Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel2 maj 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Tysk safaripark samarbetar med Eures för att anställa italienska arbetssökande

I februari inledde Eurespersonal vidZentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) i Niedersachsen-Bremen, Tyskland, ett samarbete med en av Europas största safariparker för genomföra två rekryteringsevenemang i Italien.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Arbetsförmedlaren Marianne Perrin och hennes kollega Stephanie Diegel anordnade evenemang i de italienska städerna Ancona och Macerata i samarbete med Serengeti Park. De fick stöd av kollegor från Eures Italien, som varit i kontakt med italienska arbetssökande och bjudit in 27 sökande till evenemanget som en del av ett första urval.

Vid evenemanget hölls en allmän introduktion av Eurespersonal vid ZAV och direkt därefter gjordes intervjuer med representanter för parken. Då evenemangen var slut hade fjorton sökande – över hälften av de närvarande – anställts!

En oväntad men idealisk möjlighet

Serena var en av de utvalda sökande vid evenemanget i Macerata. För två år sedan blev hon färdig med sin utbildning inom hotell- och restaurangbranschen, men hennes dröm var att arbeta med djur. När hon fick syn på evenemanget på Facebook verkade detta vara en idealisk möjlighet att få jobb i en safaripark.

– När jag läste om projektet tänkte jag direkt att det vore perfekt för mig! Jag skulle kunna kombinera min examen från hotell- och restaurangutbildningen med min stora passion för djur, förklarar hon.

– Evenemanget var fantastiskt. Allt var perfekt förklarat, från en allmän orientering om Tyskland till utförlig information om löner och skatter, säger hon vidare.

Ett gemensamt språk skapar omedelbart förtroende

En annan deltagare, Maria, upptäckte också evenemanget via Facebook. Maria säger att hon verkligen gillade evenemanget eftersom stämningen var ganska avslappnad och alla var intresserade av att hitta ett jobb som verkligen passade profilen.

– Arbetsgivaren kunde även anställa sökande med enbart grundläggande eller inga kunskaper i tyska eftersom parkens ägare är en italiensk familj och vissa chefer talar italienska, säger Marianne.

– En av dem var med oss och höll en presentation på italienska, och hon höll även i intervjuerna med de sökande som inte talade tyska. Detta var så klart en stor fördel när det gällde att skapa en förtroendefull stämning, säger hon.

Marianne säger att en flytt till Tyskland är en fantastisk möjlighet att komma ut i arbetslivet, fräscha upp kunskaperna i tyska och få internationell arbetserfarenhet samtidigt som den personliga risken är liten och öppnar för många möjligheter.

Många av jobben i parken är säsongsbundna, även om det också finns möjligheter att bli kvar längre. Detta passar Serena och Maria, som båda vill se hur det går innan de tar några långsiktiga beslut.

Stöd från ”Your first EURES job”

Både Serena och Maria planerar att flytta till Tyskland för att börja jobba i april. Som förberedelse inför flytten har de med full lön deltagit i en intensivkurs i tyska med stöd av ”Your first EURES job”-programmet.

För Serena kom möjligheten att arbeta i Tyskland som en överraskning, men det var en möjlighet hon inte kunde tacka nej till.

– Om jag ska vara ärlig har jag aldrig tänkt på Tyskland som ett land där jag skulle komma att arbeta och bo, men jag kunde inte missa den här chansen. Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra att ta detta steg. För mig har det varit en gåva, säger hon.

Efter detta lyckade initiativ planerar Marianne och hennes kollegor vid ZAV att anordna fler, liknande evenemang i Italien med tyska arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen.

Om du vill få information om kommande evenemang, följ ZAV på LinkedIn, registrera dig på Euresportalen och kontakta din lokala Eurespersonal.

 

Länkar:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

Eures på Facebook

”Your first EURES job”-programmet

ZAV på LinkedIn

Euresportalen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisExterna EURES-nyheterJobbdagar/EventRekryteringstrenderSociala mediaFramgångsberättelserUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.