Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия27 Mарт 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома

Когато работите от друго място, може да се окаже трудно да бъдете продуктивни. Ние можем да ви дадем четири основни съвета, които да ви помогнат да запазите концентрацията си!

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Придържайте се към обичайните ежедневни дейности

Когато работите далеч от офиса, е важно да продължите да настройвате будилника, да се обличате и да извършвате обичайната си ежедневна работа. Ако си представите, че отивате в офиса, това може да ви помогне да се чувствате като професионалист и да ви даде заряд. Може да не трябва да пътувате до работното си място, но не позволявайте това да ви попречи да определите начало на работното си време. Разликата между продуктивен и непродуктивен ден може да се крие в разработването и придържането към работен план.

Създайте си работна среда

За да бъдете мотивирани през целия си работен ден, може да е необходимо да определите пространство от дома си, което да превърнете във ваша работна среда. Това може да включва офис с бюро или по-креативно оборудване в трапезарията. В стаята, която е най-тиха или има изглед към градината, може да ви е по-лесно да се концентрирате, отколкото на дивана пред телевизора. Всичко се свежда до избягване и свеждане до минимум на разсейващите фактори, тъй като това ще ви помогне да се съсредоточите върху задачите си.

Когато влизате в работното пространство, дръжте се сякаш сте в офиса или на работното си място, а не на място за почивка. Когато ползвате почивка, излизайте от работното пространство, за да го разграничите от местата за отдих.

Правете планирани почивки

Излизайте в обедна почивка в обичайното време и си определете редовни кратки почивки през деня (например 10-минутна пауза на всеки два часа работа). Това ще ви помогне да запазите концентрацията си, докато работите, като създадете ясни разграничения между работата и почивките. Графиците ни помагат да знаем кога трябва да сме съсредоточени върху работата и кога да почиваме, като допринасят за повишаване на производителността в периодите на концентрация през деня.

Комуникирайте с колегите си

Усещането може да не е същото, както когато седите редом с колегите си, но можете да си взаимодействате с тях от разстояние. Ако ги поканите на среща или на конферентен разговор в Skype и обсъдите това, върху което работите, ще получите мотивация да засилите продуктивността си. Като видите лицата им, това също ще ви напомни, че макар и да не сте в офиса, вие сте на работа.

Да запазите продуктивността си, докато работите от дома или от разстояние, не винаги е лесно, но ако следвате тези четири съвета и се придържате към определения работен план, със сигурност ще постигнете целите си за деня!

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоНай-добра практика на EURESПрепоръки и съветиМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.