Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli9. toukokuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Tyytyväiset ulkomaalaiset kertovat elämästään Tanskassa

”My Big Danish Moment” on sarja lyhyitä videoita, joissa Tanskaan asumaan ja työskentelemään tulleet ulkomaalaiset kertovat kokemuksistaan.

Happy expats share their Big Danish Moment
EURES

Videot on julkaistu Workindenmarkin verkkosivustolla. Se kuuluu EURES-verkostoon ja Tanskan työministeriöön.

Kun ulkomaalaiset puhuvat työnsä haasteista ja kotielämästään, yhteisiä tekijöitä löytyy melkoinen määrä: elämäntyyli, yhteisöllisyyden tunne ja hierarkian puute, joka tarkoittaa, että kuka tahansa voi saavuttaa haluamansa.

Tällainen yhdenvertaisuus on tehnyt myönteisen vaikutuksen portugalilaisiin insinööreihin Cristina Ferreiraan ja Pedro Santosiin. ”Organisaatiorakenne on erittäin litteä. Kaikkien työntekijöiden kanssa voi keskustella, ja kaikki työntekijät voivat tehdä ehdotuksia ja sanoa pomolle, että ’tässä tarvittaisiin parannuksia’”, Cristina sanoo. ”Tanska on Portugalin tavoin pieni maa, mutta Tanskassa on niin paljon varteenotettavia yrityksiä, että mielestäni se on insinöörille juuri sopiva paikka.”

Saksalaisen geotieteilijän Hannes Koopmannin kokemukset ovat olleet samanlaisia: ”Jos vastuuta haluaa, sitä kyllä saa. Tanskassa työskentelyssä minuun on tehnyt erittäin hyvän vaikutuksen litteä hierarkia... kasvokkain puhuminen onnistuu käytännössä kenen tahansa ylemmän tason johtajan kanssa.

Espanjalainen Maria Perez on lääkäri, ja Tanskaan muuttamisen jälkeen hänen perheensä elämää on muuttanut muun muassa kolmen tunnin työmatkojen vaihtuminen lyhyeen pyöräilyyn. ”Päätin tulla Tanskaan, koska kaipasin muutosta elämääni”, hän muistelee.

”Tanskassa on jatkuva tarve erittäin ammattitaitoisista työnhakijoista, erityisesti insinööreistä, IT-asiantuntijoista, biotieteiden asiantuntijoista ja lääkäreistä”, sanoo Shoji Igi Kööpenhaminassa sijaitsevasta Tanskan työmarkkina- ja rekrytointivirastosta.

Ulkomaalaisten työntekijöiden kokemuksista kertovien videoiden lisäksi Workindenmarkissa on sarja opetusvideoita, joissa selitetään kansainvälisten työnhakijoiden mielestä usein hankalia tai outoja prosesseja. Niissä annetaan tukea avointen työpaikkojen tietokannan käytön ja hakemuksen laatimisen kaltaisissa asioissa.

Hakuprosessi voi olla Tanskassa erilainen kuin mihin he ovat tottuneet, Shoji selittää. ”Monet kansainväliset hakijat yllättyvät töitä hakiessaan siitä, että hakemusta ja ansioluetteloa pitäisi muokata juuri haettavan työpaikan mukaan ja että soittaminen mahdollisille tuleville työnantajille ennen hakemuksen lähettämistä on tavallista.” 

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

”My Big Danish Moment” -videosarja

Tanskan työministeriö

 

Lisätietoja:

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysUlkopuoliset sidosryhmätUutiset/raportit/tilastotSosiaalinen mediaNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.