Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel27 juni 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Op werkavontuur naar Nederland: tips voor meer succes

Bent u een lasser, accountant, wijkverpleegkundige of programmeur? Dan kunt u misschien aan de slag in Nederland. Naar al deze beroepen is veel vraag in Nederland. EURES kan u helpen de perfecte baan te vinden.

Going Dutch: tips for working in the Netherlands
Shutterstock

In Nederland herstelt de economie zich en is de werkloosheid aan het afnemen. Als gevolg van bezuinigingen zal het aantal overheidsbanen dalen, maar in de particuliere sector neemt de werkgelegenheid toe.

Hoewel er weinig vraag is naar laaggeschoolde arbeiders, is er een tekort aan kandidaten voor zogenaamde middenbanen. De kans op werk in een aantal technische beroepen is dus groot. Hierbij gaat het om CNC-machinebedieners, gespecialiseerde lassers en installateurs van industriële pijpleidingen. Daarnaast is er vraag naar ontwerpingenieurs, technisch gekwalificeerde projectmanagers en O&O-specialisten.

Ook is er steeds meer behoefte aan mensen die ICT-kennis kunnen combineren met zakelijk talent, specifieke zorgverleners, financieel specialisten en docenten wiskunde, natuurkunde en talen op alle niveaus van het voortgezet onderwijs.

Omdat veel vacatures in Nederland op informele wijze worden vervuld, vergroot u uw kansen op een baan door een uitgebreid professioneel netwerk op te bouwen. Het Nederlandse bedrijfsleven steunt steeds meer op flexibel werk: één op de drie personen werkt als contractant, seizoenswerker, freelancer, werknemer met een nulurencontract of uitzendkracht.

UWV, de openbare dienst voor arbeidsvoorziening, is lid van het EURES-netwerk en biedt veel informatie in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Bulgaars, Pools en Roemeens aan op de website werk.nl. Hier vindt u alle informatie over werkvergunningen, sollicitaties en andere formaliteiten die van belang zijn voor het leven in Nederland.

EURES en UWV publiceren vacatures op hun websites. U kunt daar zoeken naar een baan, maar ook uw eigen cv plaatsen. De UWV-website vermeldt sites met algemene én gespecialiseerde banen.

In Nederland is het heel gewoon een open sollicitatie naar een bedrijf te sturen. Als u een bedrijf aantreft waarvoor u graag zou willen werken, kunt u uw cv en een motivatiebrief sturen zonder een specifieke vacature af te wachten.

Hoewel in Nederland veel Engels wordt gesproken, maakt u met enige kennis van het Nederlands meer kans op het vinden van werk. EURES-medewerkers bij UWV kunnen u helpen bij het vinden van een cursus.

 

Verwante links:

UWV

werk.nl

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.