Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel6 januari 2023Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så blir du en bättre löneförhandlare

Att löneförhandla med sin chef är något som många känner sig obekväma inför. Men om du gör mer än vad som står i din arbetsbeskrivning, har uppvisat en genomgående god prestationsförmåga eller har tagit på dig arbetsuppgifter som egentligen motsvarar en högre lönenivå än den du har, då är det inte mer än rätt att din lön justeras uppåt.

How to ask your employer for a pay rise

Jämför din lön

Bland det första du bör göra inför en löneförhandling är att undersöka hur väl din lön står sig jämfört med vad andra anställda på din nivå och inom din bransch tjänar. Detta kan göras på många sätt. Du kan fråga personalhandläggaren på ditt företag om löneintervallet för din nivå, prata med kollegor, besöka en webbplats som är specialiserad på lönejämförelser i ditt land eller titta efter lediga jobb som liknar ditt för att se hur mycket andra arbetsgivare erbjuder i lön. En utmärkt plats för att göra det sistnämnda är Euresportalen, där det för närvarande finns nästan fyra miljoner lediga jobb.

Förbered dina argument

Titta tillbaka på det arbete du har utfört sedan din senaste löneökning (eller sedan du anställdes om du aldrig fått någon löneförhöjning). Skaffa om möjligt fram specifika uppgifter eller statistik och ge exempel på tillfällen då du gjort uppoffringar för ditt arbete, har utmärkt dig eller utfört arbetsuppgifter som egentligen ligger på en högre nivå än den du tillhör. Detta kan omfatta övertid, genomförda arbetsuppgifter som ligger över din löneklass, mentorskap för nyanställda osv. Ju konkretare exempel du kan ge din chef, desto starkare blir din motivering för en löneförhöjning.

Välj rätt tidpunkt

Ett vanligt misstag är att man väljer en dålig tidpunkt för sin löneförhandling. Du bör till exempel undvika perioder med hög arbetsbelastning då din chef kan vara stressad, liksom perioder av nedskärningar. Försök i stället att boka in mötet med din chef kort tid efter en större framgång för företaget.

Ta även hänsyn till ditt vad som händer inom ditt eget arbete. Om du exempelvis står inför en viktig framgång eller en milstolpe i karriären kan det vara smart att vänta med lönesamtalet tills detta inträffat, eftersom du kan använda detta som ett argument för löneförhöjning.

Undvik skriftliga löneanspråk

Det kan vara frestande att be om löneförhöjning via e-post, särskilt i en tid då distansarbete har blivit en del av vår vardag som en bieffekt av pandemin. Ett personligt lönesamtal – fysiskt eller via videosamtal – ger dock bättre förutsättningar för ett lyckat resultat. En löneförhandling är ett samtal, så boka in ett möte med din chef i stället för att bara skicka e-postmeddelanden till varandra.

Förringa inte ditt värde

Att be om löneökning kan vara så besvärande att man väljer ett löneanspråk som är lägre än vad man egentligen anser att man förtjänar. Men om inte du talar för din sak kommer för förmodligen ingen annan att göra det heller. Om du till exempel anser att du förtjänar en löneökning på 10 procent bör du begära det. Det är föga troligt att en arbetsgivare erbjuder en anställd mer i lön än vad denne begärt, så att kompromissa med dig själv på förhand är inte att rekommendera.

Var positiv och tro på dig själv

Kroppsspråket är avgörande när man förhandlar om sin lön. Försök därför nå en balans där du är säker på din sak utan att för den skull vara arrogant. Bra tumregler är att sitta upprätt, ha ögonkontakt under samtalet och ha en positiv attityd. Det kan också vara ett bra tillfälle att nämna att du är glad över ditt arbete och över att vara en del av organisationen.

Var beredd att ta på dig nya arbetsuppgifter

Ibland går inte lönesamtal som man tänkt sig. Om din chef sätter sig på tvären kan du fråga vad mer du kan göra för att komma i fråga för en lönehöjning. Ibland kan det räcka att ta på sig en extra arbetsuppgift för att arbetsgivaren ska se på saken med nya ögon.

Snäva tidsfrister är en vanlig utmaning i arbetslivet. Här är de bästa sätten att hantera dina tidsfrister,  både korta och långa, och arbeta utan stress.

 

Relaterade länkar:

Euresportalen

Kämpar du för att leverera i tid?Lär dig att aldrig missa en deadline igen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Teman
Råd och tipsUngdom
Relaterade avsnitt
Råd och tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.