Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice10. julij 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Postopek zaposlovanja v nevladnih organizacijah (NVO): kako prepoznati prave ljudi za delo pri vas

Mnogim ljudem je všeč zamisel, da bi delali za nevladno organizacijo, zato je vsako razpisano mesto zelo zaželeno. Kako lahko vaša NVO med številnimi možnimi kandidati, med katerimi lahko izbirate, najde pravo osebo, ki bo doprinesla k napredku vaše organizacije?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Vključite podjetniški sektor

Enostavno je razmišljati, da je popoln bodoči zaposleni tisti, ki že dela v sektorju NVO. Čeprav je to morda res, pa znatno zožuje število morebitnih primernih kandidatov in pomeni tudi, da boste morda zgrešili najboljšo osebo za delovno mesto. Znanje in spretnosti ter izkušnje, pridobljeni v podjetniškem sektorju, so za vašo organizacijo lahko enako dragoceni.

Spoštujte ustrezne izkušnje

Prav tako je pomembno, da ne spregledate ustreznih izkušenj, ki jih je morebitni bodoči zaposleni pridobil zunaj dela, zlasti če so njegove delovne izkušnje omejene. Prostovoljstvo ali delo za skupnost kažeta na smisel za dajanje pobud in lahko resnično dopolnjujeta kandidatove veščine in spretnosti, pridobljene med rednim delom. To velja zlasti, če je potekalo na področju dela vaše NVO ali v državi, v kateri deluje vaša NVO, zaradi česar je lahko idealen za vaše delovno mesto.

Ne dajajte prednosti „zavzetosti“ pred razlogom

Ni dvoma, da opravlja vaša NVO pomembno delo in da so številni zaposleni zavzeti za delo na izbranem področju. A če zavzetost za to področje ni podprta tudi z zavzetostjo – in nadarjenostjo – za samo delo je morda bolje, da zaposlite nekoga, ki ni vedno sanjal o reševanju okolja, boju proti revščini ali spreminjanju sveta. Novemu zaposlenemu bo veliko laže prevzeti in sprejeti misijo in vrednote vaše NVO, kot se naučiti, kako dobro opravljati delo.

Postavite jih pred preizkušnjo

Delo v organizaciji, ki je odvisna od donacij, vključuje redne stike z ranljivimi ljudmi, dogovori o težavnih temah pa so lahko pravi izziv. Morda je potreben drugačen nabor znanj, med njimi tudi to, da se zna morebitni bodoči zaposleni učinkovito odzvati na vrsto izzivov, s katerimi se bo morda srečeval v teh edinstvenih okoljih.

Postavite vprašanja o najtežjih izzivih, s katerimi se je posameznik srečal v preteklosti, ali si izmislite scenarij, na katerega naj kandidat odgovori med razgovorom, kar vam lahko pomaga ugotoviti, kdo ima značaj, s katerim se bo odlično izkazal v vaši NVO.

Bodite pošteni o kandidatovih sposobnostih

Novi zaposleni se morajo vedno veliko naučiti in jim je treba dati možnost, da se „razvijejo na delovnem mestu“. A če je potrebno preveč razvijanja, potem so bile morda zmožnosti kandidata med razgovorom previsoko ocenjene. Bodite pošteni glede posameznikovih sposobnosti, s čimer se boste lažje izognili pasti, v katero se je zlahka ujeti, in zmanjšajte tveganje, da boste morali še enkrat skozi ves izbirni postopek, če se izkaže, da izbrani kandidat ni primeren za to delo.

Ponudite vabljiv zaposlitveni paket

Zaposlovanje je dvosmerna ulica – vi morda menite, da ste našli popolnega kandidata, a če ta nima resnične želje, da bi delal za vaše podjetje, verjetno nimate sreče. Vabljiv zaposlitveni paket, predstavitev, kaj lahko pričakujejo od vloge, morebitne ugodnosti in podpora, ki jo zagotavljate kot pomoč pri napredovanju, bodo pripomogli k preglednosti in jih spodbudili k sprejemu vaše ponudbe.

Zadnje čase veliko govorimo o NVO – če vas zanimajo NVO v Evropi in morda, zakaj bi kdo želel delati v vaši organizaciji, preverite NVO: kaj, zakaj in kako.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.