Her kommer et par tips til, hvordan du sikrer dig din pension.
Flytter du til et andet land for at arbejde? Bliv registreret i dit nye bopælsland.
Hvis du flytter fra ét EU-land til et andet på grund af et nyt job, skal du sørge for hurtigst muligt at blive registreret i dit nye bopælsland, så du kan ansøge om de ydelser, du er berettiget til, når du når pensionsalderen. Husk, at ydelsessystemerne er forskellige fra land til land, så tjek dine rettigheder til social sikring, når du ankommer.
Klar til at gå på pension? Start processen i bopælslandet.
Hvis du i løbet af de sidste ti år har arbejdet i tre EU-lande, og du er berettiget til statspensioner i alle tre lande, skal du ansøge om disse pensioner i det land, hvor du sidst har arbejdet. Det pågældende land vil dernæst koordinere med de to andre for at sikre, at du får alle de pensioner, du er berettiget til.
Hvordan beregnes mine pensioner?
Efter at den relevante myndighed i værtslandet har behandlet din ansøgning om flere pensioner, får du enten alle pensionerne eller den nationale pension i værtslandet, alt efter hvad der er højest. Selv om du ikke har arbejdet længe nok i et land til at være kvalificeret til pensionsydelser, kan du stadig få en pro rata-pension fra det pågældende land. Det skyldes, at pensioner beregnes på basis af den samlede tid, du har arbejdet i EU.
Pensionist i et nyt land? Ansøg der, hvor du sidst har arbejdet.
Hvis du vælger at gå på pension i et nyt EU-land, skal du starte processen med at ansøge om dine pensioner hos den relevante myndighed i det land, hvor du sidst arbejdede.
Hvad med beskatning af pensionen?
Hvis du er gået på pension i et nyt EU-land og du opholder dig mere en halvdelen af året i pensionslandet, kan det pågældende land betragte dig som skatteborger. I så fald skal du muligvis betale skat af de pensioner, du får fra andre lande. Tjek dobbeltbeskatningsaftalen for at være sikker.
Hvad med supplerende pensionskonti?
Supplerende pensionsydelser adskiller sig fra pensioner, der udbetales af staten, ved, at de sædvanligvis ydes af en arbejdsgiver og administreres af en privat virksomhed. Hvis du har en supplerende pension i ét land og flytter til et andet, har du stadig samme ret til at ansøge om den supplerende pension, som hvis du stadig boede i det første land.
Tal med den relevante myndighed i bopælslandet med henblik på yderligere oplysninger om skatte- og pensionslovgivning, der kan berøre dig. Og hvis du har spørgsmål vedrørende jobmobilitet i Europa, kan du tale med en Euresvejleder tæt på dig.
Relevante links:
Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
Dit Europa – Arbejde i udlandet
Dit Europa – Social sikring i udlandet
Dit Europa – Statspension i udlandet
Dit Europa – Nationale kontakter til ansøgning om pensioner
Dit Europa – Pension i udlandet
Dit Europa – Supplerende pensioner i udlandet
Dit Europa – Dobbeltbeskatning på pensioner
Læs mere:
Find en Euresvejleder
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over events
Kommende onlineevents
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Eures på Google+
Detaljer
- Publikationsdato
- 29. november 2017
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
- Relaterede sektion(er)
- Hjælp og supportLeve- og arbejdsvilkår
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles