Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия6 Септември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Хотел в Германия спешно запълни свободни работни места с помощта на EURES

За предприятията в секторите на хотелиерството и туризма е по-важно от всякога да намерят персонал от чужбина за запълване на свободните работни места. Малките и средни предприятия обаче невинаги разполагат с ресурсите или мрежите, необходими за международен подбор на служители.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Не е необходимо предприятията в Германия да извършват сами търсенето на квалифицирани международни специалисти. Международният отдел на германската публична служба по заетостта Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) им помага да търсят в чужбина потенциални кандидати с умения, липсващи на германския пазар.

Тук започва приносът на EURES. Като член на мрежата EURES, ZAV използва базите данни на мрежата, за да съдейства на работодателите. По-конкретно ZAV разчита на помощ чрез програмата „Твоята първа работа с EURES“, която съдейства на младите хора да намерят възможности за работа или обучение в чужбина, а на работодателите - да намерят уменията, необходими за тяхната дейност.

Romantikhotel Astenkrone в град Винтерберг, Северен Рейн-Вестфалия, е едно от предприятията, които са се възползвали от помощта на ZAV и EURES. По-рано тази година в него постъпиха двама нови служители от Южна Европа и те спешно запълниха свободни работни места в пиковия сезон.

Управителят на Romantikhotel Astenkrone Йорг Темплин разказва: „Когато двама служители неочаквано ни напуснаха точно преди Коледа, в началото на пиковия сезон, трябваше бързо да намерим сервитьор и рецепционист за нашия хотел, който беше пълен. Обърнахме се към местната агенция по заетостта и тя ни свърза със ZAV, а оттам ни предложиха няколко кандидати от чужбина.“

Темплин наема Анджело Чиниери от Италия и Мария Консуело Браво от Испания, които от началото на годината са част от екипа на хотела, включващ 42-ма служители. И в двата случая между подаването на кандидатурите чрез ZAV и първия работен ден в хотела минават по-малко от три седмици.

ZAV намира автобиографията на Браво в базата данни на мрежата EURES в края на 2017 г. и се свързва с нея. По професия тя е учител по испански като чужд език, но има над тригодишен опит като рецепционист в хотел в Барселона и като детегледачка (au pair) във Виена, така че автобиографията ѝ е подходяща за хотела.

От друга страна, ZAV вече познава Чиниери, след като през 2017 г. му е намерила лятна заетост в сладоледена къща на остров Вангероге. След това той се връща в Италия, докато не научава за едно от събитията с цел наемане на работа, организирани от ZAV в сътрудничество с регионалния клон на EURES за Италия в Милано, и отново се свързва със службата.

„Веднага забелязахме, че е напреднал много в познанията си по немски език след последния ни разговор“, спомня си Щефани Дигел, която работи като служител по наемане на работа и съветник на EURES за ZAV в Дортмунд. „Дадохме си сметка, че можем да го предложим на други работодатели.“

Интегрирането на чуждестранни служители в дадено предприятие изисква сериозен ангажимент от страна на работодателя и Romantikhotel Astenkrone е чудесен пример в това отношение. За да улесни устройването на двамата нови служители след пристигането им, хотелът им оказва активна подкрепа при настаняването и формалностите и им предлага денонощна услуга за съвети.

Браво и Чиниери получиха помощ и от „Твоята първа работа с EURES“ за покриване на пътните разходи.

Темплин смята, че „служителите никога не трябва да се чувстват сами“. Той добавя, че компаниите „не трябва да пренебрегват социалната интеграция, защото ако служителите са отегчени в свободното си време, няма да се задържат.“

„За повечето международни кандидати заминаването за Германия е стъпка в неизвестното“, добавя Торстен Ролфсмейер, ръководител на отдел в ZAV. „Те трябва да знаят точно какво да очакват и каква помощ ще получат.“

Благодарение на ZAV и EURES, Romantikhotel Astenkrone успя да запълни две важни свободни работни места, а Браво и Чиниери получиха възможност да натрупат безценен международен трудов опит. Същевременно подкрепата при интеграцията, оказана от хотела, е чудесен пример за други работодатели, който те могат да следват при наемане на служители от чужбина.

Програмата за мобилност „Твоята първа работа с EURES“ помага на млади хора на възраст между 18 и 35 години да намерят възможности за работа или обучение в друга държава - членка на ЕС, Норвегия или Исландия, например чрез въвежваща практика, стаж или езиков курс. За повече информация посетете: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Препратки по темата:

Твоята първа работа с EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

Търсене на работни места с EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESИстории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.