Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak9. svibnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Zadovoljni iseljenici pričaju o svom velikom danskom trenutku

“My Big Danish Moment” („Moj veliki danski trenutak”) je niz kratkih videozapisa o iskustvima iseljenika koji su odlučili živjeti i raditi u Danskoj.

Happy expats share their Big Danish Moment
EURES

Videozapisi se objavljuju nainternetskoj stranici Workindenmark koja je dio mreže EURES-a i danskog ministarstva zapošljavanja.

Dok iseljenici govore o izazovima s kojima se susreću u privatnom i poslovnom životu, pojavljuju se brojni zajednički čimbenici: način života, osjećaj zajedništva i odsustvo hijerarhije, što znači da svatko može postići ono što želi.

Na inženjere iz Portugala, Cristinu Ferreiru i Pedra Santosa, ta je ravnopravnost ostavila vrlo pozitivan dojam. „Model organizacije vrlo je horizontalan. Možete razgovarati sa svim radnicima, a svi oni mogu davati prijedloge te doći do šefa i reći da bi trebalo nešto poboljšati”, kaže Cristina. „Danska je malena zemlja, poput Portugala, ali ima puno jakih poduzeća i zato mislim je to pravo mjesto za inženjera.”

Slična iskustva ima njemački geolog Hannes Koopmann. „Ako želite odgovornost, dobit ćete je. Horizontalan model upravljanja na radnim mjestima u Danskoj ono je što je na mene ostavilo dobar dojam. U principu možete razgovarati oči u oči s bilo kime tko vam je nadređen.”

Za španjolsku liječnicu Mariju Perez mogućnost zamjene trosatnog putovanja na posao kratkom vožnjom biciklom jedna je od mnogih stvari koje su promijenile život njezine obitelji otkako su se preselili u Dansku. „Odlučila sam doći u Dansku jer mi je bila potrebna promjena u životu”, prisjeća se Maria.

„Visokokvalificirani kandidati uvijek su traženi u Danskoj, osobito inženjeri, stručnjaci za informacijsku tehnologiju, stručnjaci za biološke znanosti i liječnici”, tvrdi Shoji Igi iz danske agencije za tržište rada i zapošljavanje u Kopenhagenu.

Osim videozapisa o iskustvima iseljenika, na internetskoj stranici Workindenmark možete pronaći niz videozapisa s uputama u kojima su pojašnjeni postupci koji su međunarodnim tražiteljima zaposlenja često zbunjujući i nepoznati. Oni pružaju podršku u pogledu upotrebe baze podataka slobodnih radnih mjesta i pripreme popratnog pisma.

„Postupak prijave za posao u Danskoj može biti drukčiji od onoga na što su navikli”, objašnjava Shoji. „U potrazi za poslom mnogi međunarodni kandidati budu iznenađeni kada shvate da njihova prijava i životopis trebaju biti posebno prilagođeni oglasima za posao na koje se prijavljuju te da je upućivanje poziva potencijalnim budućim poslodavcima prije slanja prijave ovdje uobičajeno.” 

 

Korisne poveznice:

”Moj veliki danski trenutak”, niz videozapisa

Dansko ministarstvo zapošljavanja

 

Saznajte više:

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

Službe EURES-a za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVanjski dioniciVijesti/izvješća/statistikeDruštveni medijiMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.