Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice9. maj 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Zadovoljni izseljenci skupaj doživljajo svoj „Veliki danski trenutek“

„My Big Danish Moment“ (Moj veliki danski trenutek) je serija kratkih videoposnetkov, ki prikazujejo pričevanja izseljencev, ki so se odločili za delo in življenje na Danskem.

Happy expats share their Big Danish Moment
EURES

Videoposnetki so objavljeni na spletni strani Workindenmark, ki je del Euresovega spletišča in danskega ministrstva za zaposlovanje.

Štirje izseljenci se pogovarjajo o svojih delovnih izzivih in življenju doma, in na dan pridejo številni skupni dejavniki: način življenja, občutek za skupnost in pomanjkanje hierarhije, kar pomeni, da lahko vsak doseže, kar si želi početi.

Portugalska inženirja Cristina Ferreira in Pedro Santos sta dobila pozitiven vtis o takšni enakosti. „Organizacija je zelo odprta. Lahko se pogovarjaš z vsemi delavci in vsi delavci lahko dajejo svoje predloge ter pridejo k vodji in rečejo: To bi morali izboljšati,“ pojasni Cristina. “Danska je majhna država, kot Portugalska, vendar ima mnogo močnih podjetij, zato menim, da je za inženirja to pravo mesto.“

Nemški geoznanstvenik Hannes Koopmann ima podobne izkušnje: „Če želite odgovornost, jo boste dobili. Med delom na Danskem je name naredila zelo dober vtis hierarhija na isti ravni ... dejansko se lahko z vsemi nadrejenimi pogovarjate iz oči v oči.“

Za zdravnico Mario Perez iz Španije je bila ena od velikih sprememb, ki je po selitvi na Dansko spremenila njeno družinsko življenje, ta, da je zamenjala triurno vožnjo v službo za kratko vožnjo s kolesom. „Za selitev na Dansko sem se odločila zato, ker sem potrebovala spremembo v svojem življenju,“ se spominja.

„Na Danskem je vedno veliko povpraševanje po visoko usposobljenih kandidatih, zlasti inženirjih, strokovnjakih na področju IT in bioznanosti ter zdravnikih,“ pravi Shoji Igi iz danske agencije za trg dela in zaposlovanje iz Københavna.

Poleg videoposnetkov, ki prikazujejo pričevanja izseljencev, je na spletni strani Workindenmark na voljo tudi serija poučnih videoposnetkov, v kateri so predstavljeni postopki, ki jih mednarodni iskalci zaposlitve pogosto ne razumejo ali so jim tuji. Ponujajo podporo pri zadevah, kot je uporaba podatkovne zbirke o prostih delovnih mestih in priprava spremnega dopisa.

Postopek prijave se lahko razlikuje od postopka, ki so ga navajeni, razloži Shoji. „Pri iskanju službe so mnogi kandidati presenečeni, da morajo svojo prijavo in življenjepis prilagoditi za vsako prosto delovno mesto posebej, na katerega se prijavljajo, ter da je nekaj običajnega, da pokličejo morebitne bodoče delodajalce, preden pošljejo prijavo.“ 

 

Sorodne povezave:

„Moj veliki danski trenutek“ – serija videoposnetkov

Dansko ministrstvo za zaposlovanje

 

Več o tem:

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZunanji deležnikiNovice/poročila/statistikaSocialni medijiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.