Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak6. rujna 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Hotel u Njemačkoj popunio hitna slobodna radna mjesta zahvaljujući EURES-u

U turističkim i ugostiteljskim poslovima danas je važnije nego ikad pronaći osoblje u inozemstvu koje bi popunilo slobodna radna mjesta. Međutim, mala i srednja poduzeća ne raspolažu uvijek resursima i mrežama za pronalaženje zaposlenika u inozemstvu.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Srećom, poduzeća u Njemačkoj nisu usamljena u potrazi za kvalificiranim stručnjacima iz inozemstva. Međunarodni odjel Njemačke javne službe za zapošljavanje, odnosno Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), pomaže im u potrazi za mogućim podnositeljima prijava u inozemstvu koji imaju vještine koje nedostaju na njemačkom tržištu.

Tu uskače i EURES. Kao član EURES-ove mreže, ZAV se koristi mrežnim bazama podataka kako bi pružio podršku poslodavcima. Točnije, može iskoristiti prednost potpore koja se nudi u okviru programa „Tvoj prvi posao preko EURES-a” kojim se pomaže mladima pri pronalasku posla ili mogućnosti osposobljavanja u inozemstvu te podržava poslodavce pri pronalasku vještina koje su im potrebne za poslovanje.

Jedno poduzeće koje imalo korist od podrške koju nude ZAV i EURES jest hotel Romantikhotel Astenkrone u gradu Winterberg u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija koji je na početku godine zaposlilo dva nova člana osoblja iz južne Europe kako bi popunilo hitna slobodna radna mjesta na vrhuncu sezone.

Upravitelj hotela Romantikhotel Astenkrone Jörg Templin rekao je: „Nakon što nam je dvoje zaposlenika naglo otišlo baš prije Božića, na početku vrhunca sezone, morali smo u jako kratkom vremenu pronaći konobara i recepcionara za u potpunosti popunjen hotel. Obratili smo se lokalnoj agenciji za zapošljavanje koja nas je spojila sa ZAV-om, gdje su nam predložili nekoliko međunarodnih kandidata.”

Templin je zaposlio Angela Cinierija iz Italije i Mariju Consuelo Bravo iz Španjolske koji su na početku ove godine postali dio osoblja hotela koje se sastoji od 42 zaposlenika. U oba je slučaja proteklo manje od tri tjedna od trenutka kada su kandidati predali svoje prijave putem ZAV-a do njihovog prvog radnog dana u hotelu.

U ZAV-u su pronašli Bravoin životopis u bazi podataka mreže EURES krajem 2017. i obratili su joj se. Ona je po zanimanju učiteljica španjolskog jezika kao stranog jezika, no više od tri godine radila je kao recepcionarka u hotelu u Barceloni i kao kućanska pomoćnica u Beču, tako da je njezin životopis dobro odgovarao radu u hotelu.

S druge strane, Cinieri je već bio poznat u ZAV-u jer mu je odjel prije toga pronašao radno mjesto tijekom ljeta u slastičarnici na otoku Wangerooge 2017. godine. Nakon toga se vratio natrag u Italiju sve dok nije čuo za pronalaženje zaposlenika koje je provodio ZAV u suradnji s EURES-om u Italiji, odnosno u Milanu, i ponovno je stupio u kontakt s njima.

„Brzo smo primijetili da je znatno poboljšao svoje znanje njemačkog jezika otkad smo se zadnji puta čuli”, rekla je Stephanie Diegel koja radi kao službenik za pronalaženje zaposlenika i savjetnik EURES-a u ZAV-u u Dortmundu. „Odmah nam je bilo jasno da ga možemo predložiti kao kandidata drugim poslodavcima.”

Za integraciju stranih zaposlenika u posao poslodavac se mora dobro angažirati, a hotel Romantikhotel Astenkrone pružio je odličan primjer tog angažmana. Nakon dolaska zaposlenika, hotel ih je aktivno podržavao kako bi im olakšao privikavanje, pomogao im je u pronalasku smještaja i u rješavanju papirologije te im je stalno bio dostupan za savjete.

I Bravo i Cinieri dobili su podršku i u okviru programa Tvoj prvi posao preko EURES-a koji im je pomogao pokriti troškove putovanja.

„Zaposlenici se ne smiju nikada osjećati usamljeno”, rekao je Templin. Dodao je da poduzeća „ne smiju zanemariti važnost društvene integracije; ako je zaposlenicima dosadno u slobodno vrijeme, neće tamo dugo ostati”.

„Većini je međunarodnih podnositelja prijava putovanje u Njemačku nešto potpuno novo”, dodao je Thorsten Rolfsmeier koji radi kao direktor poslovne jedinice u ZAV-u. „Moraju znati što točno mogu očekivati i kakvu će pomoć dobiti.”

Zahvaljujući ZAV-u i EURES-u, hotel Romantikhotel Astenkrone popunio je dva ključna slobodna radna mjesta u jako važnom razdoblju, a Bravo i Cinieri dobili su mogućnost za stjecanje vrijednog međunarodnog radnog iskustva. S druge strane, podrška koju je pružio hotel odličan je primjer za druge poslodavce koji zapošljavaju radnike iz inozemstva.

Program Tvoj prvi posao preko EURES-a pomaže mladima od 18 do 35 godina pri pronalasku posla ili mogućnosti osposobljavanja u drugoj državi članici EU-a, Norveškoj ili Islandu, primjerice putem početnog stažiranja, pripravništva ili tečaja jezika. Za više informacija posjetite: http://www.yourfirsteuresjob.eu/hr/home.

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova stranica zapronalazak posla

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Vanjske vijesti EURES-a
 • Uspješne priče
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.