Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel9 mei 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Tevreden expats delen hun “Big Danish Moment”

“My Big Danish Moment” is een reeks korte video's waarin mensen die besloten hebben te gaan wonen en werken in Denemarken, vertellen over hun ervaringen.

Happy expats share their Big Danish Moment
EURES

De video's zijn te zien op de website van Workindenmark, onderdeel van het EURES-netwerk en het Deense ministerie van Werkgelegenheid.

Uit de verhalen die vier expats in Denemarken vertellen over uitdagingen op het werk en over hun leven thuis, komt een aantal gemeenschappelijke elementen naar voren, zoals levensstijl, saamhorigheidsgevoel en het ontbreken van hiërarchie, wat betekent dat iedereen kan bereiken wat hij of zij wil.

Cristina Ferreira en Pedro Santos, twee ingenieurs afkomstig uit Portugal, hebben een positief gevoel over die gelijkheid. “De organisatie is heel plat. Je kunt met alle medewerkers in gesprek gaan en alle medewerkers kunnen ideeën opperen en tegen de baas zeggen: ‘dit of dat moet verbeteren’”, aldus Cristina. “Denemarken is net als Portugal een klein land, maar het heeft veel sterke bedrijven; dat maakt het ideaal voor mensen met een technische opleiding.”

Geowetenschapper Hannes Koopmann uit Duitsland heeft soortgelijke ervaringen: “Als je verantwoordelijkheid wilt, dan krijg je die gewoon. Wat me enorm bevalt aan het werken in Denemarken is de platte hiërarchie op de werkvloer... als je in gesprek wilt met een leidinggevende stap je gewoon op hem of haar af.”

Maria Perez, afkomstig uit Spanje en werkzaam als arts, had een reistijd van drie uur toen ze nog in Spanje werkte; die is nu teruggebracht tot een kort ritje op de fiets. En dat is maar een van de vele dingen die haar gezinsleven hebben veranderd sinds de verhuizing naar Denemarken. “Ik besloot naar Denemarken te gaan omdat ik toe was aan een verandering in mijn leven”, vertelt ze.

“Er is in Denemarken altijd veel vraag naar hooggekwalificeerd personeel, met name naar ingenieurs, IT-specialisten, biowetenschappers en artsen”, aldus Shoji Igi, werkzaam bij het Deense bureau voor arbeidsmarkt en werving in Kopenhagen.

Naast de video’s waar expats hun verhaal vertellen is op de site van Workindenmark een aantal instructievideo's te zien waarin uitleg wordt gegeven over procedures die internationale werkzoekenden vaak als moeilijk ervaren of waar ze onbekend mee zijn. Verder wordt informatie verstrekt over het gebruik van de vacaturebank en het schrijven van sollicitatiebrieven.

“De sollicitatieprocedure hier kan afwijken van wat mensen gewend zijn”, legt Shoji uit. “Buitenlanders reageren vaak verbaasd als ze horen dat hun sollicitatiebrief en cv zorgvuldig afgestemd moeten zijn op de vacature waar ze op solliciteren, en dat het heel normaal is om een potentiële werkgever eerst te bellen voordat je een sollicitatie verstuurt.” 

 

Verwante links:

“My Big Danish Moment” videoreeks

Deense ministerie van Werkgelegenheid

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapExterne stakeholdersNieuws/rapporten/statistiekenSociale mediaJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.