Hier volgen een paar tips voor een helder beeld van uw pensioen.
Gaat u in een ander land werken? Vergeet niet u in te schrijven in het land waar u gaat wonen
Als u voor een nieuwe baan van het ene EU-land naar het andere verhuist, moet u niet vergeten zich zo snel mogelijk in te schrijven in het land waar u gaat wonen. Op deze manier kunt u aanspraak maken op de pensioenuitkeringen waarop u bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd recht heeft. Uitkeringsstelsels verschillen per land, dus controleer uw socialezekerheidsrechten zodra u arriveert.
Staat u op het punt met pensioen te gaan? Begin de pensioenprocedure in het land waar u het laatst heeft gewerkt.
Wanneer u in de afgelopen tien jaar in drie EU-landen heeft gewerkt en in alle drie deze landen AOW/overheidspensioen heeft opgebouwd, moet u deze pensioenen aanvragen in het land waar u het laatst heeft gewerkt. In dat land wordt vervolgens zorggedragen voor coördinatie met de twee andere landen om te verzekeren dat u alle pensioenen ontvangt waarop u recht heeft.
Hoe worden mijn pensioenen berekend?
Nadat de bevoegde instantie in uw land van verblijf uw aanvraag van meerdere pensioenen heeft verwerkt, ontvangt u al deze pensioenen of het overheidspensioen van uw land van verblijf, naargelang welk pensioenbedrag het hoogst is. Zelfs wanneer u niet lang genoeg in een land hebt gewerkt om in aanmerking te komen voor pensioenuitkering kan het toch zijn dat u een pro-ratapensioen van dat land ontvangt. Dit komt doordat pensioenen worden berekend op grond van de totaalperiode dat u in de EU heeft gewerkt.
Gaat u na uw pensionering in een ander land wonen? Vraag uw pensioen aan in het land waar u het laatst heeft gewerkt.
Wanneer u in een ander EU-land met pensioen gaat, begint u de procedure van pensioen aanvragen bij de bevoegde overheidsinstantie in het land waar u het laatst heeft gewerkt.
Hoe is het geregeld met belasting op pensioenen?
Wanneer u na uw pensionering in een ander EU-land gaat wonen en elk jaar meer dan de helft van het jaar in dat land verblijft, is het mogelijk dat u in dat land voor belastingdoeleinden als ingezetene wordt aangemerkt. Als dat het geval is, moet u mogelijk belasting betalen over het pensioen dat u uit andere landen ontvangt. Controleer het verdrag tot het vermijden van dubbele belasting om te zien of dit het geval is.
Hoe is het geregeld met aanvullend pensioen?
Aanvullend pensioen verschilt van AOW/overheidspensioen en wordt gewoonlijk uitgekeerd door een werkgever en beheerd door een particuliere onderneming. Wanneer u in een land een aanvullend pensioen heeft opgebouwd en vervolgens naar een ander land verhuist, behoudt u dezelfde rechten op dat aanvullend pensioen als in het land waar het aanvullend pensioen is opgebouwd.
Neem contact op met het desbetreffende agentschap in uw land van verblijf voor meer informatie over belasting- en pensioenwetgeving die eventueel op u van toepassing is. Met vragen over beroepsmobiliteit in Europa kunt u terecht bij een EURES-adviseur bij u in de buurt.
Verwante links:
Europese Commissie – DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
Uw Europa – Werken in het buitenland
Uw Europa – Sociale zekerheid in het buitenland
Uw Europa – Pensioen/AOW in het buitenland
Uw Europa – Nationale contactpunten voor het aanvragen van pensioen
Uw Europa – In het buitenland met pensioen gaan
Uw Europa – Aanvullende pensioenen in het buitenland
Uw Europa – Dubbele belastingheffing op pensioenen
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
EURES op Google+
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 29 november 2017
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Gerelateerde sectie(s)
- Hulp & ondersteuningLeven & werken
- Sector
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles