedigen.

Neem het mee

Leer hoe je kritiek kunt ontleden, zodat je vervolgens kunt bekijken wat je ervan wilt meenemen. Als de feedback mondeling wordt gegeven, is het een goed idee om aantekeningen te maken, voor het geval je erop wilt terugkomen. Bedenk hoe je de zaken in het vervolg wilt aanpakken om te voorkomen dat je in de toekomst dezelfde kritiek krijgt. Je zou bijvoorbeeld voor jezelf een lijst met verbeterpunten kunnen opstellen zodat je je eigen vorderingen kunt bijhouden. In ernstiger gevallen, of als het om feedback van je baas gaat, is het misschien een idee om een vervolggesprek te regelen om te bespreken wat je met de feedback hebt gedaan.

Wees tactvol

Hoogstwaarschijnlijk heeft de ander goede bedoelingen en probeert hij of zij je te helpen door feedback te geven. Bedank de ander voor de feedback: toon je erkentelijk voor de moeite die ze hebben genomen en laat hen weten dat je hun eerlijkheid op prijs stelt. Door positief te reageren en je ontvankelijk op te stellen voor opbouwende kritiek laat je zien dat je een professionele en zelfverzekerde werknemer bent, waardoor het respect van je baas, collega of klant waarschijnlijk alleen maar zal toenemen.

Wees niet te hard voor jezelf

Het heeft geen zin om jezelf verwijten te blijven maken voor een fout of een situatie die je misschien beter had kunnen aanpakken. Niemand is immers perfect. Hoewel het belangrijk is om je bewust te zijn van je zwakke punten, moet je je sterke punten en prestaties niet uit het oog verliezen. Wees trots op wat je goed doet en blijf niet te lang stilstaan bij je fouten. Voorkom dat ze je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Wanneer je voldoende aandacht hebt besteed aan feedback en erover hebt nagedacht hoe je de situatie een volgende keer anders zou kunnen aanpakken, is het zaak om weer aan de slag te gaan.

We hopen dat deze tips je kunnen helpen om positief om te gaan met negatieve feedback op je werk en om je beroepspotentieel volledig te verwezenlijken.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.