Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice27. junij 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Postati Nizozemec: nasveti za delo na Nizozemskem

Če ste varilec, revizor, medicinska sestra ali programer, bi se na Nizozemskem morda našlo delo za vas. Po teh poklicih je v tej državi veliko povpraševanje in EURES vam lahko pomaga najti pravo službo.

Going Dutch: tips for working in the Netherlands
Shutterstock

Brezposelnost na Nizozemskem se z okrevanjem gospodarstva zmanjšuje, in medtem ko naj bi se število vladnih služb zaradi varčevanja zmanjšalo, se zaposlovanje v zasebnem sektorju povečuje.

Povpraševanje po nižje kvalificiranih delavcih je sicer majhno, a primanjkuje kandidatov za srednje kvalificirana delovna mesta, kar pomeni dobre možnosti za zaposlitev v številnih tehničnih poklicih. Sem med drugim spadajo upravljavci strojev CNC, specializirani varilci in serviserji industrijskih cevi, prav tako pa je povpraševanje po projektantih, tehnično usposobljenih projektnih vodjih ter specialistih za raziskave in razvoj.

Vse večje so tudi potrebe po ljudeh, ki znajo združiti znanje s področja IKT s poslom, ter po poklicih s področja posebne oskrbe, finančnih strokovnjakih in učiteljih matematike, znanosti in jezikov na vseh ravneh srednješolskega izobraževanja.

Z vzpostavitvijo široke poklicne mreže si boste povečali svoje možnosti, da najdete delo na Nizozemskem, saj se mnoga prosta delovna mesta zapolnijo po neuradni poti. Delovna mesta na Nizozemskem se vse bolj opirajo na prožne oblike dela, saj vsaka tretja oseba dela kot pogodbeni, sezonski ali samostojni delavec, na podlagi pogodb brez določenega delovnega časa ali prek agencij za začasno zaposlovanje.

UWV, javni zavod za zaposlovanje, je član mreže EURES in na svoji spletni strani werk.nl nudi veliko informacij v angleščini, nemščini, francoščini, španščini, bolgarščini, poljščini in romunščini. Tukaj lahko izveste vse, kar morate vedeti o delovnih dovoljenjih, prošnjah za zaposlitev in drugih formalnostih o življenju na Nizozemskem.

EURES in UWV na svojih spletiščih objavljata prosta delovna mesta, če iščete delo, pa lahko tukaj tudi objavite svoj življenjepis. Na spletišču UWV lahko najdete seznam splošnih in specializiranih spletnih strani za delovna mesta.

Na Nizozemskem se prošnje podjetjem pogosto pošiljajo na lastno pobudo. Če vidite podjetje, v katerem bi želeli delati, lahko pošljete svoj življenjepis in motivacijsko pismo brez čakanja na objavo prostega delovnega mesta.

Angleščina je sicer zelo razširjena, vendar pa boste morali znati tudi nekaj nizozemščine, da si povečate možnosti za zaposlitev. Osebje Euresa pri UWV vam lahko pomaga poiskati kraj za učenje.

 

Sorodne povezave:

UWV

werk.nl

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Novice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.