Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel26 maj 2022Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Ta fram ett attraktivt praktikprogram för ditt företag

Ett genomtänkt praktikprogram kan ge stora fördelar, både för ditt företag och för dina praktikanter. Läs våra tips om hur du blir en attraktiv arbetsgivare för praktikanter och lockar till dig de bästa kandidaterna.

How to develop a competitive internship programme for your company

Vad har ditt företag att vinna på att erbjuda praktikplatser?

Fundera kring fördelarna för just ditt företag med att erbjuda praktikplatser. Du kanske står inför att anställa och vill börja med att testa kandidaternas färdigheter, eller bara vill avlasta din ordinarie personal under perioder med ovanligt hög arbetsbelastning. Eller så kanske du vill få in ”nytt blod” och nya perspektiv i ditt team. Oavsett vad syftet är bör du se till att ha ett konkret mål som överensstämmer med ditt företags behov. Kom ihåg att under intervjun tala om för de sökande ifall det rör sig om en tillfällig praktik utan utsikter om anställning, eller om det däremot kan bli tal om anställning efter praktiken.

Ta fram ett detaljerat praktikprogram

Se till att praktikprogrammet är så detaljerat som möjligt. Definiera alla aspekter av praktiktjänstgöringen, exempelvis varaktighet, urvalskriterier, den avdelning/grupp som praktikanten kommer att arbeta i, vem som kommer att handleda praktikanten, vilka arbetsuppgifter och projekt det kan bli tal om, hur många praktikanter du behöver, vilka resultat som eftersträvas (både för praktikanten och för ditt företag), eventuell lön, förmåner osv. Ju mer detaljerat praktikprogrammet är, desto troligare är det att det uppfyller företagets och praktikantens behov.

Gör en intern utvärderingsplan

Fundera över vilka färdigheter och kunskaper du vill att praktikanten ska ha förvärvat vid slutet av praktiken och hur du ska övervaka framstegen. Kom ihåg att ta fram en förbättringsplan om praktikanten har svårt att klara av sina uppgifter. Du måste även se till att den person som övervakar och handleder praktikanten kan avsätta tillräckligt med tid för att vara behjälplig och svara på frågor.

Ta fram en introduktionsplan

En praktik kan för många vara den första kontakten med arbetslivet, så se till att dina praktikanter får en mjuk start och introduceras gradvis för kollegor och arbetsuppgifter. Berätta för dem om företagskulturen, presentera dem för teamet i ett avspänt sammanhang och ge dem tid att bekanta sig med företaget.

Erbjud ersättning om du har möjlighet

Vi rekommenderar att du erbjuder avlönad praktik, förutsatt att lagstiftningen tillåter det. Detta kan betyda mycket när man just har påbörjat sin karriär, särskilt om man inte får någon ekonomisk hjälp från annat håll under praktiktiden. Du kan även kontakta din lokala arbetsförmedling för att fråga om det finns några stödprogram för praktikanter.

Tala med en Euresrådgivare

Sist men inte minst råder vi dig att tala med din närmaste Euresrådgivare om hur Eures kan hjälpa till med rekryteringen av praktikanter. De kan till exempel ge dig råd om hur du marknadsför praktiktjänsten eller informera om kommande jobbmässor där du kan hitta bra praktikantkandidater.

När kontoret flyttar in i hemmet kan skillnaden mellan arbete och fritid bli oklar. Här hittar du våra bästa råd om hur du som arbetsgivare bidrar till en god balans mellan arbete och privatliv för anställda efter covid-19.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsRekryteringstrender
Relaterade avsnitt
Råd och tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.