Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel6. januar 2023Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Sådan beder du din arbejdsgiver om en lønforhøjelse

Mange ansatte har svært ved at bede deres chef om lønforhøjelse. Hvis du imidlertid er vokset fra din rolle eller konsekvent har opnået gode resultater eller påtaget dig opgaver, der går ud over din lønklasse, er det kun rimeligt, at du aflønnes tilsvarende.

How to ask your employer for a pay rise

Se, hvor du står lønmæssigt

Noget af det første, du skal gøre, før du beder om lønforhøjelse, er at sammenligne din løn med andre medarbejderes løn på dit niveau og i din sektor. Det kan man gøre på mange måder. Du kan spørge din virksomheds HR-medarbejder om lønklassen på dit niveau, tale med dine kolleger, bruge et nationalt lønberegningsværktøj eller søge efter jobtilbud online for at se, hvor meget andre arbejdsgivere tilbyder for en lignende rolle. Et godt sted at gøre sidstnævnte er Euresportalen, hvor vi i øjeblikket har næsten 4 mio. job.

Hav argumenterne klar

Se tilbage, og reflektér over det arbejde, du har udført siden din seneste lønstigning (eller siden du blev ansat). Forsøg med at indhente specifikke statistikker, og giv eksempler på de gange, hvor du har ydet en ekstraordinær indsats på dit arbejde. Det kunne være overarbejde, opgaver, du har udført, som ligger ud over din lønklasse, mentoring af nyansatte osv. Jo mere konkrete de eksempler, du giver din leder, er, desto stærkere står du i en lønforhandling.

Vælg det rette tidspunkt

En fejl, som arbejdstagere ofte begår, når de beder om lønforhøjelse, er at gøre det på det forkerte tidspunkt. Undgå travle perioder, hvor din chef er presset, samt perioder, hvor din virksomhed foretager nedskæringer. Prøv at fange din chef på et tidspunkt, hvor din virksomhed har opnået fremgang.

Overvej også dine egne opgaver. Står du over for en vigtig bedrift eller milepæl relateret til dit arbejde? Så vent, indtil det er overstået. På den måde kan du bedre kan begrunde din lønforhøjelse.

Gør det personligt

I kølvandet på pandemien hvor telearbejde er det nye normale, kan det være fristende at bede om lønforhøjelse via e-mail. Resultatet kan imidlertid vise sig at blive bedre, hvis du gør det personligt (eller via videoopkald). Lønforhandlinger er en samtale, så sørg for at arrangere et møde med din chef, hvor I kan tale sammen i stedet for at udveksle e-mails.

Tal ikke dig selv ned

Nogle gange kan vi have det så dårligt med bede om lønforhøjelse, at vi beder om mindre, end vi synes, vi fortjener. Du er din egen største fortaler – svigt ikke dig selv. Hvis du mener, at du fortjener en lønforhøjelse på 10 %, så bed om 10 %. Din arbejdsgiver vil næppe tilbyde dig mere, end du har bedt om. Gå ikke på kompromis med dig selv.

Vær positiv og selvsikker

Kropssprog er meget vigtigt, når det drejer sig om lønforhandlinger. Vis din chef, at du mener, hvad du siger, men vær ikke arrogant. Rank ryggen, hold øjenkontakt under mødet, og hav en positiv attitude. Husk at understrege, hvor taknemmelig du er for dette job og for at være en del af virksomheden.

Vær indstillet på at påtage dig flere opgaver

Nogle gange går lønforhandlinger ikke som planlagt. Hvis du får et nej, så spørg din arbejdsgiver, hvad du kan gøre for at komme i betragtning til en lønforhøjelse. Det kan være et spørgsmål om at påtage sig nogle få ekstra opgaver.

Stramme frister er en almindelig udfordring i arbejdsverdenen. Lær at håndtere dine frister – de korte og de lange – og bliv fri for stress på arbejdet.

 

Relevante links:

Euresportalen

Kniber det med at blive færdig til tiden?Lær, hvordan du aldrig mere kommer til at overskride en frist

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tipsUngdom
Relaterede sektion(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.