Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak14. veljače 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Njemačka tvrtka popunila je tijekom 5 godina 400 radnih mjesta uz pomoć EURES-a

Bavarska agencija za zapošljavanje u sektoru graditeljstva posredovala je od 2013. u zapošljavanju više od 400 kandidata u njemačkim malim poduzećima.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Specijalizirana agencija za zapošljavanje proslavila je 19. veljače 2018. dva važna postignuća – posredovanje u zapošljavanju 400 španjolskih radnika na kvalificirana radna mjesta u Njemačkoj tijekom razdoblja od pet godina.

Agencija POD (People of Diversity) GmbH surađuje s EURES-om i malim poduzećima u pronalaženju i odabiru španjolskih tražitelja posla i njihovoj integraciji u sektor graditeljstva u Njemačkoj. Budući da ta agencija sada svaki mjesec posreduje u zapošljavanju desetaka kandidata, teško je vjerovati da je sve počelo s jednostavnim desetominutnim razgovorom.

„U jesen 2012. ušao sam u agenciju za zapošljavanje u Valenciji i zatražio sam razgovor s predstavnikom EURES-a, objašnjava izvršni direktor POD-a, Stephan Behringer. „Rekao sam im koje su naše potrebe i oni su mi detaljno opisali postupak objavljivanja slobodnih radnih mjesta na portalu preko mog lokalnog ureda EURES-a u Njemačkoj. Također su me povezali sa španjolskim regionalnim podružnicama EURES-a koji će nam pomoći oglašavati radna mjesta u lokalnim zavodima za zapošljavanje u cijeloj zemlji.”

U veljači sljedeće godine POD je uspješno posredovao u zapošljavanju svojeg prvog radnika EURES-a, što je označilo početak dugotrajnog sudjelovanja tog poduzeća u mreži. Stephan ga se dobro sjeća:

“Kad nam se Carlos obratio, bio je nezaposlen i želio je pronaći stalni posao. Preseljenje u Njemačku bilo je za njega velik korak jer nikad prije nije bio u inozemstvu, a kamoli radio u drugoj zemlji. Stoga je od ključne važnosti bila jezična i kulturna priprema, kao i sa svim našim kandidatima. Nakon toga bio je spreman početi raditi kao vodoinstalater u malom obiteljskom poduzeću.”

POD-ova uspješnost zasniva se na pripremanju kandidata na tu promjenu. Prije nego što kandidat ode u Njemačku, mora proći intenzivan tečaj učenja jezika i kulture. Stephan ističe da je prilikom pripreme kandidata važno umanjiti prirodni strah od preseljenja u inozemstvo. Njegov tim u tu je svrhu razvio intenzivne vodiče u obliku videozapisa korisnika u kojima oni objašnjavaju svoje neposredno iskustvo s učenjem novog jezika, njemačkih propisa, pronalaženja smještaja i slično.

„Svojim pristupom nastojimo pokazati kandidatima kako su se ljudi poput njih prilagodili životu u Njemačkoj i imali uspješnu karijeru. Kada vide da drugi to mogu učiniti, shvaćaju da to mogu i oni. Posebno pozdravljam nedavne promjene u EURES-u zbog kojih se neka sredstva dostupna u okviru nekih posebnih programa sada mogu upotrebljavati za to osposobljavanje.”

Nadalje, jezična i kulturna priprema sudionika nikada nije općenita za sve. POD blisko surađuje s partnerima za osposobljavanje u cijeloj Španjolskoj, kao što su Ellen Braun iz jezične akademije ELCLA u gradu Prego u blizini Alicantea.

„Mi nudimo tromjesečne intenzivne kulturne i jezične pripreme za mnoge kandidate POD-a”, kaže Ellen. „Pripreme se moraju prilagoditi potrebama svake pojedine osobe. Kolege iz POD-a uvijek me informiraju o radnom mjestu svakog kandidata, njegovoj ili njezinoj razini znanja i slično i mi tečaj prilagodimo tim posebnim potrebama. Nadalje, mnogi kandidati su mladi pa je naš centar stoga organiziran kao poduzeće. Učenici s nama provode tri mjeseca i očekuje se da dolaze na vrijeme i rade puno zadaće. Tako razvijaju odgovarajući način razmišljanja za rad u Njemačkoj.”

Naravno, i poslodavci preuzimaju veliku obvezu kada zapošljavaju radnike iz inozemstva. POD-ov tim pridaje posebnu važnost radu sa svojim klijentima (većinom malim i obiteljskim poduzećima) kako bi osigurao da će EURES iskoristiti na najbolji mogući način i da će razumjeti svoje uloge i odgovornosti.

„Naši klijenti dobro znaju da im mi ne šaljemo privremene radnike. Obavješćujemo ih da za osposobljavanje osobe do odgovarajuće razine treba otprilike godinu dana i još toliko vremena da počnu tečno govoriti njemački jezik. Oni rado sudjeluju jer znaju da će zaposlenik vjerojatno za njih raditi godinama. Smatraju to dugoročnim ulaganjem.”

POD je s lakoćom pronalazio poslodavce koji su kandidatima EURES-a voljni pružiti visokokvalitetne poslove uz osposobljavanje i potporu. Agenciji se obraćaju mnoga poduzeća kojima su nedavno dodijeljeni ugovori o izgradnji velikih zgrada ili projekti obnove. To znači da se u kratkom roku moraju proširiti.

„U Njemačkoj ima malo mladih koji su stekli vještine ili se žele prijaviti na poslove u sektoru graditeljstva, kao što su vodoinstalaterski poslovi, poslovi povezani s grijanjem, električnim instalacijama, klimatizacijom i slično. To su odlični poslovi i zbog tehnoloških promjena moraju ih raditi kvalificirani radnici. Zahvaljujući mreži koju smo izgradili preko EURES-a, naši klijenti sada imaju stalan izvor kvalificiranih kandidata koji se žele specijalizirati kod poslodavca tijekom mnogo godina.”

To je istinita priča i za vodoinstalatera Josea Antonija za kojeg POD-ov tim smatra da je možda čak bio njihov 400. kandidat (teško je odrediti točan broj jer više osoba istodobno počinje raditi).

„U Španjolskoj je nezaposlenost velika, a plaće su niske.”, objašnjava. „Zato sam na internetu tražio posao i s pomoću portala EURES pronašao sam vodoinstalaterski posao u Njemačkoj... Naravno, pribojavam se, ali to je prilika za vrlo dobar, stalan posao i prilika da naučim novi jezik u novoj zemlji.”

Kao ni Carlos i 399 kandidata prije njega, Jose Antonio prije pristupanja EURES-u nije govorio njemački jezik i, budući da je nezaposlen, bio je zahvalan na pruženoj financijskoj i praktičnoj potpori.

Zbog POD-ova uspjeha Stephan i njegovi kolege našli su se u nedoumici. Kako dalje? Agencija razmatra hoće li proširiti svoje operacije zapošljavanja na druge zemlje obuhvaćene EURES-om ili će i dalje biti usredotočena samo na Španjolsku.

„Razmišljali smo o ulasku na istočnoeuropsko tržište, ali u tom slučaju morali bismo u svakoj zemlji počinjati iz početka. Stoga smo radi ravnoteže odlučili proširiti svoje aktivnosti u Španjolskoj jer tamo već imamo duboku mrežu. To znači proširenje na više regija i proširenje raspona profila koje zapošljavamo. Na primjer, osim poslova u sektoru graditeljstva koji će i dalje biti naše glavno područje interesa, sada radimo s poslodavcima na pronalaženju drugih stručnjaka – na primjer, mehaničara, inženjera i ostalih akademski obrazovanih stručnjaka.”

POD isprobava i različite mogućnosti u okviru EURES-a. Agencija već objavljuje slobodna mjesta na portalu EURES-a preko lokalnog ureda EURES-a i pronalazi kandidate s pomoću programa Tvoj prvi posao preko EURES-a (YfEJ). Međutim, Stephan je nedavno čuo za novi program Reactivate i počeo se prijavljivati i na njega. Programom Reactivate osiguravaju se kandidatima koji su stariji od 35 godina mogućnosti za zapošljavanje u  zemljama sudionicama u okviru EURES-a.

Agencija za sada obilježava više od 400 ostvarenih sastanaka s EURES-om u gotovo pet godina jer je Carlos 19. veljače 2013. započeo prvu smjenu na radnom mjestu u malom vodoinstalaterskom poduzeću u Palatineu.

Stephan Behringer bi želio zahvaliti na doprinosu sljedećim kolegama iz ureda EURES-a u Njemačkoj i ureda EURES-a u Španjolskoj, koji su pomogli POD-u pri zapošljavanju kandidata: Rita Mager i Marina Weigand,(EURES Njemačka/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner i Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro i Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin i Araceli Carillo Urena (Seville); Jesús Caparrós Martín (Almeria); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Korisne poveznice

POD-ova internetska stranica www.pod-personalberatung.de

POD-ov YouTube kanal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA jezična akademija www.elcla.es

 

Pročitajte više:

Pronađite savjetnika EURES-a

Uvjeti života i rada u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Najbolja praksa EURES-a
 • EURES obuka
 • Vanjski dionici
 • Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
 • Trendovi zapošljavanja
 • Uspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.