Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre22 iulie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Cum îmi pot transforma stagiul într-un loc de muncă cu normă întreagă?

Un stagiu nu reprezintă doar o modalitate potrivită pentru a vă dezvolta competențele și pentru a acumula experiență; acesta vă poate deschide calea către viitoarea carieră. Dacă doriți să valorificați la maxim oportunitatea, iată opt sfaturi care vă pot ajuta să vă transformați stagiul într-un loc de muncă cu normă întreagă.

How can I turn my internship into a full-time job?

Un stagiu sau o ucenicie aduce multe beneficii însă, dacă sperați că acesta va conduce către un loc de muncă cu normă întreagă la angajatorul respectiv, trebuie să începeți să gândiți ca un angajat.

Stabiliți obiective clare

Atunci când depuneți o solicitare pentru un stagiu, aveți obiective personale și profesionale. Însă merită să creați anumite obiective și în baza nevoilor respectivei societăți. Așadar, în cadrul conversației inițiale cu supervizorul dumneavoastră, nu vă temeți să întrebați exact care sunt așteptările în ceea ce vă privește și transformați această informație într-o „listă de sarcini” pe durata șederii dumneavoastră. Dacă aveți obiective clare veți avea asupra a ce să vă concentrați – iar îndeplinirea lor vă va oferi o listă de realizări cu care să vă impresionați șeful la finalul plasamentului.

Gândiți-vă la necesitățile angajatorului dumneavoastră

Da, urmați stagiul pentru a vă promova propria carieră, însă de ce anume au nevoie angajatorii dumneavoastră? Ce urmăresc șefii dumneavoastră să realizeze și de ce lucrează așa cum o fac? Dacă vă puteți da seama ce înseamnă „succes” pentru cei aflați la un nivel superior în organizație și dacă puteți alinia modul în care gândiți cu obiectivele lor de afaceri, veți ajunge departe.

Fiți pregătit să realizați activități mai puțin importante

Deși este important să aveți o vedere de ansamblu și să vă gândiți unde puteți adăuga valoare, întotdeauna vor exista și activități mai puțin importante care trebuie realizate. În calitate de stagiar, este mai mult decât probabil ca dumneavoastră să fiți persoana căreia i se va cere să le realizați! Însă dacă dovediți că puteți realiza bine activitățile mai puțin importante, vă veți crea o reputație bună. Dacă puteți îndeplini chiar și cele mai simple sarcini cu entuziasm și cu grijă, sunt șanse să vi se încredințeze activități mai interesante în viitor.

Faceți efortul de a vă integra

Cum se îmbracă persoanele din birou? Cât de protocolar - sau neprotocolar - își vorbesc unii altora? Când devine o pauză de cafea prea lungă? Fiecare birou are o cultură proprie, însă dacă vă puteți da seama care sunt regulile nescrise și le respectați, veți începe să vă integrați. Și, cu cât vă integrați mai ușor, cu atât este mai probabil ca oamenii să vă considere un coleg, mai degrabă decât „stagiarul”.

Spuneți-le că v-ar plăcea să rămâneți

Nu este întotdeauna evident faptul că o persoană aflată într-un stagiu dorește să rămână și să îl transforme într-un loc de muncă cu normă întreagă. Așa că faceți în așa fel încât să fie evident! Când vorbiți cu supervizorul dumneavoastră, fiți sincer în ceea ce privește faptul că priviți acest stagiu ca pe un început al unei relații îndelungate și întrebați ce puteți face pentru a-l valorifica la maxim. Este posibil să vă surprindă și să vă ajute să vă faceți o idee mai bună în ceea ce privește planurile pe termen lung și modul în care vă puteți integra în acestea.

Fiți un bun observator și ajutați-i pe cei din jur

Colegul dumneavoastră își petrece tot timpul arhivând, deși ar putea face ceva mai important? V-ați putea oferi să preluați sarcina aceasta? Dacă sunteți suficient de atent pentru a observa cum ați putea ușura viața unui coleg preluând o mică parte din sarcinile sale administrative - și dacă le îndepliniți bine - acesta vă va ține minte. Se prea poate ca trăsături precum empatia și bunătatea să nu apară în majoritatea fișelor postului, însă sunt apreciate într-un birou. 

Puneți întrebări...așa cum se cuvine

Nu vă temeți să puneți întrebări despre munca oamenilor, în special dacă prin acestea indicați faptul că doriți să înțelegeți mai bine industria sau sectorul. Însă asigurați-vă că „luați pulsul”. Nu întrerupeți o activitate sau ședințele – găsiți un moment în care oamenii nu sunt prea ocupați și întrebați întotdeauna dacă este un moment potrivit pentru a discuta cu ei. Și, în același spirit...

Arătați-vă aprecierea

Mulțumiți-le întotdeauna oamenilor pentru timpul lor, în special dacă și-au întrerupt lucrul pentru a vă oferi sfaturi sau informații. La finalul stagiului, ați putea chiar să le trimiteți angajatorilor o felicitare sau un bilețel prin care le mulțumiți pentru experiență... și le reamintiți care sunt datele dumneavoastră de contact, pentru cazul în care apare o oportunitate de angajare cu normă întreagă.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Portalul EURES

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Sugestii și sfaturi
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.