Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия22 Юли 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Как мога да премина от стаж на работа на пълно работно време?

Стажът не е просто добър начин за изграждане на умения и опит; той може да отвори вратата за вашето бъдещо професионално развитие. Ако искате да се възползвате максимално от възможността, има осем полезни съвета, които могат да ви помогнат да преминете от стаж на работа на пълно работно време.

How can I turn my internship into a full-time job?

Има много ползи от стажа или професионалното обучение, но ако се надявате, че благодарение на него работодателят ще ви назначи на пълен работен ден, трябва да започнете да мислите като служител.

Определете ясни цели

Когато кандидатствате за стаж, ще имате лични и професионални цели. Но си заслужава да се определят някои цели въз основа на нуждите на дружеството. Така че по време на първоначалните разговори с вашия пряк ръководител не се страхувайте да попитате точно какво ще се очаква от вас и трансформирайте тази информация в „списък със задачи“ за времето на престоя ви. Определянето на ясни цели ще ви насочи, а след като ги постигнете, ще имате списък с постижения, с които да впечатлите началника си в края на вашия стаж.

Помислете за потребностите на работодателите си

Да, вие стажувате, за да усъвършенствате собствените си професионални умения, но от какво се нуждаят вашите работодатели? Какво искат да постигнат вашите ръководители и защо работят точно по този начин? Ако можете да разберете какво означава „успех“ за тези, които са на по-високо ниво в организацията, и да приведете начина, по който мислите за работата си, в синхрон с техните бизнес цели, ще постигнете сериозен напредък.

Бъдете готови да полагате нискоквалифициран труд

Въпреки че мащабният поглед и мисълта къде може да добавите стойност са важни, винаги ще трябва да полагате и нискоквалифициран труд. Като стажант, от вас най-вероятно ще се изиска да го направите! Но ако успеете да докажете, че можете да вършите добре нискоквалифицирани дейности, ще си създадете добра репутация. Ако можете да изпълнявате дори най-основните задачи с ентусиазъм и грижа, вероятно в бъдеще ще ви бъде поверена по-интересна работа.

Направете усилие да се приспособите

Как са облечени хората в офиса? Доколко официално или неофициално разговарят помежду си? Кога кафе паузата е прекалено дълга? Всеки офис има собствена култура, но ако можете да разберете какви са неписаните правила и да ги следвате, ще започнете да се вписвате в обстановката. И колкото по-лесно се вписвате, толкова по-вероятно е хората да ви смятат за колега, отколкото за „стажанта“.

Споделете с тях, че искате да останете

Не винаги е очевидно, че даден стажант иска да остане и да премине на работа на пълно работно време. Така че го покажете! Когато говорите с вашия пряк ръководител, покажете ясно, че виждате този стаж като начало на дългосрочни взаимоотношения и задайте въпрос какво можете да направите, за да използвате максимално добре тази възможност. Те може да ви изненадат, като ви дадат по-добра представа за дългосрочните си планове и как можете да се впишете в тях.

Бъдете внимателни и помагайте на другите

Трябва ли вашите колеги постоянно да подреждат папки, при условие че могат да вършат по-важна работа? Бихте ли предложили да им помогнете? Ако сте достатъчно наблюдателни, за да забележите къде можете да помогнете на някого като поемете малко административна работа и го правите добре, това няма да бъде забравено. Черти като съпричастност и доброта може да не фигурират в повечето описания на длъжностите, но се оценяват в офиса. 

Задавайте въпроси... по подходящ начин

Не се страхувайте да зададете въпроси за работата на хората, особено ако те показват, че искате да разберете по-добре съответната производствена дейност или отрасъл. Но се уверете, че знаете правилата. Не прекъсвайте работа или срещи — намерете време, когато хората не са твърде заети и винаги питайте дали е удобно да разговаряте. И в тази връзка...

Показвайте признание

Винаги благодарете на хората за отделеното от тях време, особено ако те са прекъснали работата си, за да ви предложат съвет или информация. В края на вашия стаж можете дори да оставите на работодателите си визитна картичка или бележка, за да им благодарите за придобития опит... и да им предоставите вашите данни за контакт, ако се открие възможност за работа на пълен работен ден.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на EURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

ПорталEURES

Календар на събитиятана EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.