Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel2 mei 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Duits safaripark werkt samen met EURES om Italiaanse werkzoekenden in te huren

In februari zijn EURES-medewerkers van de internationale afdeling van de Duitse dienst voor arbeidsbemiddeling Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) in Nedersaksen/Bremen een samenwerkingsverband aangegaan met één van Europa’s grootste safariparken voor twee wervingsevenementen in Italië.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Arbeidsbemiddelaar Marianne Perrin en haar collega Stephanie Diegel hebben in samenwerking met het Serengeti Park evenementen georganiseerd in de Italiaanse steden Ancona en Macerata. Zij werden ondersteund door collega’s van EURES-Italië die contact hadden gehad met Italiaanse werkzoekenden en die 27 kandidaten hadden uitgenodigd voor een voorselectieprocedure.

Na een algemene inleiding door EURES-medewerkers van de ZAV voerden vertegenwoordigers van het safaripark meteen gesprekken met de geselecteerde kandidaten. Aan het einde van het evenement waren 14 kandidaten – meer dan de helft van de aanwezigen – ingehuurd!

Een onverwachte, maar ideale mogelijkheid

Serena was een van de succesvolle deelneemsters van het evenement in Macerata. Zij had haar middelbare school twee jaar geleden afgerond met een kwalificatie in de horeca, maar het was haar droom om met dieren te werken. Toen zij via Facebook van het evenement vernomen had, leek de mogelijkheid om voor een safaripark te werken ideaal.

‘Toen ik las over dit project dacht ik meteen dat dit perfect voor mij was! Ik zou mijn horecadiploma kunnen combineren met mijn enorme passie voor dieren’, legt zij uit. ‘Het evenement was prachtig’, zegt zij en voegt eraan toe dat ‘alles perfect geïllustreerd werd, van een algemeen betoog over Duitsland tot gedetailleerde informatie over salarissen en belastingen’.

Een gemeenschappelijke taal wekt onmiddellijk vertrouwen

Een andere deelneemster, Maria, had ook over het evenement gehoord via Facebook. Maria zei dat ze het evenement leuk vond ‘omdat de sfeer niet al te formeel was en iedereen probeerde mij te helpen een baan te vinden die bij mijn profiel paste’.

‘De werkgever kon ook kandidaten inhuren met geen of weinig kennis van het Duits, omdat de eigenaar van het park een Italiaanse familie is en een aantal managers Italiaans spreken’, zo licht Marianne toe.

‘Eén van hen zat bij ons en hield een presentatie in het Italiaans en ze deed ook de sollicitatiegesprekken met kandidaten zonder kennis van het Duits. Dit was uiteraard een groot voordeel om een sfeer van vertrouwen te creëren.’

Volgens Marianne is verhuizen naar Duitsland ‘een geweldige kans om een periode van werkloosheid te overbruggen, mijn kennis van het Duits bij te spijkeren en een internationale ervaring op te doen zonder groot persoonlijk risico en met veel mogelijkheden’.

Veel banen in het park betreffen seizoenswerk, hoewel er misschien ook mogelijkheden zijn om langer te blijven. Serena en Maria vinden het allebei best om eerst te kunnen zien hoe het uitpakt voordat zij een beslissing moeten nemen voor de langere termijn.

Ondersteuning via ‘Je eerste EURES-baan’

Zowel Serena als Maria zijn van plan naar Duitsland te verhuizen om in april aan de slag te gaan. Ter voorbereiding op de verhuizing hebben zij deelgenomen aan een volledig betaalde, intensieve cursus Duits die gefinancierd werd via de regelingJe eerste EURES-baan.

Voor Serena kwam de mogelijkheid om in Duitsland te gaan werken als een verrassing, maar het was een optie die ze niet kon afwijzen: ‘Eerlijk gezegd had ik er nooit aan gedacht om in Duitsland te gaan werken en wonen, maar ik kon deze kans niet laten liggen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen om dezelfde weg in te slaan, wat voor mij een geschenk was.’

Na dit geslaagde initiatief plannen Marianne en haar collega’s van de ZAV vaker dit soort evenementen in Italië te organiseren samen met Duitse werkgevers in de horeca.

Volg de ZAV op LinkedIn, schrijf je in op het EURES-portaal en neem contact op met de lokale EURES-medewerkers om op de hoogte te blijven van komende evenementen.

 

Verwante links:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

EURES op Facebook

Je eerste EURES-baan

ZAV op LinkedIn

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenExtern EURES-nieuwsJobdagen/evenementenWervingstrendsSociale mediaSuccesverhalenJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.