Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article4 mai 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Hvordan kan vi bruke teknologi uten å bli distrahert?

Hender det at du mangler konsentrasjon og føler behov for å sjekke telefonen mens du jobber eller studerer? Selvfølgelig, det skjer med oss alle. Hvordan kan vi imidlertid unngå å bli distrahert, og hvilken effekt har teknologi på konsentrasjonsevnen vår?

How can we use technology without getting distracted?

Hvis du nettopp har begynt i en skrivebordsjobb, vil du sannsynligvis stirre på en skjerm i opptil åtte timer om dagen. Det er svært forskjellig fra å gå på forelesninger, være på campus eller ta notater. Når arbeidsdagen er over, ser du sannsynligvis på TV eller spiller et videospill, og du bruker helt sikkert telefonen.

I det daglige liv er teknologi selvfølgelig i det store og hele positivt; måten vi samhandler med teknologi kan imidlertid være grunn til bekymring. Denne studien rapporterer at voksne personer i EU, utenfor arbeidstiden, bruker skjermer i mellom to til tre timer om dagen (og i mange tilfeller mer). Gitt at mange også bruker skjermer i forbindelse med arbeidet, kan denne skjermtiden raskt bli svært høy.

Telefonene våre har blitt avanserte underholdningsmaskiner. Sosiale medier som TikTok leverer en endeløs tilførsel av videoer som er spesifikt målrettet mot våre interesser. Som et resultat er fristelsen for å sjekke sosiale medier veldig sterk, og en potensiell kilde til konstant distraksjon. Trenden for korte videoer som gir øyeblikkelig tilfredsstillelse kan tyde på noe mer alvorlig enn våre forbruksvaner for sosiale medier: Det kan tyde på at konsentrasjonsevnen vår faktisk krymper.

Er det imidlertid teknologien som har denne effekten? En studie konkluderte med at folk som spiller videospill på «ekspert»-nivå, har «betydelig bedre konsentrasjonsevne enn de som ikke er eksperter». Den konkluderte også med at «visse typer spill kan brukes som verktøy for å endre høyere kognitive hjernefunksjoner, for eksempel konsentrasjon, spesielt hos personer som lider av konsentrasjonsforstyrrelser som påvirker deres ytelse.» Det vil si at teknologi, for eksempel i form av videospill (når de brukes i riktig setting), faktisk kan være i stand til å påvirke konsentrasjonsevnen vår positivt.

Selv om mobiltelefoner gir umiddelbar tilgang til informasjon, gir de også umiddelbar tilgang til underholdning, herunder sosiale medier. Dette kan være en stor distraksjon som er vanskelig å håndtere, spesielt hvis du ikke er særlig strukturert med tiden din. Dette kan skape problemer hvis du ikke klarer å holde tritt med arbeidsmengden. Hvis du legger merke til at du strekker deg etter telefonen litt vel ofte, kan det være lurt å ta tak i nettvanene dine. Hva kan du gjøre for å kurere skjermavhengigheten?

Ironisk nok kan det hende at løsningen ligger i telefonene: Mange moderne smarttelefoner har innebygde funksjoner å sjekke skjermtid og kan vise deg hvor mye tid du bruker på de enkelte appene. Telefonens innstillinger gir deg dessuten mulighet til å angi grenser for appbruk ved hjelp av tidskvoter. Dette kan oppmuntre til en sunnere bruk av sosiale medier, med økter i stedet for endeløs scrolling, ettersom du må rasjonere tiden du bruker på vanedannende apper. Noen telefoner har til og med en Zen-modus; en funksjon som låser telefonen fullstendig og holder deg distraksjonsfri slik at du kan fokusere uten å prokrastinere.

Det kan også hjelpe å skape barrierer mellom hvilke enheter du bruker til underholdning og hvilke du bruker til arbeid. Prøv for eksempel å dedikere telefonen til personlig bruk og den bærbare datamaskinen til arbeid eller studier.

Til syvende og sist er det verdt å merke seg at det er helt naturlig å føle seg distrahert av andre, mer interessante skjermer når du bruker teknologi til arbeid eller studier. Metodene vi har diskutert i denne artikkelen er avhengige av at du tilegner deg sunnere teknologivaner som lar deg fokusere på arbeidet, noe som vil resultere i at du føler deg mer produktiv og avslappet etter jobb. Ved å bruke sosiale medier og underholdning som en belønning, kan du skape et sunnere forhold til enhetene dine samtidig som du forbedrer konsentrasjonsevnen din.

I partnerskap med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

Are Europeans glued to their screens?

Impact of Action Video Gaming Behavior on Attention, Anxiety, and Sleep Among University Students

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
 • Råd og tips
 • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.