Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak2. svibnja 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Njemački safari-park udružuje se s EURES-om radi zapošljavanja tražiteljâ posla iz Italije

U veljači se osoblje EURES-a iz službe Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) u pokrajinama Donja Saska i Bremen u Njemačkoj udružilo s jednim od najvećih safari-parkova u Europi u organizaciji dvaju sajmova poslova u Italiji.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Službenica za zapošljavanje Marianne Perrin i njezina kolegica Stephanie Diegel organizirale su događaje u talijanskim gradovima Anconi i Macerati u suradnji sa safari-parkom Serengeti Park. Potporu su im pružili kolege iz EURES-a u Italiji koji su bili u kontaktu s tražiteljima posla iz Italije te su u okviru postupka predodabira pozvali 27 kandidata na događaj.

Na događaju su nakon općeg predstavljanja osoblja EURES-a iz ZAV-a odmah uslijedili razgovori s predstavnicima parka. Do završetka događaja zaposleno je 14 kandidata, što je više od polovine prisutnih!

Neočekivana, ali savršena prilika

Serena je jedna od uspješnih sudionica događaja u Macerati. Iako je završetkom fakulteta prije dvije godine stekla kvalifikaciju u ugostiteljstvu, njezin je san oduvijek bio raditi sa životinjama. Kad je na Facebooku čula za ovaj događaj, činio joj se kao izvrsna prilika da se zaposli u safari-parku.

„Čitala o ovom projektu i odmah pomislila kako je savršen za mene! Mogla bih spojiti svoju diplomu u ugostiteljstvu s ogromnom ljubavi prema životinjama,” objašnjava Serena. „Događaj je bio prekrasan,” kaže i dodaje kako je „sve bilo odlično objašnjeno, počevši od općenitih informacija o Njemačkoj do detaljnih pojedinosti o plaćama i porezima.”

Zajednički jezik izravan je put do povjerenja

Još je jedna sudionica, Maria, saznala za događaj na Facebooku. Maria kaže da joj se događaj uistinu svidio jer „atmosfera nije bila previše formalna i osoblje se zaista potrudilo pronaći radno mjesto koje odgovara mojem profilu.”

Marianne objašnjava da je „poslodavac mogao zaposliti i kandidate s niskim stupnjem ili poznavanja njemačkog jezika ili one koji ga uopće ne poznaju jer je park u vlasništvu jedne talijanske obitelji pa neki rukovoditelji govore talijanski.”

„Jedan od njih pridružio nam se i održao je izlaganje na talijanskom jeziku te održao razgovore s kandidatima koji ne govore njemački. To je, naravno, odigralo važnu ulogu u izgradnji povjerenja.”

Marianne kaže da je za nju preseljenje u Njemačku „odlična prilika za bijeg od nezaposlenosti, poboljšanje znanja njemačkog jezika i stjecanje međunarodnog iskustva uz malo osobnog rizika i obilje mogućnosti.”

Iako su brojni poslovi u parku sezonski, mnogi bi od njih mogli postati prilika za stalno zaposlenje. Sereni i Mariji to odgovara jer bi se obje voljele okušati na radnom mjestu prije nego što donesu dugoročnu odluku.

Potpora programa Tvoj prvi posao preko EURES-a

Serena i Marija namjeravaju se preseliti u Njemačku kako bi počele raditi u travnju. Da bi se pripremile za preseljenje, sudjeluju u intenzivnom tečaju njemačkog jezika koji je u potpunosti plaćen pod pokroviteljstvom programa Tvoj prvi posao preko EURES-a.

Serena nije očekivala da će dobiti mogućnost da radi u Njemačkoj, ali to je bila prilika koju nije mogla odbiti: „Iskreno, Njemačku nikad nisam smatrala zemljom u kojoj bih radila i živjela, ali nisam mogla propustiti priliku. Nadam se da moje iskustvo može pomoći nekome da se odluči na put koji je za mene osobno bio predivna prilika.”

Nakon ove uspješne inicijative, Marianne i njezini kolege iz ZAV-a namjeravaju održati još nekoliko sličnih događaja u Italiji u suradnji sa poslodavcima iz sektora ugostiteljstva iz Njemačke.

Ako želite ostati informirani o nadolazećim događajima, pratite ZAV na LinkedInu, registrirajte se na portalu EURES-a i obratite se lokalnom osoblju EURES-a.

 

Korisne poveznice:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

EURES na Facebooku

Program Tvoj prvi posao preko EURES-a

ZAV na LinkedInu

EURES-ov portal

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aVanjske vijesti EURES-aDani posla/događajiTrendovi zapošljavanjaDruštveni medijiUspješne pričeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.