Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Νοεμβρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πώς σας επηρεάζει η αδήλωτη εργασία στην ΕΕ;

Η αδήλωτη εργασία στο πλαίσιο της παραοικονομίας αντιστοιχεί στο 15% περίπου της συνολικής οικονομίας της Ευρώπης. Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για να πατάξει το φαινόμενο αυτό μέσω της «ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας». Όμως τι ακριβώς είναι η αδήλωτη εργασία, γιατί η πλατφόρμα αυτή είναι σημαντική και πώς μπορεί να σας συνδράμει ως εργαζόμενο στην ΕΕ;

How does undeclared work in the EU affect you?
European Union

Τι ακριβώς είναι η αδήλωτη εργασία;

Ως αδήλωτη εργασία νοείται κάθε είδους εργασία που είναι νόμιμη ως προς τη φύση της αλλά δεν δηλώνεται στην αρμόδιες δημόσιες αρχές. Ανεπισήμως συχνά αποκαλείται «μαύρη εργασία» και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι υπηρεσίες καθαρισμού, οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, καθώς και στους κλάδους των τροφίμων και της φιλοξενίας.

Τι ακριβώς κάνει η «ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας»;

Η καταπολέμηση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, η οποία για τον σκοπό αυτόν θέσπισε την «ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας» το 2016.

Η πλατφόρμα προβλέπει τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και ορθών πρακτικών μεταξύ οργανισμών από το σύνολο της ΕΕ, περιλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών προστασίας της εργασίας, των φορολογικών αρχών και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Κύριοι στόχοι της είναι η μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη εργασία και η εδραίωση δίκαιων και αποτελεσματικών αγορών εργασίας και συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Γιατί πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία;

H «μαύρη» ή η «συμπληρωματική» εργασία δείχνουν ενδεχομένως «αθώες» ή δίνουν την εντύπωση της μοναδικής επιλογής σε δύσκολες αγορές εργασίας. Ωστόσο, ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και μειονεκτήματα για τους εργαζόμενους.

Εάν εργάζεστε σε αδήλωτη εργασία, ενδέχεται να βιώσετε:

  • χαμηλές αποδοχές (συχνά υπολειπόμενες του νόμιμου κατώτερου μισθού)·
  • ακανόνιστα ή υπερβολικά ωράρια εργασίας·
  • κακές ή ανασφαλείς συνθήκες εργασίας και χαμηλή ποιότητα εργασίας·
  • καταστρατήγηση των δικαιωμάτων απασχόλησης, όπως είναι η προβλεπόμενη αμοιβή για τις αργίες και η αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών·
  • έλλειψη πρόσβασης σε συντάξεις και σε επιδόματα ανεργίας·
  • μικρότερη εργασιακή ασφάλεια και λιγότερες ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων ή εξεύρεσης εργασίας με τήρηση όλων των νόμιμων τύπων.

Ενδεχομένως ενέχομαι σε αδήλωτη εργασία. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να ενέχεσθε σε αδήλωτη εργασία, μπορείτε να αναζητήσετε στον διαδικτυακό τόπο της πλατφόρμας τη νομοθεσία της χώρας σας και να ελέγξετε αν εσείς και ο εργοδότης σας συμμορφώνεσθε προς αυτήν.

Εάν πιστεύετε ότι ο εργοδότης σας ή κάποιος άλλος οργανισμός ενέχεται σε αδήλωτη εργασία, μπορείτε επίσης να πληροφορηθείτε πώς να αναφέρετε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τη χώρα σας από τον κυλιόμενο κατάλογο, όπου θα βρείτε τους διαδικτυακούς τόπους και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των εθνικών σημείων επαφής της χώρας σας.

Είναι υποχρέωσή μου να προβώ σε κάποιες ενέργειες;

Το σύνθημα της ΕΕ είναι «Η αδήλωτη εργασία είναι πρόβλημα όλων». Αυτό συμβαίνει διότι η αδήλωτη εργασία συνεπάγεται τη μη εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, η οποία συνεπάγεται την υποχρηματοδότηση βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης. Οι επιπτώσεις πλήττουν όλα τα μέλη της κοινωνίας, ιδίως τα πιο ευάλωτα.

Ως πολίτης, μπορείς να συμβάλεις στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας καταγγέλλοντάς την. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις συμβουλές σχετικά με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη μετάβαση από την αδήλωτη στην τυπική απασχόληση.

Φυσικά, η πρόληψη της αδήλωτης εργασίας δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των εργαζομένων –απαιτεί κοινή προσπάθεια. Η συμμόρφωση των εργοδοτών προς τους εθνικούς κανονισμούς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εντωμεταξύ, η ΕΕ υποστηρίζει τα κράτη μέλη προκειμένου να λάβουν μέτρα σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα, παρακολουθήστε αυτό το βίντεο ή επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο της πλατφόρμας. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφείτε στο τακτικό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την αδήλωτη εργασία ή αξιοποιήστε τη βιβλιοθήκη χρήσιμων πόρων της ιστοσελίδας
 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Εθνικά εργαλεία αναφοράς της αδήλωτης εργασίας

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας – Βίντεο (YouTube)

Αδήλωτη εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Βοήθεια και υποστήριξηΔιαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.