Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. december 22.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Hogyan segíthető elő az alkalmazottak jólléte a COVID-19-világjárvány után?

A pandémiás időszakban egyre gyakrabban előtérbe került a jóllét témaköre, mivel a munkavállalók világszerte igyekeztek az otthoni munkavégzés közepette is megtalálni az egyensúlyt a munkájuk és a magánéletük között. Olvassa el az alábbi öt tippünket arról, hogyan érdemes gondoskodnia a személyzet biztonságáról és egészségéről a válság után.

How to foster wellbeing among employees post COVID-19
How to foster wellbeing among employees post COVID-19
EURES
 1. Tegyen meg mindent, hogy az alkalmazottai biztonságban érezzék magukat!

Sokan aggódnak amiatt, hogy a világjárvány után kockázatos lesz elhagyniuk az otthonukat és nagyobb embercsoportokkal érintkezniük. Éppen ezért alkalmazottai esetében a megnyugtatás mellett a megfelelő eljárások bevezetése is fontos, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy nemcsak munkavégzés, de a munkahelyen történő tartózkodás alatt is biztonságban érezzék magukat. Ilyen eljárás lehet a dolgozóasztal-foglalási rendszer, a munkahelyen tartózkodók számának korlátozása, fertőtlenítőszer és maszkok biztosítása, a munkahely napi szintű alapos takarítása, annak lehetővé tétele, hogy az alkalmazottak olyan helyről dolgozzanak, amely a számukra legmegfelelőbb, valamint a véleményük megkérdezése arról, hogy a jövőre nézve mit tartanak kényelmesebb megoldásnak.

 1. Hallgassa meg az alkalmazottakat!

Nincs egyszerűbb módja annak, hogy megtudja, hogyan érzik magukat az alkalmazottai, mint hogy közvetlenül elbeszélget velük. Akár rendszeresen szervezhet nekik virtuális vagy személyes beszélgetéseket, ahol elmondhatják, mi történt velük az utóbbi időben, és ezzel jelentősen feldobhatja a napjukat. A kötetlen beszélgetések során az alkalmazottaknak lehetőségük nyílik elmondani az esetleges problémáikat, Ön pedig segíthet nekik megoldást találni rájuk, még mielőtt a helyzet tovább romlana. Ha meghallgatja az alkalmazottai aggályait, a személyzet általános jólléte és a munkahelyi hangulat is javul. Más módon is megtudhatja, hogyan érzik magukat az alkalmazottai: végezhet névtelen felmérést, folytathat csoportos beszélgetéseket, és űrlap formájában is visszajelzést kérhet.

 1. Alakítsa ki és támogassa a tanácskérés lehetőségeit!

Munkahelyi vagy otthoni probléma esetén egyaránt hasznos lehet, ha van kivel megbeszélni azt. Érdemes önkéntesekből álló jólléti csapatot összeállítani, amely a munkavállalók rendelkezésére áll, ha bizalmas beszélgetésre vagy iránymutatásra van szükségük. Előfordulhat, hogy kényelmetlenül éreznék magukat, ha saját csapatuk egyik tagjával kellene beszélgetniük a nehézségekről, ezért vonja be különböző szervezeti egységek munkatársait. Mindezek mellett a jóllétről szóló speciális képzés is felkészültebbé teszi az alkalmazottakat a segítségnyújtásra és arra, hogy megfelelőbb tanácsokat adjanak munkatársaiknak.

 1. Tegye elsődlegessé a mentális egészséget!

Napjainkban a munkahelyen nyíltabban lehet beszélni a mentális egészségről és a jóllétről. Számos munkáltató már gondoskodott arról, hogy ez a téma előtérbe kerüljön és a munkavégzési szabályzatokban is helyet kapjon. Például vannak, akik lehetővé tették szabadnap kivételét ezzel az indokkal, vagy intézkedéseket vezettek be a jóllét megőrzése érdekében. Ennek keretében támogatást – többek között tanácsadást – kínálnak azoknak, akik nehéz időszakon mennek keresztül. A munkahelyi jóllét előmozdításával és az ehhez kapcsolódó tájékoztatással megelőzhetők a mentális zavarok, emellett boldogabbá tehetők az alkalmazottak, és fokozható a biztonságérzetük.

 1. Alkalmazkodjon a világjárvány által előidézett változásokhoz!

A pandémia számos változást okozott, különösen a munkavégzés terén. Ez jelentős bizonytalanságot eredményezett a munkavállalók körében, ugyanakkor fejlődési lehetőséget is ad a vállalkozások számára. A szerkezetátalakítás, az irányváltás és az átszervezés izgalmas is lehet, és kiszélesítheti az alkalmazottak lehetőségeit. Ha a csapata elfogadja ezeket a változásokat, és alkalmazkodik hozzájuk, a tagjai az aggályokat hátrahagyva motiváltnak érezhetik magukat, és bizakodva tekintenek majd a jövőbe. Időtállóvá teheti a szervezetét, ha a legtöbbet hozza ki az újonnan felmerült változásokból, például azzal, hogy továbbra is hatékonyan használja az online platformokat, valamint rugalmas vagy hibrid munkarendet kínál.

Az alkalmazottak COVID-19 utáni irányításáról lásd még: Hogyan motiváljuk a COVID19 után a munkába visszatérő munkavállalókat?

 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan motiváljuk a Covid19 után a munkába visszatérő munkavállalókat?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.