Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2019. május 2.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Egy német szafaripark az EURES segítségével alkalmaz olasz álláskeresőket

Februárban az alsó-szászországi/brémai Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) EURES-munkatársai Európa egyik legnagyobb szafariparkjával léptek szövetségre, és két állásbörzét rendeztek Olaszországban.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Marianne Perrin munkaerő-közvetítő és kollégája, Stephanie Diegel a Serengeti Parkkal együttműködve az olaszországi Anconában és Maceratában szervezett állásbörzét. Ebben az olaszországi EURES munkatársai segítették őket, akik tartották a kapcsolatot az olasz álláskeresőkkel, és egy előzetes válogatás részeként 27 jelöltet hívtak meg a rendezvényre.

Az állásbörzén a park képviselői közvetlenül a ZAV EURES-munkatársainak általános bemutatkozása után interjúkat bonyolítottak le. Az események lezárultával 14 jelölt – azaz a jelenlévők több mint fele – kapott állást!

Váratlan, ám ideális lehetőség

Serena egyike azoknak az álláskeresőknek, akik a maceratai börzén jártak sikerrel. Két évvel ezelőtt végzett a főiskolán vendéglátás szakon, de állatokkal szeretett volna dolgozni. Látva a rendezvény Facebook-oldalát, arra gondolt, hogy a szafaripark ideális munkahely lenne számára.

„Amikor olvastam erről a projektről, azonnal bevillant, hogy ez tökéletes lenne számomra. Itt ugyanis egyszerre tudom hasznát venni a vendéglátóipari diplomámnak és hódolni az állatok iránti szenvedélyemnek – fejti ki. – Az állásbörze lenyűgöző volt – meséli, majd hozzáteszi – mindent tökéletesen bemutattak, kezdve a Németországról tartott általános előadástól a fizetésre és az adózásra vonatkozó részletes információkig.”

A közös nyelv azonnal bizalmat ébreszt

Egy másik résztvevő, Maria szintén a Facebookon értesült az eseményről. Neki is nagyon tetszett az állásbörze, „mert a légkör nem volt túl formális, és mindenki azon volt, hogy a profilomhoz valóban illő állást találjon nekem”.

Marianne azt is elmondja, hogy „a munkaadó németül egyáltalán nem vagy csak alig tudó jelölteket is fel tudott venni, mivel a park tulajdonosa egy olasz család, és a vezetők egy része beszél olaszul”.

„Az egyikük ott volt velünk, tartott egy olasz nyelvű előadást, és ő interjúztatta meg a németül nem beszélő jelölteket is. Ez persze nagy előny volt a bizalmi légkör kialakítása szempontjából.”

Marianne elmondása szerint a Németországba való kiköltözés „csodálatos lehetőség a munkanélküliség áthidalására, a német nyelvtudás felfrissítésére és a nemzetközi tapasztalatszerzésre, ugyanakkor kevés személyes kockázattal jár és számos új lehetőséget kínál”.

A park álláshelyeinek többsége idényjellegű, noha adódhatnak lehetőségek hosszabb tartózkodásra is. Ez Serenának és Mariának is éppen megfelel, hiszen mindketten örülnek annak, hogy a hosszú távra szóló döntés meghozatala előtt megtapasztalhatják, mivel jár a parkban végzett munka.

„Az első EURES-állásod” által nyújtott támogatás

Serena és Maria a tervek szerint Németországba költözik, és áprilisban munkába áll. A költözésre való felkészülés érdekében részt vettek egy ingyenes, intenzív német nyelvtanfolyamon, amelyet a „Az első EURES-állásod” program támogatott.

Serenát meglepetésként érte a németországi munkalehetőség, de úgy érezte, hogy ezt az esélyt nem szalaszthatja el: „Őszintén szólva soha nem gondoltam Németországra úgy, hogy egyszer ott fogok élni és dolgozni, de nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget. Remélem, a történetem másoknak is segít abban, hogy rálépjenek erre az útra, amelyet én igazi ajándékként élek meg.”

E sikeres kezdeményezés után Marianne és ZAV-nál dolgozó kollégái több hasonló állásbörzét terveznek Olaszországban a vendéglátásban tevékenykedő német munkaadókkal együttműködve.

Ha szeretne tájékoztatást kapni a soron következő rendezvényekről, kövesse a ZAV-ot a LinkedInen, regisztráljon az EURES-portálon, és vegye fel a kapcsolatot a helyi EURES-tanácsadókkal.

 

Kapcsolódó linkek:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

Az EURES a Facebookon

„Az első EURES-állásod” program

A ZAV a LinkedInen

EURES-portál

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataKülső EURES hírekMunkanapok/eseményekToborzási trendekKözösségi médiaSikertörténetekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.