Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre6 septembrie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

Un hotel din Germania reușește să-și ocupe posturile vacante în regim de urgență cu ajutorul EURES

Pentru întreprinderile din sectorul turismului și ospitalității, a găsi personal din străinătate pentru ocuparea posturilor vacante în regim de urgență este acum mai important ca oricând. Cu toate acestea, întreprinderile mici și mijlocii nu au întotdeauna la dispoziție resursele sau rețelele necesare pentru a gestiona recrutarea la nivel internațional.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Din fericire, întreprinderile din Germania nu mai trebuie să se confrunte singure cu recrutarea de profesioniști calificați din străinătate. Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), departamentul internațional al Serviciului public de ocupare a forței de muncă din Germania, le ajută să identifice potențiali candidați în străinătate, care dețin competențe care lipsesc pe piața muncii din Germania.

Aici intervine EURES. Ca membru al rețelei EURES, ZAV utilizează bazele de date ale rețelei aflate în sprijinul angajatorilor. Mai exact, acesta poate beneficia de sprijinul oferit prin programul „Primul tău loc de muncă EURES”, care ajută tinerii să-și găsească locuri de muncă sau oportunități de formare în străinătate și sprijină angajatorii în identificarea persoanelor care dețin competențele de care au nevoie în desfășurarea activității acestora.

Una dintre întreprinderile care a beneficiat de sprijinul oferit de ZAV și EURES este Romantikhotel Astenkrone din orașul Winterberg, Renania de Nord-Westfalia, care a reușit anul acesta să primească doi noi membri din sudul Europei în rândul personalului său pentru ocuparea în regim de urgență a posturilor vacante din sezonul de vârf.

Jörg Templin, managerul Romantikhotel Astenkrone, explică: „Atunci când doi angajați și-au dat demisia fără preaviz chiar înainte de Crăciun, la începutul sezonului de vârf, am fost nevoiți să găsim de urgență un chelner și un recepționer pentru hotelul nostru, care avea întreaga capacitate rezervată la momentul respectiv. Ne-am adresat agenției noastre locale de recrutare, care ne-a pus în legătură cu ZAV, care ne-a propus mai mulți candidați din străinătate”.

Templin a ales să îi angajeze pe Angelo Cinieri, din Italia, și pe Maria Consuelo Bravo, din Spania, care de la începutul anului s-au alăturat echipei de 42 de angajați ai hotelului. În ambele cazuri, a durat mai puțin de trei săptămâni între momentul în care cei doi și-au depus candidatura prin intermediul ZAV și prima lor zi de muncă în hotel.

ZAV a identificat CV-ul lui Bravo în baza de date a rețelei EURES la sfârșitul anului 2017 și a contactat-o. Ca profesie, este în prezent profesor de spaniolă pentru străini, dar a lucrat peste trei ani ca recepționer la un hotel din Barcelona și a fost au pair în Viena, prin urmare CV-ul său era potrivit pentru hotel.

Pe de altă parte, ZAV îl știa deja pe Cinieri, deoarece departamentul îi găsise anterior, în 2017, un loc de muncă de vară la un magazin de înghețată pe insula Wangerooge. Ulterior, acesta s-a mutat inițial înapoi în Italia, până când a aflat de unul din evenimentele de recrutare organizate de ZAV în colaborare cu EURES Italia la Milano și a reluat legăturile.

„Am observat imediat că își îmbunătățise semnificativ cunoștințele de limba germană față de ultima oară când vorbisem cu el”, își amintește Stephanie Diegel, care lucrează ca responsabil cu plasarea forței de muncă și consilier EURES la ZAV în Dortmund. „Prin urmare, a fost imediat evident pentru noi că îl putem propune altor angajatori drept candidat”.

Integrarea angajaților din străinătate într-o întreprindere necesită un nivel semnificativ de angajament din partea angajatorului, iar Romantikhotel Astenkrone oferă un exemplu fantastic. După sosirea celor doi, hotelul i-a susținut activ pentru a le ușura acomodarea, ajutându-i cu cazarea și cu formalitățile și oferindu-le consultanță non-stop.

Atât Bravo, cât și Cinieri au primit și asistență de la „Primul tău loc de muncă EURES” pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare.

„Angajații nu trebuie să se simtă singuri”, consideră Templin. Acesta adaugă că întreprinderile „nu trebuie să ignore importanța integrării sociale, deoarece, atunci când angajații se plictisesc în timpul liber, nu vor rămâne prea mult în locul respectiv”.

„Pentru majoritatea candidaților internaționali, călătoria în Germania este un pas în necunoscut”, adaugă Thorsten Rolfsmeier, directorul unității de afaceri din cadrul ZAV. „Aceștia trebuie să știe exact la ce să se aștepte și care este ajutorul de care vor beneficia”.

Mulțumită ZAV și EURES, Romantikhotel Astenkrone a reușit să ocupe două posturi vacante esențiale în regim de urgență, în timp ce Bravo și Cinieri au avut ocazia de a câștiga experiență de muncă valoroasă la nivel internațional. În același timp, sprijinul pentru integrare oferit de hotel reprezintă un exemplu fantastic care poate fi urmat de alți angajatori atunci când recrutează din străinătate.

Programul de mobilitate „Primul tău loc de muncă EURES” ajută tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani să-și găsească un loc de muncă sau oportunități de formare în alte state membre ale UE, Norvegia sau Islanda, de exemplu prin intermediul unei perioade inițiale de ucenicie, al unui stagiu sau al unui curs de limbă. Pentru mai multe informații, accesați: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Linkuri conexe:

Primul tău loc de muncă EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Căutare loc de muncă - EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Știri externe EURES
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.