Direct la conținutul principal
EURES
Știre14 februarie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Prin intermediul EURES, o firmă germană reușește să ocupe 400 de posturi vacante în cinci ani

Din 2013 până în prezent, o firmă bavareză de recrutare pentru sectorul construcțiilor a ajutat peste 400 de candidați să se angajeze în mici întreprinderi din Germania.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

La 19 februarie 2018, o firmă de recrutare specializată a sărbătorit o dublă realizare: în decurs de cinci ani, a găsit locuri de muncă calificate, în toată Germania, pentru 400 de lucrători spanioli.

Colaborând cu EURES și cu diverse întreprinderi mici, POD (People of Diversity) GmbH găsește și selectează solicitanți de locuri de muncă din Spania, pe care îi integrează în posturi din sectorul construcțiilor în Germania. Având în vedere faptul că în prezent firma recrutează zeci de candidați în fiecare lună, este greu de crezut că totul a început cu o simplă conversație de zece minute.

„În toamna anului 2012, am intrat într-o agenție de recrutare din Valencia și am cerut să vorbesc cu reprezentantul EURES”, povestește Stephan Behringer, asociat-director general la POD. „I-am prezentat nevoile noastre, iar reprezentantul mi-a explicat cum se publică pe portal posturile vacante prin intermediul biroului local EURES din Germania. De asemenea, m-a pus în legătură cu sucursalele regionale ale EURES din Spania, care ne ajută să publicăm anunțuri despre posturile vacante în centre locale de ocupare a forței de muncă din întreaga țară.”

În luna februarie a anului următor, POD a reușit să plaseze primul său lucrător EURES, marcând începutul unei colaborări de durată între companie și rețeaua EURES. Stephan și-l amintește bine:

„Când ne-a contactat, Carlos era șomer și foarte dornic să-și găsească un loc de muncă permanent. Mutarea în Germania a fost un pas mare pentru el, deoarece nu numai că nu mai lucrase într-o altă țară, ci nici măcar nu mai călătorise vreodată în străinătate. Prin urmare, la fel ca în cazul tuturor candidaților noștri, pregătirea lingvistică și culturală a fost esențială. După aceea, Carlos a fost gata să își înceapă activitatea ca instalator în cadrul unei mici firme de familie.”

Succesul companiei POD se datorează pregătirii pe care firma o asigură persoanelor recrutate în vederea acestei tranziții. Înainte de a pleca în Germania, fiecare candidat trebuie să finalizeze un curs intensiv de limbă și cultură. Stephan subliniază că un aspect important pentru pregătirea candidaților îl constituie atenuarea temerilor firești pe care aceștia le au în legătură cu începerea unei noi vieți în străinătate. În acest scop, echipa sa a realizat o serie de ghiduri video cuprinzătoare, în care beneficiarii programului vorbesc despre experiența lor directă legată de învățarea unei noi limbi, de familiarizarea cu reglementările germane, de găsirea unei locuințe și așa mai departe.

„Metoda noastră constă în a le arăta candidaților cum au reușit alți oameni la fel ca ei să se adapteze la viața din Germania și să aibă o carieră de succes. De îndată ce văd că semeni de-ai lor au reușit, ei își dau seama că le stă și lor în putință să o facă. Mă bucur în mod deosebit de recentele schimbări din cadrul EURES, datorită cărora unele fonduri disponibile prin anumite scheme specifice pot fi acum utilizate pentru acest tip de instruire.”

În plus, pregătirea lingvistică și culturală a participanților nu este niciodată una de ordin general. POD colaborează îndeaproape cu formatori parteneri din toată Spania, de exemplu cu Ellen Braun de la școala de limbi străine ELCLA din Pego, în apropiere de Alicante.

„Oferim cursuri intensive de pregătire culturală și lingvistică, cu durata de trei luni, pentru multe persoane recrutate prin intermediul POD”, relatează Ellen. „Pregătirea trebuie adaptată în funcție de nevoile fiecărei persoane. Colegii mei din cadrul POD mă informează întotdeauna despre poziția fiecărui candidat, despre nivelul de limbă al acestuia și așa mai departe, iar cursul se axează pe nevoile specifice respective. În plus, dat fiind că mulți dintre candidați sunt tineri, în cadrul centrului simulăm într-o oarecare măsură condițiile de la un loc de muncă. Pregătirea durează trei luni, iar cursanții trebuie să fie punctuali și să-și facă temele, care nu sunt deloc puține. Astfel cursanții dobândesc mentalitatea necesară pentru a lucra în Germania.”

Desigur însă că și angajatorii își asumă un angajament serios atunci când recrutează lucrători din străinătate. Echipa POD acordă o importanță deosebită colaborării cu clienții săi (în principal întreprinderi mici și firme de familie) pentru a se asigura că aceștia beneficiază la maximum de serviciile EURES și înțeleg care le sunt rolurile și responsabilitățile.

„Clienții noștri știu foarte bine că nu le oferim lucrători temporari. Le atragem atenția asupra faptului că, în general, oamenii au nevoie de un an de instruire pentru a ajunge la nivelul necesar și tot cam de atât pentru a vorbi fluent limba germană. Angajatorii se implică cu plăcere deoarece știu că angajatul va rămâne probabil la ei timp de mulți ani. Pentru ei, este vorba de o investiție pe termen lung.”

Nu a fost deloc greu pentru POD să găsească angajatori dispuși să ofere locuri de muncă de înaltă calitate, pregătire și sprijin persoanelor recrutate prin intermediul EURES. Mulți dintre cei care apelează la serviciile companiei au câștigat recent contracte de lucrări pentru proiecte de construcții sau de restaurare de mare amploare. Aceasta înseamnă că trebuie să își lărgească echipa într-un timp foarte scurt.

„În Germania sunt foarte puțini tineri care posedă competențele necesare sau care doresc să candideze pentru un loc de muncă în construcții, în subdomenii precum instalații sanitare, termice, electrice, aer condiționat etc. Acestea sunt locuri de muncă foarte bune, care devin din ce în ce mai calificate datorită evoluției tehnologice. Prin intermediul rețelei pe care am construit-o cu ajutorul EURES, clienții noștri dispun acum de o ofertă constantă de candidați calificați, care doresc să se specializeze lucrând la un angajator timp de mulți ani.”

Este cu siguranță și cazul lui Jose Antonio, un instalator despre care POD crede că este cel de al 400-lea lucrător recrutat (este greu de spus cu exactitate, dat fiind că mai multe persoane încep să lucreze în același timp).

„În Spania există foarte mulți șomeri, iar salariile sunt mici”, explică el. „Așa că am căutat pe internet și am găsit un post de instalator în Germania, prin intermediul portalului EURES... Am emoții, bineînțeles, dar este o ocazie foarte bună pentru mine – un loc de muncă permanent și șansa să învăț o limbă nouă într-o țară nouă.”

Precum Carlos cu 399 de candidați înaintea lui, Jose Antonio nu vorbea deloc limba germană înainte să acceseze portalul EURES și apreciază sprijinul financiar și practic pe care îl primește în prezent în calitate de șomer.

În urma succesului înregistrat de POD, Stephan și colegii săi se confruntă acum cu o dilemă. Ce urmează? Compania s-a tot gândit dacă să își extindă operațiunile de recrutare în alte țări membre ale EURES sau să rămână axată doar pe Spania.

„Ne-am gândit să intrăm pe piața din Europa de Est, însă ar trebui să o luăm de la capăt în fiecare țară. Punând în balanță toate aspectele, am hotărât să ne extindem activitățile în Spania, unde avem acum o rețea deosebit de cuprinzătoare. Aceasta înseamnă că ne vom extinde și mai mult sfera de acțiune în plan regional, precum și varietatea profilurilor pentru care recrutăm. De exemplu, pe lângă locurile de muncă din sectorul construcțiilor, care vor continua să fie în centrul activității noastre, colaborăm acum cu angajatori pentru recrutarea unor specialiști diferiți – de exemplu, mecanici, ingineri și alți profesioniști cu studii superioare.”

POD testează, de asemenea, o gamă mai largă de oportunități oferite de EURES. Compania publică deja locuri de muncă pe portalul EURES prin intermediul biroului local al EURES și recrutează candidați cu ajutorul programului „Primul tău loc de muncă EURES" (Your first EURES Job – YfEJ). Dar Stephan tocmai a aflat despre noul program „Reactivate” și a început de curând să depună cereri și prin intermediul acestuia. „Reactivate” oferă candidaților cu vârsta de peste 35 de ani oportunități de carieră în țările participante la programul EURES.

Dar deocamdată compania sărbătorește depășirea a 400 de recrutări pentru locuri de muncă EURES în decursul celor cinci ani care s-au scurs din momentul în care Carlos a pontat începutul primei ture de lucru la o mică firmă de instalații sanitare din Regiunea Pfalz la 19 februarie 2013.

Stephan Behringer dorește să le mulțumească următorilor colegi din cadrul EURES Germania și al EURES Spania pentru contribuția lor la recrutarea candidaților de către POD: Rita Mager și Marina Weigand (EURES Germania/Agentur für Arbeit Würzburg), Carlos Palomo (Malaga), Diego Moliner și Julia Roca (Valencia), Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón), Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia), Yolanda Delgado Lazaro și Francisca Fuentes (Madrid), Cesar Martin și Araceli Carillo Urena (Sevilia); Jesús Caparrós Martín (Almeria), Arnau Soy Massoni (Girona), José Luis Gredilla Illera (Barcelona), Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Linkuri conexe

Site-ul POD: www.pod-personalberatung.de

Canalul de YouTube al POD: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

Școala de limbi străine ELCLA: www.elcla.es

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Cele mai bune practici EURESformare EURESPărțile interesate externeȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutarePovesti de succes
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.