Luați în considerare sectorul întreprinderilor
Cel mai ușor este să vă gândiți că viitorul angajat perfect este cineva care lucrează deja în sectorul ONG-urilor. Poate că este adevărat, însă această concepție reduce considerabil potențialul de recrutare și, de asemenea, vă poate împiedica să găsiți cel mai potrivit candidat pentru postul vacant. Competențele și experiența dobândite în sectorul întreprinderilor se pot dovedi la fel de valoroase pentru organizația dumneavoastră.
Acordați importanța cuvenită oricărei experiențe relevante
Un alt aspect important este acela de a nu trece cu vederea nicio experiență relevantă dobândită de un potențial angajat în afara locului de muncă, mai ales dacă experiența sa în câmpul muncii este limitată. Activitățile de voluntariat sau munca în folosul comunității demonstrează spirit de inițiativă și, mai ales dacă au fost desfășurate în domeniul dumneavoastră sau într-o țară cu care ONG-ul dumneavoastră are legături, pot completa în mod semnificativ competențele dobândite de candidat la locul de muncă, făcând din acesta angajatul ideal pentru postul disponibil.
Nu puneți pe primul plan „pasiunea” pentru cauză
ONG-ul dumneavoastră face cu siguranță treabă bună, iar mulți dintre angajați sunt pasionați de ideea că își aduc aportul la schimbarea în bine a domeniului în care ați ales să activați. Dacă pasiunea pentru domeniu nu este însă dublată de pasiunea pentru rolul pe care îl presupune postul – și de abilitățile necesare –, poate că ar fi mai util să angajați pe cineva care nu a visat dintotdeauna să salveze mediul, să combată sărăcia sau să schimbe lumea. Unui angajat nou îi va fi mult mai ușor să înțeleagă misiunea și valorile ONG-ului dumneavoastră și să adere la ele decât să învețe cum să își îndeplinească atribuțiile în mod corespunzător.
Puneți la încercare candidații
Munca într-o organizație care se bazează pe donații, care presupune contacte regulate cu persoane vulnerabile sau care se ocupă de teme tulburătoare poate fi dificilă. Este posibil să fie necesară o gamă diferită de competențe, care să-l ajute pe potențialul angajat să răspundă în mod eficace provocărilor cu care s-ar putea confrunta în aceste medii cu caracter deosebit.
În cadrul interviului, întrebați-i pe candidați care au fost cele mai dificile provocări cu care s-au confruntat în trecut sau cum ar proceda într-un anumit scenariu prezentat ca test – acest lucru vă poate ajuta să vedeți cine are personalitatea necesară pentru a presta la un nivel excelent în cadrul ONG-ului dumneavoastră.
Fiți sincer în privința competențelor candidatului
Întotdeauna noii angajați au foarte mult de învățat și trebuie să li se ofere șansa de a „evolua profesional” în cadrul postului. Dar dacă este nevoie de prea multă „evoluție”, s-ar putea ca potențialul candidatului să fi fost supraestimat în cadrul interviului. Dacă sunteți sincer în privința abilităților oamenilor, veți putea să evitați o capcană în care se cade foarte ușor și nu veți fi nevoit să repetați atât de des procesul de recrutare deoarece s-a dovedit că angajatul ales nu este potrivit pentru post.
Oferiți un pachet de încadrare în muncă atrăgător
Recrutarea este un drum cu două sensuri – ați putea crede că ați găsit candidatul perfect, dar dacă persoana nu își dorește cu tot dinadinsul să lucreze pentru compania dumneavoastră, s-ar putea să nu aveți noroc. Un pachet de încadrare în muncă atractiv, în care se stabilește exact la ce să se aștepte persoana care va ocupa postul, care sunt prestațiile de care va beneficia și ce sprijin îi va oferi organizația pentru a o ajuta să evolueze, va contribui la asigurarea transparenței și va încuraja candidatul să accepte oferta dumneavoastră.
În ultima vreme am discutat mult despre ONG-uri – dacă sunteți interesat de ONG-urile din Europa și doriți să descoperiți motivele pentru care și-ar putea dori cineva să lucreze pentru organizația dumneavoastră, consultați articolul nostru „ONG-urile: ce sunt, de ce și cum?”
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Găsiți un consilier EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
EURES pe Google+
Detalii
- Data publicării
- 10 iulie 2017
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturiTendințe de recrutareTineret
- Secțiuni aferente
- Condiții de viață și de muncă
- Sectorul
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles