Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak27. lipnja 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Idemo u Nizozemsku: savjeti za rad u Nizozemskoj

Ako ste zavarivač, revizor, patronažna medicinska sestra ili programer, mogli biste naći posao u Nizozemskoj. To su sve zanimanja za kojima u Nizozemskoj postoji velika potražnja, a EURES vam može pomoći da pronađete savršen posao.

Going Dutch: tips for working in the Netherlands
Shutterstock

Nezaposlenost u Nizozemskoj opada s oporavkom gospodarstva, a iako se zbog restriktivnih mjera broj poslova u javnom sektoru smanjuje, zaposlenost u privatnom sektoru raste.

Iako je potražnja za niskokvalificiranim radnicima mala, postoji manjak ponude za poslove za koje su potrebni srednjekvalificirani radnici, a stoga i veliki izgledi za pronalaženje posla u području različitih tehničkih zanimanja. Ta zanimanja obuhvaćaju rukovatelje CNC strojevima, specijaliste zavarivače i montere industrijskih cijevi, a traže se i inženjeri dizajna, upravitelji projektima s tehničkim kvalifikacijama te specijalisti za istraživanje i razvoj.

Isto tako, sve je veća potražnja za osobama koje posjeduju kombinirana znanja iz područja IKT-a i poslovanja, kao i za posebnim njegovateljskim zanimanjima, specijalistima za financije te nastavnicima matematike, znanstvenih predmeta i jezika, na svim razinama sekundarnog obrazovanja.

Stvaranjem široke profesionalne mreže povećat ćete svoje šanse za pronalazak posla u Nizozemskoj jer se mnoga slobodna radna mjesta popunjavaju neformalno. Radna mjesta u Nizozemskoj sve se više oslanjaju na fleksibilan rad, pri čemu je jedan od troje radnika zaposlen na ugovor, kao sezonski radnik, u samostalnoj djelatnosti, na ugovor bez zajamčenog broja sati ili preko agencija za privremeno zapošljavanje.

UWV, javna služba za zapošljavanje, član je mreže EURES te pruža različite informacije na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, bugarskom, poljskom i rumunjskom jeziku na svojim internetskim stranicama werk.nl. Ovdje možete saznati sve što vam je potrebno o radnim dozvolama, prijavama za posao i drugim formalnostima koje se odnose na život u Nizozemskoj.

EURESi UWV objavljuju obavijesti o slobodnim radnim mjestima na svojim internetskim stranicama, a ovdje i vi možete objaviti svoj životopis ako tražite posao. Mrežno mjesto službe UWV sadrži stranice za opće i specijalističke poslove.

U Nizozemskoj su uobičajene spontane prijave poduzećima. Ako saznate za poduzeće za koje biste željeli raditi, možete poslati svoj životopis i motivacijsko pismo bez čekanja da se objavi posebna obavijest o slobodnom radnom mjestu.

Iako je engleski jezik u širokoj upotrebi, bit će vam potrebno određeno znanje nizozemskog jezika kako biste povećali svoje izglede za pronalaženje posla. Zaposlenici mreže EURES pri službi UWV mogu vam pomoći u pronalaženju mjesta za učenje nizozemskog jezika.

 

Korisne poveznice:

UWV

werk.nl

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.