Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice22. julij 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Kako lahko iz delovne prakse ustvarim zaposlitev s polnim delovnim časom?

Delovna praksa ni le dober način za pridobivanje znanj, spretnosti in izkušenj, temveč vam lahko tudi odpre vrata do prihodnje poklicne poti. Če želite takšno priložnost kar najbolj izkoristiti, preberite osem nasvetov, ki vam bodo pomagali iz delovne prakse ustvariti zaposlitev s polnim delovnim časom.

How can I turn my internship into a full-time job?

Delovna praksa ali vajeništvo ima več prednosti, vendar če upate, da boste z delodajalcem sklenili pogodbo o zaposlitvi s polnim delovnim časom, morate začeti razmišljati kot delavec.

Zastavite si jasne cilje

Ob prijavi na delovno prakso imate osebne in poklicne cilje, vendar je koristno, da ustvarite tudi nekaj ciljev, ki temeljijo na potrebah podjetja. V začetnih razgovorih z nadrejenim se ne bojte vprašati, kaj točno od vas pričakujejo, in s pomočjo te informacije oblikujte „seznam nalog“ za čas svoje delovne prakse. Jasni cilji vam bodo zagotovili osredotočenost – njihovo doseganje pa bo dopolnilo vaš seznam dosežkov, s katerimi boste ustvarili dober vtis na svojega nadrejenega, ko se bo bližal konec delovne prakse.

Mislite na potrebe delodajalca

Res je, delovno prakso opravljate za napredovanje na poklicni poti, toda kaj potrebujejo delodajalci? Kaj želijo doseči vaši direktorji in zakaj delajo tako, kot delajo? Če vam uspe ugotoviti, kaj pomeni „uspeh“ za tiste, ki so višje v organizaciji, in uskladite način razmišljanja o svojem delu z njihovimi poslovnimi cilji, boste prišli daleč.

Bodite pripravljeni na manjvredno delo

Čeprav je pomembno, da vidite širšo sliko in mislite na to, kje lahko dodate vrednost, se vedno najde manjvredno delo, ki ga je treba opraviti. Ker ste na delovni praksi, bodo za to najverjetneje prosili vas, vendar če lahko dokažete, da znate dobro opraviti tudi manjvredna dela, si boste ustvarili dober sloves. Če lahko tudi najosnovnejša opravila opravite z navdušenjem in skrbnostjo, vam bodo v prihodnosti najverjetneje zaupali zanimivejše delo.

Potrudite se prilagoditi

Kako so oblečeni ljudje v pisarni? Kako formalno – ali neformalno – se pogovarjajo drug z drugim? Kako dolg odmor za kavo je predolg? Vsaka pisarna ima lastno kulturo, vendar če ugotovite, kakšna so nepisana pravila, in jih upoštevate, se boste začeli prilagajati. Čim enostavneje se vam bo uspelo prilagoditi, tem bolj vas bodo drugi šteli za sodelavca in ne za „nekoga na delovni praksi“.

Povejte, da si želite ostati

Ni vedno očitno, da si oseba na delovni praksi želi ostati in si ustvariti zaposlitev s polnim delovnim časom. Poskrbite, da bo to očitno! Ko govorite z nadrejenim, jasno povejte, da vidite to delovno prakso kot začetek dolgega razmerja, in vprašajte, kaj lahko naredite, da boste ta čas kar najbolje izkoristili. Morda vas bo presenetil z boljšo idejo o dolgoročnih načrtih podjetja in vaši vlogi v njih.

Opazujte in pomagajte drugim

Ali vaš sodelavec stalno arhivira dokumente, medtem ko bi lahko opravljal pomembnejše delo? Ali bi mu pri tem lahko ponudili pomoč? Če dovolj dobro opazujete, da vidite, kje lahko nekomu olajšate delo tako, da prevzamete manjšo količino administrativnega dela – in to dobro opravite –, si vas bodo zapomnili. Lastnosti, kot sta sočutje in prijaznost, običajno sicer niso vključene v opis del, v pisarniškem okolju pa so cenjene. 

Sprašujte … taktno

Ne bojte se spraševati ljudi o njihovem delu, zlasti če s tem pokažete, da želite bolje razumeti industrijo ali sektor, vendar bodite pri tem obzirni. Ne prekinjajte dela ali sestankov – najdite čas, ko ljudje niso prezaposleni, in jih vedno vprašajte, ali imajo čas in lahko govorite z njimi. Poleg tega tudi …

Pokažite spoštovanje

Vedno se zahvalite ljudem za čas, zlasti če so si vzeli odmor med delom, da bi vam dali nasvet ali informacije. Ob koncu pripravništva lahko delodajalcu tudi pošljete pismo ali sporočilo, da se mu zahvalite za izkušnjo … in da ga spomnite na svoje kontaktne podatke, če bi se pojavila priložnost za zaposlitev s polnim delovnim časom.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Portal EURES

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Namigi in nasveti
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.