Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli29. marraskuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten EU:n säännöt turvaavat eläkkeesi

Olitpa aloittamassa ensimmäistä EURES-seikkailuasi tai lähestymässä eläkeikää työskenneltyäsi vuosikymmeniä ympäri Euroopan unionia, eläke-etuuksien selvittely voi kauhistuttaa. EU:n lainsäädäntö tekee kuitenkin kansaneläkkeen ja yksityisen eläkkeen hakemisesta helppoa ja oikeudenmukaista.

How EU rules protect your pensions
Еuropa

Seuraavassa on vinkkejä eläkettä varten.

Muutatko työn vuoksi maasta toiseen? Rekisteröidy uudessa asuinmaassasi.

Jos muutat työn perässä yhdestä EU-maasta toiseen, rekisteröidy uuteen asuinmaahasi mahdollisimman pian, jotta voit hakea etuuksia, joihin olet oikeutettu eläkeiässä. Eri jäsenvaltioiden etuusjärjestelmät eroavat toisistaan, joten selvitä saapuessasi omat sosiaaliturvaoikeutesi.

Oletko jäämässä eläkkeelle? Aloita prosessi asuinmaassasi.

Jos olet työskennellyt viimeisten kymmenen vuoden aikana kolmessa EU-maassa ja olet oikeutettu kansaneläkkeeseen niissä kaikissa, sinun tulee hakea eläkettä viimeisessä työskentelymaassasi. Tämä maa kerää tiedot kahdesta muusta maasta, jotta saat varmasti kaikki eläkkeet, joihin sinulla on oikeus.

Miten eläke lasketaan?

Kun asuinmaasi eläkeasioista vastaava viranomainen on käsitellyt useita eläkkeitä koskevan hakemuksesi, sinulle myönnetään joko kaikki hakemasi eläkkeet tai asuinmaasi kansallinen eläke sen mukaan, kumpi on suurempi. Vaikka et olisi työskennellyt jossain maassa riittävän kauan ollaksesi oikeutettu maan eläke-etuuksiin, voit silti saada maasta pro rata -etuuden. Tämä johtuu siitä, että eläkkeet lasketaan kaiken kaikkiaan EU:ssa työskentelemäsi ajan mukaan.

Siirrytkö eläkkeelle uuteen maahan? Hae eläkettä viimeisessä työskentelymaassasi.

Jos jäät eläkkeelle ulkomailla EU-maassa, jossa et ole työskennellyt, toimita eläkehakemuksesi sen maan eläkeasioista vastaavalle viranomaiselle, jossa työskentelit viimeiseksi.

Miten eläkettä verotetaan?

Jos siirryt eläkkeelle uuteen EU-maahan ja oleskelet aina yli puolet vuodesta kyseisessä maassa, sinut saatetaan katsoa siellä verovelvolliseksi. Jos näin on, saatat joutua maksamaan veroa muista maista saamastasi eläkkeestä. Varmista asia kaksinkertaista verotusta koskevasta sopimuksesta.

Miten lisäeläkkeet toimivat?

Lisäeläke-etuudet eroavat kansaneläkkeestä siten, että ne tarjoaa yleensä työnantaja ja niitä hallinnoi yksityinen yhtiö. Jos olet oikeutettu lisäeläkkeeseen yhdessä maassa ja muutat sitten toiseen maahan, oikeutesi lisäeläkkeeseen säilyy ennallaan.

Pyydä lisätietoja itseäsi koskevasta vero- ja eläkelainsäädännöstä asuinmaasi asiasta vastaavilta viranomaisilta. Jos sinulla on kysyttävää ammatillisesta liikkuvuudesta Euroopassa, ota yhteyttä lähimpään EURES-neuvojaan.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Sinun Eurooppasi – Työskentely ulkomailla

Sinun Eurooppasi – Sosiaaliturva ulkomailla

Sinun Eurooppasi – Kansaneläkkeet ulkomailla

Sinun Eurooppasi – Kansalliset yhteyspisteet eläkkeen hakemiseksi

Sinun Eurooppasi – Eläkkeellä ulkomailla

Sinun Eurooppasi – Lisäeläkkeet ulkomailla

Sinun Eurooppasi – Eläkkeiden kaksinkertainen verotus

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Tiedot

Aiheet
Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Apu ja tukiAsuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.