Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel9 maj 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Nöjda utlandsboende berättar som sin stora chans i Danmark

”My Big Danish Moment” (min stora chans i Danmark) är en rad korta videor med en rekommendation från utlandsboende som valt att bo och arbeta i Danmark.

Happy expats share their Big Danish Moment
EURES

Videorna offentliggörs på webbplatsen tillhörande Workindenmark, som ingår i Eures-nätverket och Danmarks sysselsättningsministerium.

I samband med att de utlandsboende pratar om sina utmaningar i arbetet och livet hemmavid framträder ett antal gemensamma nämnare: livsstilen, känslan av gemenskap och den frånvaro av hierarkier som innebär att vem som helst kan uppnå det han eller hon vill.

De portugisiska ingenjörerna Cristina Ferreira och Pedro Santos har fått ett positivt intryck av jämställdheten.

– Organisationen är väldigt platt. Man kan prata med alla arbetstagare och alla arbetstagare kan komma med förslag och vända sig till chefen och säga ’det där borde vi förbättra’. Danmark är ett litet land, precis som Portugal, men landet har väldigt många starka företag, så för en ingenjör tycker jag att det är det rätta stället att vara på, berättar Cristina.

Den tyske geovetaren Hannes Koopmann har liknande erfarenheter.

– Om du vill ta ansvar, så kommer du att få göra det. En sak som gjort väldigt gott intryck på mig när jag jobbat i Danmark är den platta hierarkin... du kan i princip tala på jämbördig fot med vem som helst av dina chefer, säger Hannes.

För läkaren Maria Perez från Spanien har möjligheten för henne att byta tre timmars pendling mot en kort cykeltur till jobbet varit en av många förändringar som förvandlat livet för hennes familj sedan de flyttade till Danmark.

– Jag bestämde mig för att flytta till Danmark för att jag behövde en förändring i mitt liv, berättar hon.

– Det är alltid stor efterfrågan på högkvalificerade arbetssökande i Danmark, särskilt på ingenjörer, it-specialister, specialister inom biovetenskap och läkare, säger Shoji Igi, som arbetar på den danska arbetsmarknads- och rekryteringsmyndigheten i Köpenhamn.

Utöver videorna med de utlandsboendes rekommendationer har Workindenmark tagit fram en rad handledningsvideor som reder ut de processer som internationella arbetssökande ofta uppfattar som svåra eller främmande. De erbjuder hjälp i sådana frågor som hur man använder semesterdatabasen eller utformar ett följebrev.

– Ansökningsprocessen kan se annorlunda ut i Danmark mot vad de är vana vid. Många internationella arbetssökande blir förvånade när de söker jobb och upptäcker att deras ansökan och CV måste anpassas specifikt för de platsannonser som de söker utifrån och att det är vanligt att ringa till möjliga framtida arbetsgivare innan man lämnar in en ansökan, säger Shoji. 

 

Länkar:

”My Big Danish Moment”, videoserie

Danmarks sysselsättningsministerium

 

Mer att läsa:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
Företag /EntreprenörskapExterna intressenterNyheter/rapporter/statistikSociala mediaUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.