Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Φεβρουαρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Γερμανική εταιρεία καλύπτει 400 θέσεις εργασίας μέσα σε 5 χρόνια μέσω του EURES

Μια βαυαρική εταιρεία εύρεσης εργασίας στον κλάδο των κατασκευών έχει τοποθετήσει περισσότερους από 400 υποψηφίους σε μικρές γερμανικές επιχειρήσεις από το 2013.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Στις 19 Φεβρουαρίου 2018, μια εξειδικευμένη εταιρεία εύρεσης εργασίας γιόρτασε ένα διπλό ορόσημο − την τοποθέτηση 400 Ισπανών εργαζομένων σε θέσεις ειδικευμένης απασχόλησης σε ολόκληρη τη Γερμανία μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ετών.

Η εταιρεία POD (People of Diversity) GmbH συνεργάζεται με το EURES και με μικρές επιχειρήσεις για την ανεύρεση, την επιλογή και την ένταξη Ισπανών που αναζητούν εργασία σε γερμανικές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Δεδομένου ότι η εταιρεία προσλαμβάνει πλέον δεκάδες υποψηφίους κάθε μήνα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα ξεκίνησαν μέσα από μια απλή δεκάλεπτη συζήτηση.

«Το φθινόπωρο του 2012 επισκέφθηκα μια υπηρεσία απασχόλησης στη Βαλένθια και ζήτησα να μιλήσω με τον εκπρόσωπο του EURES», εξηγεί ο Stephan Behringer, διευθύνων εταίρος του POD. «Περιέγραψα τις ανάγκες μας και μου ανέλυσαν τη διαδικασία ανάρτησης κενών θέσεων εργασίας στη δικτυακή πύλη μέσω του τοπικού μου γραφείου EURES στη Γερμανία. Με έφεραν επίσης σε επαφή με τα περιφερειακά παραρτήματα του EURES στην Ισπανία, τα οποία μας βοηθούν να δημοσιοποιήσουμε τις κενές θέσεις εργασίας μας σε τοπικά γραφεία εύρεσης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα».

Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η POD κατάφερε να εξασφαλίσει την τοποθέτηση του πρώτου εργαζόμενου μέσω του EURES, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της μακροχρόνιας συνεργασίας της εταιρείας με το δίκτυο. Ο Stephan θυμάται τον εργαζόμενο αυτό πολύ καλά:

«Όταν ο Carlos επικοινώνησε μαζί μας, ήταν άνεργος και επιθυμούσε να βρει μόνιμη εργασία. Η μετακόμιση στη Γερμανία ήταν μεγάλο βήμα για εκείνον, καθώς δεν είχε ταξιδέψει ποτέ ξανά στο εξωτερικό, και ασφαλώς δεν είχε εργαστεί σε άλλη χώρα. Επομένως, όπως συμβαίνει με όλους τους υποψηφίους μας, ήταν απαραίτητη η γλωσσική και πολιτισμική κατάρτισή του. Αφού την ολοκλήρωσε, ήταν έτοιμος να αρχίσει να εργάζεται ως υδραυλικός σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση».

Η επιτυχία της POD οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχει στα άτομα που προσλαμβάνονται τα αναγκαία εφόδια για αυτή τη μετάβαση. Κάθε υποψήφιος, προτού μεταβεί στη Γερμανία, πρέπει να ολοκληρώσει ένα εντατικό κύκλο μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού. Κατά την προετοιμασία των υποψηφίων, ο Stephan τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί κάθε φόβος που είναι φυσικό να συνοδεύει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής στο εξωτερικό. Για να το επιτύχει αυτό, η ομάδα του δημιούργησε αναλυτικούς οδηγούς σε μορφή βίντεο, στους οποίους άνθρωποι οι οποίοι βρήκαν εργασία μέσω αυτής της διαδικασίας περιγράφουν την άμεση εμπειρία τους όσον αφορά την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας, την εξοικείωση με τους γερμανικούς κανονισμούς, την εύρεση στέγης και άλλα σχετικά θέματα.

«Η προσέγγιση που ακολουθούμε είναι να δείξουμε στους υποψηφίους ότι κι άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση προσαρμόστηκαν στη ζωή στη Γερμανία και είχαν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Μόλις δουν ότι άνθρωποι όπως οι ίδιοι τα κατάφεραν, συνειδητοποιούν ότι μπορούν και εκείνοι να τα καταφέρουν. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ορισμένες πρόσφατες αλλαγές στο EURES, βάσει των οποίων υπάρχει δυνατότητα χρήσης ορισμένων χρηματοδοτικών κονδυλίων που διατίθενται πλέον μέσω ειδικών προγραμμάτων για την παροχή τέτοιου είδους κατάρτισης».

Επιπλέον, η γλωσσική και πολιτισμική προετοιμασία των συμμετεχόντων δεν είναι ποτέ γενικού περιεχομένου. Η POD συνεργάζεται στενά με εκπαιδευτικούς εταίρους σε ολόκληρη την Ισπανία, όπως είναι η Ellen Braun από τη γλωσσική ακαδημία ELCLA στο Pego, κοντά στο Αλικάντε.

«Παρέχουμε τρίμηνη εντατική πολιτισμική και γλωσσική προετοιμασία σε πολλούς προσληφθέντες μέσω της POD», εξηγεί η Ellen. «Η προετοιμασία αυτή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου. Οι συνάδελφοι από την POD με ενημερώνουν πάντοτε για τη θέση του υποψηφίου, το γλωσσικό του επίπεδο και για άλλα ζητήματα και φροντίζουμε ώστε ο κύκλος μαθημάτων να εστιάσει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αυτών αναγκών. Επιπλέον, πολλοί από τους υποψηφίους είναι νέοι και, για τον λόγο αυτό, το κέντρο λειτουργεί λίγο σαν χώρος απασχόλησης. Οι εκπαιδευόμενοι έρχονται εδώ για τρεις μήνες και οφείλουν να είναι συνεπείς ενώ τους ανατίθεται πολλή δουλειά για το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνουν την κατάλληλη νοοτροπία για να εργαστούν στη Γερμανία».

Ασφαλώς, και οι εργοδότες αναλαμβάνουν μεγάλη δέσμευση όταν προσλαμβάνουν εργαζομένους από το εξωτερικό. Η ομάδα της POD θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία με τους πελάτες της (οι οποίοι είναι κυρίως μικρές εταιρείες και οικογενειακές επιχειρήσεις) ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο το EURES και να κατανοήσουν τον ρόλο και τις ευθύνες τους.

«Οι πελάτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν τους παρέχουμε εργαζομένους για προσωρινή απασχόληση. Τους ενημερώνουμε ότι κατά γενικό κανόνα χρειάζεται περίπου ένα έτος για να λάβει ένα άτομο την απαιτούμενη εκπαίδευση, και περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει επαρκή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Χαίρονται για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό γιατί γνωρίζουν ότι ο υπάλληλος πιθανότατα θα παραμείνει στην επιχείρησή τους για πολλά χρόνια. Για εκείνους, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση».

Η POD δεν αντιμετώπισε δυσκολίες στην ανεύρεση εργοδοτών πρόθυμων να προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας που παρέχουν εκπαίδευση και στήριξη σε άτομα τα οποία προσλαμβάνονται μέσω του EURES. Πολλοί από εκείνους που προσεγγίζουν την εταιρεία έχουν συνάψει πρόσφατα συμβάσεις που αφορούν μεγάλα κατασκευαστικά έργα ή έργα αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Στη Γερμανία είναι πολύ λίγοι οι νέοι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες ή που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για να εργαστούν στον κλάδο των κατασκευών, σε υδραυλικές εργασίες, εργασίες σχετικές με συστήματα θέρμανσης, εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κλιματισμού κ.λπ. Πρόκειται για πολύ καλές θέσεις εργασίες που απαιτούν ολοένα μεγαλύτερη ειδίκευση λόγω των τεχνολογικών αλλαγών. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο που δημιουργήσαμε μέσω του EURES, οι πελάτες μας έχουν πλέον σταθερή προσφορά καταρτισμένων υποψηφίων που επιθυμούν να ειδικευτούν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε έναν εργοδότη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό ισχύει σίγουρα για τον υδραυλικό Jose Antonio, ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας της POD θα πρέπει να είναι το 400ό άτομο που προσλαμβάνεται (είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς πολλά άτομα αρχίζουν να εργάζονται ταυτόχρονα).

«Στην Ισπανία η ανεργία είναι υψηλή και οι μισθοί χαμηλοί» εξηγεί ο Jose Antonio. «Για τον λόγο αυτό, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα μια θέση εργασίας υδραυλικού μέσω της δικτυακής πύλης του EURES… Φυσικά έχω άγχος, αλλά πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία για μόνιμη θέση εργασίας ενώ μου δίνεται η δυνατότητα να μάθω μια νέα γλώσσα σε μια νέα χώρα».

Όπως ο Carlos,, ο πρώτος από τους 400 υποψηφίους που βρήκαν εργασία, έτσι και ο Jose Antonio δεν μιλούσε γερμανικά πριν ενταχθεί στο EURES και, δεδομένου ότι ήταν άνεργος, εκτιμά ιδιαίτερα την οικονομική και πρακτική στήριξη που έλαβε.

Η επιτυχία της POD δημιουργεί τώρα ένα είδος διλήμματος για τον Stephan και τους συναδέλφους του. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η εταιρεία εξετάζει αν θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της εύρεσης εργασίας και σε άλλες χώρες του EURES ή αν θα εξακολουθήσει να εστιάζει στην Ισπανία.

«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να εισέλθουμε στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινάμε σε κάθε χώρα από την αρχή. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ισπανία, όπου έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα ευρύ δίκτυο. Αυτό σημαίνει επέκταση της εμβέλειάς μας σε περιφερειακό επίπεδο και διεύρυνση του προφίλ των εργαζομένων που προσλαμβάνουμε. Για παράδειγμα, πέραν των θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος θα παραμείνει το βασικό σημείο εστίασης, συνεργαζόμαστε πλέον με εργοδότες για την ανεύρεση επαγγελματιών διαφόρων κλάδων, όπως, για παράδειγμα, μηχανολόγοι, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Η POD προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει περισσότερες από τις ευκαιρίες που παρέχει το EURES. Η εταιρεία ήδη αναρτά θέσεις εργασίας στη δικτυακή πύλη του EURES μέσω του τοπικού γραφείου EURES και βρίσκει υποψηφίους με στήριξη από το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» (YfEJ). Ωστόσο, ο Stephan μόλις ενημερώθηκε για το νέο πρόγραμμα Reactivate και ξεκίνησε πρόσφατα να υποβάλλει αιτήσεις και σε αυτό. Το πρόγραμμα Reactivate προσφέρει σε υποψηφίους ηλικίας 35 ετών και άνω ευκαιρίες σταδιοδρομίας μέσω του EURES σε συμμετέχουσες χώρες.

Προς το παρόν, η εταιρεία γιορτάζει τις 400 και πλέον προσλήψεις μέσω του EURES σχεδόν πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Carlos παρουσιάστηκε για την πρώτη του βάρδια σε μια μικρή εταιρεία υδραυλικών έργων στις 19 Φεβρουαρίου 2013 στο Παλατινάτο της Γερμανίας.

Ο Stephan Behringer θα ήθελε να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των ακόλουθων συναδέλφων του από το EURES Γερμανίας και το EURES Ισπανίας, οι οποίοι συνέδραμαν την POD στην πρόσληψη των υποψηφίων: Rita Mager και Marina Weigand,(EURES Γερμανία/Agentur für Arbeit Würzburg), Carlos Palomo (Μάλαγα), Diego Moliner και Julia Roca (Βαλένθια), Carlos Pastor (Αλικάντε), Isabel Garcia (Καστεγιόν), Rosario Sanmartín Alcaraz (Μούρθια), Yolanda Delgado Lazaro και Francisca Fuentes (Μαδρίτη), Cesar Martin και Araceli Carillo Urena (Σεβίλλη), Jesús Caparrós Martín (Αλμερία), Arnau Soy Massoni (Γκιρόνα), José Luis Gredilla Illera (Βαρκελώνη), Dionisio Manuel Acebal Minano (Αλμπαθέτε).

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

Δικτυακός τόπος της PODwww.pod-personalberatung.de

Κανάλι της POD στο YouTube: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

Γλωσσική ακαδημία ELCLA : www.elcla.es

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESκατάρτιση EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεωνΙστορίες επιτυχίας
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.