Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel14 februari 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Duits bedrijf vervult in vijf jaar 400 vacatures met de hulp van EURES

Een Beiers wervingsbureau voor de bouwsector heeft sinds 2013 meer dan 400 kandidaten in Duitse kleinbedrijven geplaatst.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Op 19 februari 2018 heeft een gespecialiseerd wervingsbureau een dubbele mijlpaal bereikt door in vijf jaar tijd 400 Spaanse arbeiders in geschoolde functies in heel Duitsland te plaatsen.

POD (People of Diversity) GmbH werkt samen met EURES en kleinbedrijven aan het zoeken, selecteren en integreren van Spaanse werkzoekenden in functies in de Duitse bouw. Het bedrijf werft tegenwoordig elke maand tientallen kandidaten, maar wonderlijk genoeg is het allemaal begonnen met een gesprekje van tien minuten.

Stephan Behringer, Managing Partner bij POD: “In het najaar van 2012 ben ik een arbeidsbureau in Valencia binnengestapt en heb ik om een gesprek met de EURES-vertegenwoordiger gevraagd. Ik heb beschreven waaraan we behoefte hadden en ze hebben me uitgelegd hoe ik via mijn lokale EURES-kantoor in Duitsland vacatures op het portaal kan plaatsen. Ook hebben ze mij in contact gebracht met de regionale EURES-filialen in Spanje, die ons helpen onze vacatures in lokale arbeidsbureaus in het hele land bekend te maken.”

In februari van het jaar daarna vond de allereerste geslaagde plaatsing door POD van een EURES-arbeider plaats - het begin van een langdurige betrokkenheid van het bedrijf in het netwerk. Stephan herinnert zich hem nog goed:

“Toen Carlos contact met ons opnam, was hij werkloos en zeer gemotiveerd op zoek naar vast werk. Naar Duitsland verhuizen was een grote stap voor hem, omdat hij nog nooit in het buitenland was geweest, laat staan in een ander land had gewerkt. Zoals bij al onze kandidaten was voorbereiding in taal en cultuur dan ook essentieel. Vervolgens was hij klaar om bij een klein familiebedrijf als loodgieter aan de slag te gaan.”

Het succes van POD is te danken aan de gewoonte van het bedrijf om kandidaten zorgvuldig op deze overgang voor te bereiden. Iedere kandidaat moet, alvorens naar Duitsland te reizen, eerst een intensieve cursus in de taal en cultuur volgen. Bij het voorbereiden van kandidaten richt Stephan zich met name op zorgen die kandidaten begrijpelijkerwijs hebben over het feit dat zij zich in het buitenland gaan vestigen. Hiervoor ontwikkelde zijn team uitgebreide videohandleidingen waarin succesvolle eerdere kandidaten spreken over hun ervaringen in de praktijk van het leren van een nieuwe taal, het vertrouwd raken met de Duitse regelgeving, het vinden van accommodatie, enzovoort.

“Onze benadering houdt in dat we kandidaten laten zien hoe mensen zoals zij zich aan het leven in Duitsland hebben aangepast en een succesvolle loopbaan doorlopen. Zodra ze zien dat het hun collega's gelukt is, beseffen ze dat zij het ook kunnen. Ik ben vooral opgetogen over recente veranderingen in EURES, waardoor financiering die via enkele specifieke regelingen beschikbaar is nu voor deze opleiding gebruikt kan worden.”

Elke deelnemer moet ook op zijn eigen manier voorbereid worden op het gebied van taal en cultuur. POD werkt nauw samen met opleidingspartners in heel Spanje, zoals Ellen Braun van de ELCLA-taalacademie in Pego, in de omgeving van Alicante.

Ellen: “We bieden veel POD-kandidaten een intensieve, drie maanden durende voorbereiding in taal en cultuur. Die wordt aan de behoeften van iedere persoon afzonderlijk aangepast. Van tevoren word ik altijd door collega's van POD ingelicht over functie, taalniveau, enzovoort van iedere kandidaat, en in de cursus leggen we de nadruk op hun eigen specifieke behoeften. Daarnaast hebben we, omdat het veelal om jonge kandidaten gaat, het centrum zo ingericht dat het iets weg heeft van een werkomgeving. De cursisten blijven drie maanden bij ons en we verwachten van hen dat ze op tijd komen en veel huiswerk maken. Zo ontwikkelen ze de juiste instelling om in Duitsland te werken.”

Uiteraard is het voor werkgevers ook een hele verantwoordelijkheid om buitenlandse werknemers te werven. Het POD-team hecht er bijzonder belang aan om in samenwerking met zijn cliënten (voornamelijk kleine bedrijven en familiebedrijven) ervoor te zorgen dat ze de mogelijkheden van EURES optimaal benutten en begrijpen wat hun eigen rol en verantwoordelijkheid is.

“Onze cliënten beseffen goed dat we hun geen tijdelijke werknemers leveren. We wijzen hen erop dat het doorgaans ongeveer een jaar kost om iemand tot het vereiste niveau op te leiden, en ongeveer even veel tijd om vloeiend Duits te leren spreken. Ze doen graag mee, omdat ze weten dat de werknemer waarschijnlijk een aantal jaren bij hen zal blijven. Voor hen is het een investering voor de lange termijn.”

Het heeft POD weinig moeite gekost om werkgevers te vinden die bereid zijn EURES-kandidaten hoogwaardige banen met opleiding en ondersteuning te bieden. De organisatie wordt vaak benaderd door bouwbedrijven die kort daarvoor een contract voor een grootschalig bouw- of restauratieproject hebben binnengehaald, waardoor ze op korte termijn moeten uitbreiden.

“In Duitsland zijn er maar heel weinig mensen die de vaardigheden hebben of bereid zijn om te solliciteren naar werk in de bouw dat te maken heeft met waterleidingen, verwarming, elektrische installaties, airconditioning, enzovoort. Dit zijn heel mooie banen en vanwege de technologische ontwikkelingen vereisen ze ook steeds meer scholing. Dankzij het netwerk dat we via EURES hebben opgebouwd beschikken onze cliënten nu over een gestaag aanbod van gekwalificeerde kandidaten die zich gedurende een aantal jaren bij een werkgever willen specialiseren.”

Dit geldt zeker voor loodgieter Jose Antonio, die volgens het POD-team wel eens hun vierhonderdste kandidaat zou kunnen zijn (dit is lastig precies te bepalen, omdat meerdere personen op hetzelfde moment met werken beginnen).

Jose Antonio: “In Spanje is weinig werk en de lonen zijn er laag. Ik ben online gaan zoeken, en zo vond ik via het EURES-portaal een baan als loodgieter in Duitsland… Het is uiteraard even wennen, maar het is een heel goede, vaste baan en een kans voor mij om een nieuwe taal in een ander land te leren.”

Net als Carlos en 399 eerdere kandidaten sprak Jose Antonio geen Duits voordat hij zich tot EURES wendde, en als iemand die momenteel werkloos is waardeert hij de financiële en praktische steun die hij heeft ontvangen.

Het succes van POD leidt wel enigszins tot een dilemma voor Stephan en zijn collega's. Wat is de volgende stap? Het bedrijf heeft zich afgevraagd of het zijn wervingsactiviteiten naar andere EURES-landen zal uitbreiden of dat het zich alleen op Spanje blijft richten.

“We hebben erover gedacht de kant van Oost-Europa op te gaan, maar dat zou betekenen dat we in elk land opnieuw moeten beginnen. Uiteindelijk hebben we besloten dat niet te doen, en onze activiteiten in Spanje uit te breiden, omdat we daar nu al een wijdvertakt netwerk hebben. Dit betekent dat we ons regionale bereik verder uitbreiden en een breder scala aan profielen werven. In aanvulling op de banen in de bouw, die voor ons het belangrijkst blijven, werken we bijvoorbeeld samen met werkgevers aan het werven van andere vaklieden, zoals monteurs, ingenieurs en andere academisch opgeleide professionals.”

Ook probeert POD meer mogelijkheden van EURES te benutten. Het bedrijf plaatst via het lokale EURES-kantoor al vacatures op het EURES-portaal en werft kandidaten met ondersteuning van “Je eerste EURES-baan”. Pas geleden heeft Stephan echter gehoord over de nieuwe Reactivate-regeling, en hij is vervolgens begonnen hiervoor een aanvraag in te dienen. Reactivate biedt kandidaten ouder dan 35 jaar EURES-carrièremogelijkheden in deelnemende landen.

Voorlopig viert het bedrijf het feit dat meer dan 400 EURES-aanstellingen zijn gerealiseerd in de vijf jaar die zijn verstreken sinds Carlos op 19 februari 2013 inklokte voor zijn eerste dienst bij een klein loodgietersbedrijf in de Palts.

Stephan Behringer dankt de volgende collega's van EURES Duitsland en EURES Spanje voor hun steun bij het werven van kandidaten door POD: Rita Mager en Marina Weigand,(EURES Duitsland/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner en Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro en Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin en Araceli Carillo Urena (Sevilla); Jesús Caparrós Martín (Almería); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona) en Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Verwante links:

POD-website www.pod-personalberatung.de

POD YouTube-kanaal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA-taalacademie: www.elcla.es

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenEURES-trainingExterne stakeholdersArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalen
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.