Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel27 maart 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Productief thuiswerken

Het is niet altijd makkelijk om productief te zijn als je vanuit een andere locatie werkt, maar met onze vier essentiële tips kun je je blijven concentreren!

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Houd vast aan een routine

Het is belangrijk om de wekker te blijven zetten, je aan te kleden en je normale ochtendritueel te blijven volgen als je niet op kantoor werkt. Als je eruit ziet alsof je naar kantoor gaat, voel je je professioneler en energieker. Je hoeft misschien niet naar het werk toe te gaan, maar zorg er toch voor dat je op een vast tijdstip begint te werken. Het aanbrengen van en het vasthouden aan structuur kan het verschil maken tussen een productieve en onproductieve dag.

Creëer een werkplek

Om gedurende de hele werkdag gemotiveerd te blijven, is het een goed idee een plek in je huis op te ruimen en als werkplek in te richten. Gebruik bijvoorbeeld een werkkamer met bureau of wees innovatief en creëer een werkopstelling in de eetkamer. In de kamer met het minste geluid en uitzicht op de tuin kun je je waarschijnlijk beter concentreren dan op de bank voor de televisie. Het gaat erom dat je afleidingen vermijdt of tot een minimum beperkt, zodat je je op je taken kunt richten.

Beschouw je werkkamer zodra je er binnenstapt als kantoor in plaats van als rustplaats. Ga tijdens je pauzes ergens anders heen om onderscheid te maken tussen je werkplek en plaatsen waar je je ontspant.

Neem geplande pauzes

Neem op dezelfde tijd lunchpauze als normaal en plan korte pauzes in gedurende de dag (bijvoorbeeld een pauze van 10 minuten na elke twee uur werk). Hierdoor kun je je beter concentreren tijdens je werk, omdat je duidelijk verschil maakt tussen werk en pauzes. Door middel van een rooster weet je wanneer je moet werken en wanneer je je kunt ontspannen. Dan ben je productiever tijdens de uren die je voor werk hebt ingepland.

Houd contact met collega's

Doordat je niet naast je collega's zit voelt het misschien niet als een werkdag, maar je kunt nog steeds op afstand met hen omgaan. Als je ze uitnodigt voor een Skype-vergadering of -conferencecall en het werk samen bespreekt, krijg je motivatie om productiever te werken. Door ze weer even te zien word je er ook aan herinnerd dat je aan het werk bent, ook al ben je niet op kantoor.

Het is niet altijd makkelijk productief te blijven als je thuiswerkt, maar als je deze vier tips volgt en structuur aanbrengt in je werkdag, behaal je je dagelijkse doelstellingen zeker!

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEURES beste praktijkenHints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.