Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2019. június 27.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Irány Hollandia: tippek a hollandiai munkavállaláshoz

Ha az Ön szakmája hegesztő, könyvvizsgáló, körzeti ápoló vagy programozó, Hollandiában jó eséllyel el fog tudni helyezkedni. Ezek ugyanis mind olyan foglalkozások, amelyek rendkívül keresettek az országban, és az EURES segítségével Ön is megtalálhatja a tökéletes állást.

Going Dutch: tips for working in the Netherlands
Shutterstock

A gazdasági fellendüléssel párhuzamosan csökken a munkanélküliség Hollandiában, és bár a megszorítások miatt az állami szektorban várhatóan csökken a munkahelyek száma, a magánszektorban egyre nő a foglalkoztatás.

Míg az alacsony képzettségű munkavállalók iránt alacsony a kereslet, a középfokú végzettséget igénylő állásokra viszont nincs elég jelentkező, és számos műszaki szakmában lehet jó eséllyel elhelyezkedni. Ezek közé tartozik a CNC-gépkezelői, a speciális hegesztői és az iparicsővezeték-szerelői állás, ugyanakkor tervezőmérnökök, műszaki hátterű projektvezetők és K+F szakemberek iránt is nagy a kereslet.

Egyre nagyobb szükség van olyan szakemberekre, akik az információs és kommunikációs technológia (IKT) terén szerzett ismeretek mellett az üzleti világban is kiismerik magukat, valamint szakápolókra, pénzügyi szakemberekre, matematika-, természettudomány- és nyelvszakos tanárokra a középfokú oktatás minden szintjén.

Ha valaki kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkezik, nagyobb eséllyel talál munkát Hollandiában, mivel sok megüresedett pozíciót informális csatornákon keresztül töltenek be. A holland munkaerőpiacon egyre inkább jellemző a rugalmas munkaidő: minden harmadik ember vállalkozóként, idénymunkásként, szabadúszóként dolgozik, alkalmi jelleggel vagy munkaerő-kölcsönző közvetítésével.

Az állami foglalkoztatási szolgálat, az UWV az EURES-hálózat tagja, és angol, német, francia, spanyol, bolgár, lengyel és román nyelven rengeteg információ olvasható a honlapján: werk.nl. Az oldalon mindent megtalál, amit a munkavállalási engedélyről, az álláspályázatokról és a hollandiai élettel kapcsolatos más formalitásokról tudnia kell.

Az EURES és az UWV a honlapján is meghirdeti a megüresedett álláshelyeket, és ha Ön álláskereső, az önéletrajzát is feltöltheti ide. Az UWV honlapján általános és célzott álláshirdető weboldalak elérhetősége is megtalálható.

Hollandiában gyakori, hogy az emberek spontán pályázatban jelentkeznek a kiszemelt céghez. Ha talál egy olyan céget, ahol szívesen dolgozna, anélkül is elküldheti az önéletrajzát és motivációs levelét, hogy megvárná egy konkrét álláshirdetés közzétételét.

Bár az országban az angol széles körben használt, ahhoz, hogy nagyobb eséllyel el tudjon helyezkedni, szüksége lesz némi holland nyelvtudásra. Az EURES munkatársai az UWV-nél szívesen segítenek a holland nyelvtanulás megszervezésében.

 

Kapcsolódó hivatkozások:

UWV

werk.nl

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.