Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. február 14.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Egy német cég 5 év alatt 400 üres állást töltött be az EURES segítségével

Egy, az építőipar területén működő bajorországi munkaerő-toborzó cég 2013 óta több, mint 400 pályázót helyezett el németországi kisvállalkozásokban.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

2018. február 19-én egy szakemberekre specializálódott munkaerő-közvetítő cég kettős mérföldkőhöz érkezett – 5 év alatt 400 spanyol dolgozót helyezett el különböző, szakképzettséget igénylő munkakörökbe szerte Németországban.

A POD (People of Diversity) GmbH együttműködik az EURES-szel és a kisvállalkozásokkal, hogy spanyol álláskeresőket találjanak, válasszanak ki és integráljanak különböző németországi építőipari munkakörökbe. Figyelembe véve, hogy a cég ma már pályázók tucatjait toborozza minden hónapban, nehéz elhinni, hogy az egész egy tízperces beszélgetéssel kezdődött.

„2012 őszén besétáltam egy valenciai állásközvetítő irodába és kértem, hogy beszélhessek az EURES képviselőjével” meséli a POD ügyvezető partnere, Stephan Behringer. „Elmondtam, mire lenne szükségünk és ők elmagyarázták a teljes folyamatot, hogyan tudok az oldalukon álláshirdetéseket megjelentetni a helyi, németországi EURES irodán keresztül. Segítettek kapcsolatba lépni a spanyol regionális EURES irodákkal is, akik továbbítják a hirdetéseinket a helyi munkaügyi központoknak szerte az országban.”

A következő év februárjában a POD sikeresen elhelyezte az első EURES munkavállalót, és ezzel kezdetét vette a cég és a hálózat hosszú távú együttműködése. Stephan jól emlékszik rá:

„Amikor Carlos megkeresett minket, éppen állástalan volt és nagyon szeretett volna állandó munkát. Nagy lépés volt számára a Németországba költözés, mert azelőtt sosem járt még külföldön, nem is szólva arról, hogy egy másik országban dolgozzon. Ezért, ahogy minden pályázónk esetében, a nyelvi és kulturális felkészítés nagyon fontos volt. Ennek végeztével készen állt rá, hogy vízszerelőként dolgozni kezdjen egy kis családi vállalkozásban.”

A POD sikere abban rejlik, hogy kiválasztottjaikat támogatják abban is, hogy ez a váltás sikerüljön nekik. Mielőtt a pályázók Németországba mennek, el kell végezniük egy intenzív nyelvi és kulturális tanfolyamot. Stephan hangsúlyozta, hogy a pályázók felkészítésének fontos része a külföldi letelepedéstől való természetes félelmek enyhítése. Ehhez a csapata részletes útmutató videókat készített korábbi nyertes pályázókkal, akik megosztják közvetlen tapasztalataikat az új nyelv tanulásával, a német szabályozások megismerésével, a lakáskereséssel és egyebekkel kapcsolatban.

„Azt a megközelítést alkalmazzuk, hogy megmutatjuk a pályázóknak, hogy mások, akik éppen olyanok, mint ők, hogyan alkalmazkodtak a németországi élethez és hogyan indult be a karrierjük. Ha látják, hogy a társaiknak sikerült, elhiszik, hogy ők is képesek rá. Különösen örülök az EURES új lehetőségének, amellyel egy erre a célra kidolgozott rendszer keretében elérhetők olyan források, amelyek erre a képzésre fordíthatók.”

Mindemellett a résztvevők nyelvi és kulturális felkészítése sosem egységes. A POD Spanyolország szerte szorosan együttműködik képzési partnereivel, például Ellen Braunnal az ELCLA nyelviskolából az Alicante közelében található Pego községből.

„Számos POD kiválasztottnak nyújtunk 3 hónapos intenzív kulturális és nyelvi felkészítést” – mondja Ellen. „Ennek minden résztvevő estében a saját igényeire szabottnak kell lennie. A POD munkatársai mindig tájékoztatnak minden pályázó munkaköréről, nyelvi szintjéről és így tovább, és a kurzust mindig ezekre az egyéni szükségletekre összpontosítjuk. Sőt mi több, a pályázók közül sokan fiatalok, így a központunk kicsit úgy működik, mint egy munkahely. A tanulók három hónapig vannak velünk és elvárjuk tőlük, hogy pontosak legyenek és sok házi feladatot készítsenek. Így kialakul bennük a Németországban végzendő munkához szükséges megfelelő szemléletmód.”

Persze a munkaadók részéről is komoly felelősséget jelent egy külföldi munkavállaló alkalmazása. A POD csapata nagy hangsúlyt fektet az ügyfeleivel való együttműködésre (akik főleg kisvállalkozások és családi cégek) annak érdekében, hogy a legjobban kihasználhassák az EURES lehetőségeit és saját feladataikat és kötelezettségeiket minél jobban megértsék.

„Az ügyfeleink tisztában vannak azzal, hogy mi nem ideiglenes munkavállalókat közvetítünk nekik. Tájékoztatjuk őket, hogy általában egy évet vesz igénybe, hogy az új embert az elvárt színvonalon betanítsák, és körülbelül ugyanennyi idő kell ahhoz, hogy folyékonyan beszéljenek németül. Szívesen működnek együtt velünk, mert tudják, hogy az alkalmazottak valószínűleg sok évig velük maradnak majd. Számukra ez egy hosszútávú befektetés.”

A POD számára nem volt nehéz olyan munkaadókat találni, akik hajlandóak magas színvonalú munkahelyeket, képzést és támogatást nyújtani az EURES kiválasztottjainak. Azok közül, akik megkeresték a céget, sokan nyertek mostanában nagy építkezési vagy felújítási projektekhez kapcsolódó építési szerződéseket. Ez azzal jár, hogy rövid időn belül növekedniük kell.

„Németországban nagyon kevés az olyan fiatal, aki megszerezte a készségeket vagy hajlandó megpályázni víz-, fűtés-, villany- vagy légkondicionáló-szerelői, illetve hasonló állásokat az építőipar területén. Ezek pedig nagyszerű munkakörök, amelyek a technológia fejlődése következében egyre magasabb szakképzettséget igényelnek. Az EURES segítségével kialakított hálózatnak köszönhetően most már állandó forrás áll ügyfeleink rendelkezésére, ahonnan olyan jól képzett pályázókat nyerhetnek, akik hosszú évekre szeretnének elköteleződni munkaadójuknál.”

Ez biztosan igaz Jose Antonio vízvezeték-szerelőre, aki a POD csapata szerint jó eséllyel a 400. kiválasztottjuk lesz (pontos számot nehéz mondani, mivel sok esetben egyszerre többen kezdik meg a munkát).

„Spanyolországban nagy a munkanélküliség és alacsonyak a bérek” – mondja Jose. „Ezért online kezdtem keresni és találtam egy németországi vízszerelői állást az EURES oldalán keresztül... Persze kicsit izgulok emiatt, de ez egy nagyszerű állandó lehetőség és jó esély számomra, hogy megtanuljak egy új nyelvet egy új országban.”

Az őt megelőző 399 másik pályázóhoz, köztük Carloshoz hasonlóan Jose Antonio sem beszélt németül, mielőtt az EURES-hez fordult, és mivel jelenleg munkanélküli, nagyon örül az eddig kapott pénzügyi és gyakorlati támogatásnak.

A POD sikere újabb kérdés elé állítja Stephant és kollégáit. Hogyan tovább? A cég fontolóra vette, vajon kiterjessze-e toborzási tevékenységét más EURES országokra is vagy továbbra is csak Spanyolországra összpontosítson?

„Gondolkodtunk a Kelet-Európába történő belépésen, de akkor minden egyes országban elölről kellene kezdenünk. Mindent összevetve úgy döntöttünk, hogy mivel mostanra ennyire megerősödött a hálózatunk, inkább Spanyolországban bővítjük a tevékenységünket. Ez annyit jelent, hogy tovább szélesítjük helyi kapcsolatainkat és bővítjük a toborzási profilunkat. Például, az építőipari szektor mellett, mely továbbra is tevékenységünk középpontjában áll, most már más szakmák munkaadóival is együttműködünk – például műszerészek, mérnökök és más felsőfokú végzettségű szakemberek kiválasztásában.”

 A POD emellett igyekszik más EURES szolgáltatásokat is kihasználni. A cég most már az EURES oldalán jelenteti meg álláshirdetéseit a helyi EURES irodán keresztül és a pályázókat Az első EURES-állásod (YfEJ) segítségével választja ki. Ugyanakkor Stephan mostanában hallott az új Reactivate programról, és nemrég arra is jelentkezett. A Reactivate az EURES szakmai lehetőségeit kínálja a részt vevő országok 35 év feletti pályázói számára.

Most pedig a cég ünnepel, mert több mint 400 EURES jelöltet helyezett el majdnem 5 év alatt, attól számítva, hogy Carlos 2013. február 19-én megkezdte első műszakját egy kis rajna-pfalzi vízvezeték-szerelő cégnél.

Stephan Behringer szeretne köszönetet mondani a németországi és spanyolországi EURES azon kollégáinak, akik a pályázók toborzásában segítették a POD-ot: Rita Mager és Marina Weigand, (EURES Németország/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner és Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro és Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin és Araceli Carillo Urena (Sevilla); Jesús Caparrós Martín (Almería); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Kapcsolódó linkek

 A POD honlapja www.pod-personalberatung.de

 A POD YouTube-csatornája: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA nyelviskola: www.elcla.es

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataEURES képzésKülső érintettekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekSikertörténetek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.