Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2022. július 15.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hogyan növelhetjük hatékonyságunkat a munkahelyünkön

A modern munka világában rengeteg lehetséges zavaró tényezővel kell megbirkózni. Néha úgy érezhetjük, hogy lehetetlen bármit is elvégezni. Ebben a cikkben megosztunk néhány olyan ötletet, amelyek segítenek összpontosítani és produktívabbnak lenni a munkában.

How to boost your productivity at work

Rendszerezzük és takarítsuk ki munkaterületünket

Szánjunk minden nap néhány percet a munkaterületünk rendszerezésére és takarítására. Egy tiszta, rendetlenségtől mentes terület, ahol könnyen elérünk mindent, amire szükségünk van, csökkenti a stressz-szintet, és segít jobb eredményeket elérni.

Tervezzünk előre

Használjunk (írásos vagy digitális) tervezőt, hogy előre beírhassuk a feladatokat. Ez segít abban, hogy ne kötelezzük el magunkat túlságosan olyan munkára, amire nincs időnk, és egyúttal könnyű hivatkozási alapként is szolgál, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy mit kell elvégeznünk a nap során. Míg egyesek inkább kézzel jegyzik le ezt, egy digitális tervezőeszköz, például a ResourceGuru vagy a Float használatával könnyen hozzáférhetünk naptárunkhoz útközben is (és nem fogunk bajba kerülni egy elfelejtett jegyzetfüzet miatt!).

Határozzunk meg kis, konkrét feladatokat

A hosszú távú átfogó célok apró, konkrét feladatokra bontása segíthet abban, hogy a munkaterhelést megközelíthetőbbnek és megvalósíthatóbbnak érezzük. Csökkenti annak a valószínűségét is, hogy halogatjuk vagy elhalasztjuk a feladatokat, mert nem tudjuk, hol kezdjünk hozzájuk.

Tartsunk rendszeres szüneteket

Bár a hosszabb munkával töltött idő úgy tűnhet, mintha többet dolgoznánk, rendszeres szünetek nélkül a munka minősége csökkenni fog. Tanulmányok szerint a rendszeres szünetek tartása fokozza a koncentrációt és a hangulatot. Ezért tegyünk egy rövid sétát az irodában, hogy kinyújtóztassuk a lábunkat a feladatok között, vagy töltsünk el 15 percet egy csésze teával vagy kávéval - a munkánk jobb lesz tőle!

Határozzuk meg a leghatékonyabb időszakokat

A különböző emberek a nap különböző időszakaiban a leghatékonyabbak. Egyesek például reggel érzik magukat a legmotiváltabbnak, míg mások délután vagy este. Határozzuk meg, hogy a nap mely óráiban érezzük magunkat a legéberebbnek és legfigyelmesebbnek, és ezeket az órákat szánjuk a legfontosabb és/vagy legösszetettebb feladatokra.

Kapcsoljuk ki a felesleges értesítéseket

Ahelyett, hogy minden egyes üzenetet és e-mailt elolvasnánk, amikor beérkeznek, kapcsoljuk ki az értesítéseket, ha éppen egy feladatra összpontosítunk. A telefonon vagy az asztali számítógépen folyamatosan felbukkanó figyelmeztetések megzavarhatják az összpontosítást, még akkor is, ha nem sürgősek. Ha aggódunk, hogy lemaradunk egy fontos üzenetről vagy hívásról, számos platform (például a Teams és a Slack) lehetővé teszi, hogy az értesítéseket a csatorna, a csapat vagy az érintett személy alapján elnémítsuk vagy visszahangosítsuk.

Ha szeretne további tippeket kapni a modern munka világában való boldoguláshoz, olvassa el a Hat puha készség, amire a járvány utáni munkahelyen szükség van című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Hat puha készség, amire a járvány utáni munkahelyen szükség van

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.