Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия6 Януари 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да поискате от работодателя си увеличение на заплащането

Много служители се чувстват неловко да поискат от началника си увеличение на заплащането. Ако обаче сте надхвърлили рамките на задълженията си, постоянно сте постигали добри резултати или сте изпълнявали задачи, които са над вашата категория на заплащане, е справедливо да получавате обезщетение за работата си.

How to ask your employer for a pay rise

Вижте къде се намирате по отношение на заплащането

Едно от първите неща, които трябва да направите, преди да поискате увеличение на заплащането, е да сравните заплатата си със заплатата на другите служители на вашето равнище и във вашия сектор. Има много начини да се направи това. Можете да попитате служителя по човешките ресурси на фирмата относно диапазона на заплатите за вашето равнище, да разговаряте с колегите си, да посетите национален уебсайт за сравнение на заплатите или да потърсите предложения за работа онлайн, за да видите колко предлагат други работодатели за подобна длъжност. Много подходящо място за това е порталът EURES ,където понастоящем имаме близо 4 милиона работни места.

Подгответе се добре

Погледнете назад и помислете за работата, която сте свършили след последното увеличение на заплатите (или след наемането ви на работа). Опитайте се да подготвите конкретни статистически данни, както и примери за случаите, в които сте дали повече от себе си, за да свършите работата си. Това включва извънреден труд, изпълнени задачи, които са над вашето равнище на заплащане, наставничество на новодошли и др. Колкото по-конкретни примери дадете на ръководителя, толкова по-убедителни ще бъдете за увеличението на заплатата.

Изберете подходящия момент

Често срещана грешка, която служителите правят, когато искат увеличение на заплащането, е да го направят в неподходящ момент. Избягвайте натоварените периоди, когато началникът ви е под напрежение, както и периоди, през които във фирмата се извършват съкращения. Опитайте да се срещнете със своя началник след голямо постижение за фирмата.

Също така обмислете собствените си задачи. Предстои ли ви важно постижение или професионален етап? Може би искате да изчакате това да се случи, за да имате по-добри основания за увеличаване на заплащането.

Направете го лично

В света след пандемията, в който дистанционната работа се превърна в новото нормално положение, може да се изкушите да поискате увеличение на заплащането по електронната поща. Въпреки това, ако се срещнете лично (или чрез видео разговор), можете да постигнете много по-добър резултат. Преговорите за заплащане са разговор, затова организирайте среща с вашия началник, на която можете да говорите, вместо да обменяте електронни съобщения.

Не искайте по-малко, отколкото заслужавате

Понякога се чувстваме толкова неловко да поискаме увеличение на заплащането, че искаме по-малко, отколкото смятаме, че заслужаваме. Вие сте най-големият си поддръжник, така че не можете да си позволите да се откажете. Ако считате, че заслужавате увеличение с 10 %, поискайте 10 %. Малко вероятно е вашият работодател да ви предложи повече от това, което сте поискали, така че не правете компромиси със себе си.

Бъдете положителни и уверени

Езикът на тялото е много важен, когато става въпрос за преговори относно заплащане. Покажете на началника си, че сте уверени в това, което считате, че заслужавате, но не действайте грубо. Седнете изправени, поддържайте зрителен контакт по време на срещата и се уверете, че имате положително отношение. Не забравяйте да изтъкнете колко сте благодарни за работата и за това, че сте част от неговата фирма.

Бъдете готови да поемете още повече работа

Понякога преговорите за заплащане не преминават по план. Ако вашият работодател откаже, попитайте какво бихте могли да направите, за да имате право на увеличение на заплащането. Може да е необходимо да поемете още няколко задачи, за да покажете стойността си.

Кратките срокове са общо предизвикателство в сферата на труда. Научете как да спазвате зададените ви срокове, както краткосрочните, така и дългосрочните, и да работите без стрес.

 

Връзки по темата:

Портал ЕURES

Затруднявате ли се да изпълнявате задачите си навреме? Научете как никога повече да не пропуснете краен срок

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиМладост
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.