Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Νοεμβρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πώς να χειριστείτε την αρνητική κριτική στον χώρο εργασίας

Δεν είναι ποτέ εύκολο να δεχόμαστε κριτική στον χώρο εργασίας, ακόμα και αν είναι εποικοδομητική. Ωστόσο, ενώ αρχικά μπορεί να είναι δύσκολο να τη δεχτείτε, η κριτική τελικά θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της κριτικής στην εργασία με εποικοδομητικό τρόπο.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να επικρατήσουν

Είτε προέρχεται από τον προϊστάμενό σας, έναν συνάδελφο, έναν πελάτη ή κάποιον άλλο, η αντιμετώπιση της αρνητικής κριτικής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Η αρχική σας αντίδραση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ιδιαίτερα ορθολογική, ιδιαίτερα εάν η κριτική είναι απροσδόκητη. Είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο να ηρεμήσει, να αξιολογήσει την κατάσταση και να σκεφτεί πριν αντιδράσετε. Μην λαμβάνετε προσωπικά τα αρνητικά σχόλια στον χώρο εργασίας. Πρόκειται απλώς για μια κριτική της δουλειάς σας και σπάνια χαρακτηρίζει εσάς ως άτομο.

Ακούστε και αλληλεπιδράστε

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε απαραιτήτως με τα σχόλια, η εποικοδομητική κριτική είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε πώς οι άλλοι βλέπουν τις ενέργειές σας στον χώρο εργασίας και μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε καλύτερα στις προσδοκίες. Είναι σημαντικό να ακούσετε τι λέει ο προϊστάμενός σας, ο συνάδελφός σας ή ο πελάτης σας και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους με θετικό τρόπο. Επιτρέψτε στο άτομο να μοιραστεί τη γνώμη του για την κατάσταση χωρίς να το διακόψετε. Όταν τελειώσει, επαναλάβετε αυτό που καταλάβετε. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είστε βέβαιοι, ζητήστε περισσότερες διευκρινίσεις χωρίς να εκφράσετε αντιρρήσεις ή να υποστηρίξετε την άποψή σας.

Αξιοποιήστε τα θετικά

Μάθετε πώς να αποδομήσετε την κριτική και να αποφασίσετε τι θέλετε να κρατήσετε από αυτήν. Εάν τα σχόλια έχουν δοθεί προφορικά, είναι καλή ιδέα να κρατήσετε σημειώσεις για όσα ειπώθηκαν σε περίπτωση που θέλετε να ανατρέξετε ξανά σε αυτά. Εξετάστε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να αποφύγετε να λάβετε ξανά τα ίδια σχόλια στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα σημείων βελτίωσης, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Για πιο σοβαρά θέματα ή εάν τα σχόλια προέρχονται από τον προϊστάμενό σας, μπορείτε να οργανώσετε μια επόμενη συνάντηση για να συζητήσετε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήσατε τα σχόλια.

Να είστε ευγενικοί

Είναι πολύ πιθανό το άτομο να έχει καλές προθέσεις και να προσπαθεί να σας βοηθήσει με τα σχόλια που κάνει. Ευχαριστήστε το άτομο για τα σχόλιά του - αναγνωρίστε την προσπάθεια του και πείτε του ότι εκτιμάτε την ειλικρίνειά του. Η θετική στάση και η δεκτικότητα απέναντι στα εποικοδομητικά σχόλια είναι δείγμα επαγγελματισμού και ψυχικού σθένους και ο προϊστάμενος, ο συνάδελφός σας ή ο πελάτης σας πιθανόν να σας σέβονται περισσότερο για αυτό.

Μην είστε υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό σας

Δεν αξίζει να συνεχίζετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ένα λάθος που κάνατε ή μια κατάσταση που θα μπορούσατε να έχετε χειριστεί καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αδυναμίες σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά σας. Να είστε υπερήφανοι για όσα κάνετε καλά και προσπαθήστε να μην υπεραναλύετε τα λάθη σας ή μην επιτρέψετε να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοπεποίθησή σας. Αφού εξετάσετε αρκετά τα σχόλια και σκεφτείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε διαφορετικά την κατάσταση την επόμενη φορά, είναι ώρα να προχωρήσετε.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε θετικά την αρνητική κριτική στο χώρο εργασίας και να αξιοποιήσετε πλήρως τις επαγγελματικές σας δυνατότητες!

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστεπροσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.