Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice29. november 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako predpisi EU ščitijo vaše pokojnine

Ne glede na to, ali se šele podajate na prvo zaposlitveno pustolovščino s pomočjo portala EURES ali pa ste že tik pred upokojitvijo po desetletja dolgi poklicni poti po vsej Evropski uniji, se usklajevanje različnih sistemov pokojninskega zavarovanja morda zdi malce zastrašujoče. Toda zahvaljujoč zakonodaji EU, je vložitev zahtevkov za pokojnino iz obveznega ali zasebnega pokojninskega zavarovanja enostavna in tudi pravična.

How EU rules protect your pensions
Еuropa

V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti za svojo pokojnino.

Se selite zaradi zaposlitve? Registrirajte se v novi državi prebivališča.

Če se selite iz ene države EU v drugo zaradi nove zaposlitve, se morate čim prej registrirati v novi državi prebivališča, da boste lahko kasneje, ko dosežete upokojitveno starost, vložili zahtevek za pokojnino, do katere ste upravičeni. Zavedati se morate, da se sistemi socialnih prejemkov med državami razlikujejo, zato ob prihodu preverite svoje pravice socialne varnosti.

Pripravljeni za upokojitev? Začnite postopek v državi prebivališča.

Če ste v zadnjih desetih letih delali v treh različnih državah EU in ste do pokojnine upravičeni v vseh teh državah, morate za te pokojnine zaprositi v državi, v kateri ste nazadnje delali. Ta država se bo nato uskladila z drugima dvema, da boste prejeli celotno pokojnino, do katere ste upravičeni.

Kako se moja pokojnina odmeri?

Po tem ko ustrezni pristojni organ v državi gostiteljici obravnava vaš zahtevek za več pokojnin, boste prejeli bodisi vse te pokojnine ali pokojnino države gostiteljice, kar od tega pač predstavlja višji znesek. Če v eni državi niste delali dolgo dovolj, da bi bili upravičeni do pokojnine, boste morda še vedno prejeli sorazmerno dajatev te države. To pa zato, ker se pri odmeri pokojnine upošteva skupni čas, ko ste delali v EU.

Se boste po upokojitvi preselili v drugo državo? Zahtevek vložite tam, kjer ste nazadnje delali.

Če se boste po upokojitvi preselili v drugo državo EU, začnite postopek vložitve zahtevka za pokojnino pri pristojnem vladnem zavodu v državi, v kateri ste nazadnje delali.

Kaj pa obdavčitev pokojnine?

Če se po upokojitvi preselite v drugo državo EU in v tej državi upokojitve preživite več kot polovico vsakega koledarskega leta, vas lahko ta država šteje za davčnega rezidenta. Če je temu tako, boste morda morali plačevati davek od pokojnine, ki jo prejemate iz drugih držav. Da boste to zanesljivo vedeli, preberite sporazum o dvojni obdavčitvi.

Kaj pa dodatno pokojninsko zavarovanje?

Sistemi dodatnega pokojninskega zavarovanja se od obveznega pokojninskega zavarovanja razlikujejo po tem, da jih po navadi zagotavlja delodajalec, upravlja pa zasebna družba. Če imate dodatno pokojninsko zavarovanje v eni državi, nato pa se preselite v drugo, ohranite enake pravice do vložitve zahtevka za to dodatno pokojnino, kot če prve države ne bi nikoli zapustili.

Več informacij o davku in pokojninski zakonodaji, ki bo morda vplivala na vas, vam lahko zagotovi pristojni zavod v vaši državi prebivališča. Če pa imate vprašanja o zaposlitveni mobilnosti po vsej Evropi, se obrnite na najbližjega Euresovega svetovalca.

 

Sorodne povezave:

Služba za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Tvoja Evropa – Delo v tujini

Tvoja Evropa – Socialna varnost v tujini

Tvoja Evropa – Pokojnina v tujini

Tvoja Evropa – Kontakti po državah za zahtevek za pokojnino

Tvoja Evropa – Upokojitev v tujini

Tvoja Evropa – Dodatna pokojnina v tujini

Tvoja Evropa – Dvojna obdavčitev pokojnin

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Novice s trga dela/novice mobilnosti
Povezani razdelki
Pomoč in podporaŽivljenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.