Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия15 Юли 2022 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да повишите продуктивността си в работата

В съвременния трудов живот се налага да се преодоляват множество потенциални ситуации на разсейване на вниманието. Понякога възниква усещането, че е невъзможно да се свърши каквото и да било. В настоящата статия ще споделим някои наши съвети, за да ви помогнем да запазвате съсредоточеността си и да бъдете по-продуктивни в работата си.

How to boost your productivity at work

Организирайте и разчистете работното си пространство

Всеки ден отделяйте по няколко минути, за да организирате и разчистите работното си място. Чистото пространство без излишни предмети, в което лесно можете да достигнете всичко, от което се нуждаете, ще намали нивата ви на стрес и ще спомогне да постигнете по-добри резултати.

Планиране напред

Използвайте средство за планиране (писмено или цифрово), за да разписвате предварително следващите си задачи. Това ще спомогне да сте сигурни, че не се ангажирате с повече работата, отколкото имате време да свършите, и също така ще бъде улеснение, когато трябва да си припомните какво трябва да свършите през деня. Някои хора предпочитат да си записват на ръка, но използването на цифрово средство за планиране като ResourceGuru или Float улеснява достъпа до графика ви по всяко време (и избягвате попадането в неудобни ситуации, ако забравите бележника си!).

Поставяне на малки, конкретни задачи

Накъсването на дългосрочните общи цели на малки, конкретни задачи може да спомогне да приемате работното си натоварване като по-постижимо и изпълнимо. Това също така намалява вероятността да отлагате или отсрочвате изпълнението на задачите поради това, че не сте сигурни откъде да започнете.

Правете редовни почивки

Въпреки че когато работите повече часове, може да имате чувството, че свършвате повече, качеството на работата ви ще се влоши, ако не правите редовни почивки. Проучванията сочат, че редовните почивки повишават концентрацията и настроението. Затова се разходете набързо из офиса между задачите, за да опънете крака, или изпийте чаша чай или кафе за 15 минути — работата ви ще се подобри от това.

Определете най-продуктивното си време

Различните хора са най-продуктивни по различно време от деня. Възможно е например някои да се чувстват най-мотивирани сутрин, а други — след обяд или вечер. Определете часовете от деня, в които се чувствате най-съсредоточени и внимателни, и ги отдайте на най-важните си и/или сложни задачи.

Изключване на ненужни уведомления

Вместо да четете всяко съобщение и всеки имейл, които получавате, веднага щом се получат, изключете уведомленията, когато се съсредоточавате върху дадена задача. Постоянните сигнализации, изскачащи на вашия телефон или компютър, могат да прекъснат концентрацията ви, дори когато не са спешни. Ако се притеснявате да не пропуснете важно съобщение или обаждане, много платформи (като Teams и Slack) позволяват да изключвате и отново да включвате звука на уведомленията, които получавате от даден комуникационен канал, екип или човек.

За повече съвети, които да ви помогнат да успеете в съвременния свят на труда, вижте нашата статия за шестте социални умения, от които се нуждаете на работното място след пандемията.

 

Връзки по темата:

Шест социални умения, от които се нуждаете на работното място след пандемията

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.