Skip to main content
EURES
News article14 februar 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Tysk firma besetter 400 stillinger på 5 år med Eures

Et bayersk rekrutteringsfirma for bygg- og anleggsbransjen har skaffet 400 kandidater jobb i små tyske bedrifter siden 2013.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Den 19. februar 2018 markerte et spesialisert rekrutteringsfirma en dobbel milepæl - da hadde de skaffet 400 spanske fagarbeidere arbeid over hele Tyskland i løpet av en periode på fem år.

POD (People of Diversity) GmbH samarbeider med Eures og småbedrifter om å finne, velge ut og ansette spanske jobbsøkere i tyske stillinger innen bygg og anlegg. Med tanke på at firmaet nå rekrutterer flere titalls kandidater hver måned, er det vanskelig å tro at alt startet med en enkel ti-minutters samtale.

“Høsten 2012 oppsøkte jeg et bemanningsbyrå i Valencia og ba om å få snakke med Eures-representanten,” forteller daglig leder i POD Stephan Behringer. “Jeg beskrev behovene våre, og de fortalte meg om muligheten for å lyse ut stillinger i portalen gjennom mitt lokale Eures-kontor i Tyskland. De satte meg også i kontakt med Spanias regionale Eures-kontorer, som hjalp oss med å lyse ut stillingene våre i lokale jobbsentre over hele landet.”

Året etter, i februar, lyktes POD å få utplassert den aller første Eures-arbeideren. Dette markerte starten på firmaets langsiktige engasjement i nettverket. Stephan husker ham godt:

“Da Carlos kontaktet oss, var han arbeidsledig og veldig klar for en fast jobb. Det var et stort skritt for ham å flytte til Tyskland siden han aldri før hadde vært i et annet land, og langt mindre jobbet i et. Så på samme måte som med alle kandidatene våre, var det avgjørende med språklige og kulturelle forberedelser. Etter det var han klar til å begynne i jobben rørlegger i en liten familiebedrift.”

Grunnen til PODs suksess er at kandidatene får hjelp til å takle denne overgangen. Før kandidatene ankommer Tyskland, må de gjennomføre et intensivt språk- og kulturkurs. Stephan understreker viktigheten av å redusere kandidatenes naturlige frykt for å bosette seg i et annet land. For å få til dette har teamet hans utviklet omfattende videoveiledning ved hjelp av tidligere kandidater, som forteller om sine opplevelser med å lære et nytt språk, gjøre seg kjent med tyske lover og regler, finne bolig og så videre.

“Tilnærmingen vår er å vise kandidatene hvordan andre i deres situasjon har tilpasset seg livet i Tyskland, og at de trives i sine karrierer. Så snart de ser at andre har klart det, innser de at de også kan gjøre det. Jeg er særlig fornøyd med noen nylige endringer Eures har gjort, som betyr at midler som er tilgjengelig gjennom visse særskilte ordninger, nå kan brukes til denne opplæringen.”

I tillegg er deltakernes språklige og kulturelle forberedelser aldri standardisert. POD har et nært samarbeid med opplæringspartnere i hele Spania, som for eksempel Ellen Braun ved språkskolen ELCLA i Pego nær Alicante.

“Vi tilbyr tre måneders intensiv kultur- og språkforberedelse for mange POD-kandidater,” forteller Ellen. “Kurset må skreddersys behovene til hver enkelt person. POD-kollegene orienterer meg alltid om de enkelte kandidatenes stilling, språknivå og så videre, og vi tilpasser kurset disse spesifikke behovene. I tillegg er mange av kandidatene unge, så vi driver senteret litt som en arbeidsplass. Kandidatene er hos oss i tre måneder, og de forventes å være punktlige og gjøre en del lekser. Dette får dem inn i det rette tankemønsteret for å jobbe i Tyskland.”

Selvsagt påtar også arbeidsgiverne seg en stor forpliktelse når de rekrutterer arbeidskraft fra utlandet. POD-teamet legger spesielt vekt på å samarbeide med klientene (for det meste småbedrifter og familiebedrifter) for å sikre at de får mest mulig ut av Eures og forstår sine roller og sitt ansvar.

“Klientene våre er klar over at det ikke er midlertidige arbeidstakere vi skaffer dem. Vi forklarer dem at det vanligvis tar rundt ett år å lære opp en person til det nødvendige nivået, og omtrent like lenge før de snakker tysk helt flytende. De engasjerer seg med glede, for de vet at arbeidstakeren sannsynligvis kommer til å bli hos dem i mange år. For dem er det en langsiktig investering.”

POD har ikke hatt noen problemer med å finne arbeidsgivere som er villige til å tilby gode jobber med opplæring og støtte for Eures-kandidater. Mange av dem som kontakter firmaet, har nylig vunnet anleggskontrakter i forbindelse med store bygge- eller restaureringsprosjekter. Dette betyr at de må utvide raskt.

“I Tyskland er det få unge som har de nødvendige ferdighetene eller som ønsker å søke på anleggsrelatert arbeid innen rørlegging, oppvarming, elektroinstallasjon, klimaanlegg og så videre. Dette er gode jobber, og de blir stadig mer spesialiserte etter hvert som teknologien endrer seg. Ved hjelp av nettverket vi har bygget gjennom Eures, har klientene våre nå en stabil tilgang på kvalifiserte kandidater som er ute etter å spesialisere seg hos en arbeidsgiver i en periode på mange år.”

Dette er i hvert fall tilfellet for Jose Antonio, en rørlegger som POD-teamet tror kan ha vært deres kandidat nummer 400 (det er vanskelig å fastslå nøyaktig siden mange begynner å jobbe samtidig).

“I Spania er det høy arbeidsledighet og lav lønn,” forklarer han. “Så jeg søkte på nettet og fant en rørleggerjobb i Tyskland gjennom Eures-portalen ... Selvsagt er jeg litt nervøs for det, men det er en veldig god, fast jobb og en mulighet for meg til å lære et nytt språk i et nytt land.”

I likhet med Carlos og 399 kandidater før ham kunne ikke Jose Antonio tysk før han oppsøkte Eures, og som arbeidsledig setter han pris på den økonomiske og praktiske støtten han har fått.

Suksessen til POD har nå skapt et slags dilemma for Stephan og kollegene hans. Hvor går veien videre? Firmaet har vurdert om de skal utvide rekrutteringen til andre Eures-land eller fortsette å fokusere utelukkende på Spania.

“Vi tenkte på å utvide til Øst-Europa, men det ville innebære å starte på nytt i hvert enkelt land. Etter en avveining bestemte vi oss for å øke aktiviteten vår i Spania i stedet, siden vi har et så stort nettverk nå. Dette betyr at vi øker den regionale rekkevidden ytterligere og også øker bredden i typen jobber vi rekrutterer til. I tillegg til jobber innen bygg og anlegg, som fortsetter å være hovedfokuset vårt, samarbeider vi nå blant annet med arbeidsgivere om andre yrkesgrupper — for eksempel mekanikere, ingeniører og andre akademikere.”

POD tester også et bredere utvalg av Eures' muligheter. Firmaet lyser allerede ut stillinger på Eures-portalen gjennom det lokale Eures-kontoret og finner kandidater med støtte fra Din første Eures-jobb (YfEJ). Stephan har imidlertid nettopp fått høre om den nye Reactivate-ordningen, og har nylig begynt å søke på det også. Reactivate gir karrieremuligheter gjennom Eures i landene som deltar, for kandidater over 35 år.

Inntil videre feirer firmaet at de har passert 400 Eures-utplasseringer nesten på dagen fem år etter at Carlos stemplet inn til sitt første skift i et lite rørleggerfirma i Pfalz den 19. februar 2013.

Stephan Behringer ønsker å takke for bidragene fra følgende kolleger fra Eures Tyskland og Eures Spania, som har hjulpet POD med å rekruttere kandidater: Rita Mager og Marina Weigand,(Eures Tyskland/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner og Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro og Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin og Araceli Carillo Urena (Sevilla); Jesús Caparrós Martín (Almeria); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Relevante lenker

PODs nettsted www.pod-personalberatung.de

PODs YouTube-kanal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

Språkskolen ELCLA: www.elcla.es

 

Les mer:

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
EURES beste praksisEURES opplæringEksterne interessenterArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderSuksesshistorier
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.