Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Μαρτίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε σε χώρο διαφορετικό από αυτόν της εργασίας σας αλλά έχουμε τέσσερις βασικές συμβουλές για σας, για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε τους στόχους σας!

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Διατηρήστε μια ρουτίνα στις εργασίες σας

Είναι σημαντικό όταν εργάζεστε μακριά από το γραφείο σας, να εξακολουθήσετε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα, να ντύνεστε και να ακολουθείτε τη ρουτίνα που έχετε συνήθως. Η διατήρηση της εμφάνισής σας σαν να θέλατε να πάτε στο γραφείο θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι παραμένετε ενεργός και μέσα στα πράγματα. Μπορεί να μην χρειάζεται να μετακινηθείτε για να πάτε στην εργασία σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινάτε να εργάζεστε. Η διαφορά μεταξύ μιας ημέρας παραγωγικής από μια μη παραγωγική βρίσκεται στη δημιουργία και στην τήρηση μιας συγκεκριμένης σειράς στις εργασίες που έχετε να κάνετε.

Δημιουργήστε έναν χώρο εργασίας

Για να διατηρείτε αμείωτο το ενδιαφέρον σας όση ώρα εργάζεστε μέσα στη μέρα, πρέπει να διαμορφώσετε κατάλληλα έναν χώρο στο σπίτι σας στον οποίο θα μπορείτε να εργάζεστε. Ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελείται απλώς από ένα γραφείο μόνο ή από έναν πιο πλήρη εξοπλισμό στην τραπεζαρία σας. Το δωμάτιο που έχει τον λιγότερο θόρυβο ή η θέα στον κήπο ίσως σας βοηθήσει καλύτερα να συγκεντρώνεστε στην εργασία σας από ό,τι ο καναπές μπροστά στην τηλεόραση. Πρέπει να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιείτε όλους τους παράγοντες που μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή από την εργασία σας.

Όταν εισέρχεστε στον χώρο εργασία σας να θεωρείτε ότι είναι το γραφείο σας και ο χώρος στον οποίο πρέπει να εργάζεστε και όχι να ξεκουράζεστε. Μην παραμένετε στον χώρο που εργάζεστε όταν κάνετε διάλειμμα, για να μπορείτε να τον ξεχωρίζετε από τον χώρο που ξεκουράζεστε.

Να έχετε προγραμματισμένα διαλείμματα

Διακόψτε την εργασία σας για φαγητό την ώρα που συνηθίζετε και προγραμματίστε τακτικά μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα σας (ίσως διαλείμματα των 10 λεπτών για κάθε δύο ώρες εργασίας). Τα σαφή όρια μεταξύ εργασίας και διαλείμματος θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώνεστε καλύτερα στην εργασία σας. Προγράμματα τέτοιου είδους μας βοηθούν να γνωρίζουμε πότε πρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε και πότε πρέπει να ξεκουραζόμαστε και μας βοηθούν να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας τις ώρες που απαιτείται να δουλεύουμε συγκεντρωμένοι στην εργασία μας.

Διατηρήστε τη συνεργασία με τους συναδέλφους σας

Μπορεί να μη νιώθετε ότι εργάζεστε εάν δεν έχετε δίπλα τους συναδέλφους σας, ωστόσο μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί τους εξ αποστάσεως. Καλέστε τους στο Skype σε σύσκεψη ή βιντεοδιάσκεψη και συζητείστε μαζί τους αυτό με το οποίο ασχολείστε. Έτσι θα διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά και θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Βλέποντας επίσης τους συναδέλφους σας θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι παρόλο που δεν βρίσκεστε στο γραφείο εξακολουθείτε να εργάζεστε.

Το να παραμείνετε παραγωγικός όταν εργάζεστε από το σπίτι ή εξ αποστάσεως δεν είναι πάντοτε εύκολο, ωστόσο εάν ακολουθήσετε αυτές τις τέσσερις συμβουλές και διατηρήσετε μια σειρά μέσα στη μέρα σας, να είστε σίγουροι ότι θα επιτυγχάνετε τους στόχους σας καθημερινά!

 

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότηταβέλτιστη πρακτική EURESΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.