Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel10 juli 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Het wervingsproces van ngo's: hoe herkent u het juiste talent voor uw organisatie?

Velen houden van het idee om bij een niet-gouvernementele organisatie (ngo) te werken en een vacature bij een ngo krijgt dan ook veel respons. Hoe kan uw ngo uit zovele potentiële werknemers het juiste talent kiezen om de organisatie vooruit te helpen?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Sta open voor de bedrijfssector

Er wordt gemakkelijk gedacht dat de perfecte toekomstige werknemer al in de ngo-sector werkzaam is. Dit kan misschien juist zijn, maar zo wordt de wervingspool wel aanzienlijk beperkt en loopt u misschien de beste kandidaat voor een functie mis. In de bedrijfssector ontwikkelde vaardigheden en opgedane ervaringen kunnen ook voor uw organisatie waardevol zijn.

Heb oog voor relevante ervaring

Ook mag u relevante ervaring die een potentiële werknemer buiten werkverband heeft opgedaan, niet over het hoofd zien, vooral wanneer de kandidaat nog weinig werkervaring heeft. Vrijwilligerswerk of buurtwerk geeft blijk van initiatief en kan de beroepsvaardigheden van een kandidaat goed aanvullen – vooral wanneer het gaat om werk op uw terrein of in een land waar uw ngo actief is – en van hem of haar de juiste persoon maken voor de functie die u aanbiedt.

Stel ‘gedrevenheid’ niet boven de zaak

Het lijdt geen twijfel dat uw ngo fantastisch werk doet en dat vele van uw personeelsleden met gedrevenheid een verschil willen uitmaken op uw werkterrein. Maar, tenzij die gedrevenheid voor het werk gedragen wordt door bevlogenheid – en talent – voor de functie zelf, kunt u misschien beter iemand aanwerven die niet altijd gedroomd heeft van het redden van de natuur, het bestrijden van de armoede of het veranderen van de wereld. Het is voor een nieuwe werknemer namelijk gemakkelijker om de taakopdracht en de waarden van uw ngo over te nemen en zich hiervoor enthousiast te maken dan te leren hoe hij of zij goed kan functioneren.

Daag hen uit

Het kan een hele uitdaging zijn om te werken voor een organisatie die afhankelijk is van donaties, regelmatig contact heeft met kwetsbare mensen of omgaat met moeilijke onderwerpen. Hiervoor kan een andere reeks vaardigheden vereist zijn, vaardigheden die de potentiële werknemer in staat stellen doeltreffend te reageren op de uiteenlopende problemen die zich in deze unieke context kunnen voordoen.

Wanneer u in het kader van het sollicitatieproces informeert naar de moeilijkste problemen waarmee kandidaten in het verleden geconfronteerd zijn geweest of wat zij in een proefscenario zouden doen, kunt u gemakkelijker zien wie het juiste temperament heeft om bij uw ngo te excelleren.

Wees eerlijk over de capaciteiten van een kandidaat

Nieuwe werknemers hebben nog veel te leren en moeten de kans krijgen om ‘in hun functie te groeien’. Als er echter teveel groei nodig is, is het potentieel van de kandidaat tijdens het sollicitatieproces mogelijk overschat. Eerlijk zijn over de capaciteiten van personen kan helpen voorkomen dat u de fout ingaat – wat al snel kan gebeuren – en het wervingsproces opnieuw moet doorlopen omdat de gekozen werknemer ongeschikt blijkt.

Bied een aantrekkelijk arbeidspakket aan

Werven is een tweerichtingsverkeer: u denkt misschien de perfecte kandidaat gevonden te hebben, maar daar kan het misschien bij blijven als de kandidaat niet voor uw bedrijf wil werken. Een aantrekkelijk arbeidspakket, met uitleg over de te verwachten rol, uitkeringen en steun om verder te groeien, zorgt voor transparantie en kan kandidaten ertoe aanmoedigen uw aanbod te aanvaarden.

We hebben recentelijk veel over ngo's gesproken. Indien u meer wilt lezen over ngo's in Europa en waarom het interessant kan zijn om voor uw organisatie te werken, verwijzen wij u naar: ‘NGOs: what, why and how?’

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.