Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel14. februar 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Tysk firma besætter 400 ledige stillinger på fem år sammen med Eures

Et bayersk rekrutteringsfirma for byggesektoren har skaffet job til over 400 kandidater i små tyske virksomheder siden 2013.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Den 19. februar 2018 fejrede et specialiseret rekrutteringsfirma en dobbelt milepæl - det havde skaffet 400 spanske arbejdstagere kvalificerede job overalt i Tyskland over en periode på fem år.

POD (People of Diversity) GmbH arbejder sammen med Eures og små virksomheder om at finde, udvælge og integrere spanske jobsøgende i job i den tyske byggesektor. I betragtning af, at firmaet nu rekrutterer utallige kandidater hver måned, er det vanskeligt at tro, at det hele begyndte med en simpel ti minutters samtale.

"I efteråret 2012 opsøgte jeg en arbejdsformidling i Valencia og bad om at tale med repræsentanten for Eures," forklarer POD's ledende partner, Stephan Behringer. "Jeg beskrev vores behov, og de fortalte mig udførligt om processen med at slå ledige stillinger op på portalen via mit lokale Eureskontor i Tyskland. De satte mig også i forbindelse med Spaniens regionale Euresafdelinger, som hjalp os med at opslå vores ledige stillinger hos lokale jobcentre i hele landet."

I februar det efterfølgende år lykkedes det POD at skaffe job til sin allerførste arbejdstager via Eures, hvilket markerede begyndelsen på firmaets mangeårige samarbejde med netværket. Stephan kan sagtens huske ham:

"Da Carlos kontaktede os, var han arbejdssøgende og opsat på at finde fast arbejde. Det var et stort skridt for ham at flytte til Tyskland, da han aldrig tidligere havde været i udlandet og da slet ikke arbejdet i et andet land. Som med alle vores kandidater var den sproglige og den kulturelle forberedelse derfor af afgørende betydning. Derefter var han klar til at gå i gang med at arbejde som blikkenslager i en lille familievirksomhed."

POD har haft succes, fordi firmaet har forstået at opelske et ønske hos kandidaterne om at undergå denne forandring. Inden den enkelte kandidat sætter sin fod i Tyskland, skal den pågældende gennemføre et intensivt sprog- og kulturkursus. I forbindelse med forberedelsen af kandidaterne understreger Stephan behovet for at fjerne den naturlige frygt, der knytter sig til at skulle etablere sig i udlandet. For at kunne gøre dette udviklede hans team omfattende videoguider med tidligere deltagere, som fortalte om deres direkte erfaringer med at lære et nyt sprog, sætte sig ind i de tyske regler, finde bolig osv.

"Vores tilgang er at vise kandidaterne, hvordan folk som dem selv har tilpasset sig livet i Tyskland og trives i deres karrierer. Så snart de ser, at deres ligestillede har gjort det, indser de, at de også kan gøre det. Jeg glæder mig navnlig over de nylige ændringer af Eures, som betyder, at midler, der er tilgængelige via en række særlige ordninger, nu kan anvendes til denne uddannelse."

Endvidere er deltagernes sproglige og kulturelle forberedelse aldrig generel. POD arbejder tæt sammen med uddannelsespartnere i hele Spanien, f.eks. Ellen Braun fra sprogakademiet ELCLA i Pego i nærheden af Alicante.

"Vi gennemfører en intensiv kulturel og sproglig forberedelse af 3 måneders varighed for mange af POD's kandidater," siger Ellen. "Denne skal skræddersyes til den enkeltes behov. POD-kollegerne orienterer mig altid om den enkelte kandidats situation, den pågældendes sprogniveau osv., og vi fokuserer kurset om disse særlige behov. Derudover er mange af kandidaterne unge, og vi driver derfor centret lidt som en arbejdsplads. De lærende er hos os i tre måneder, og de forventes at være præcise og lave en masse hjemmearbejde. Dette giver dem den rette indstilling til at arbejde i Tyskland."

Arbejdsgiverne påtager sig selvfølgelig en stor forpligtelse, når de også ansætter medarbejdere fra udlandet. POD-teamet lægger særlig vægt på at arbejde sammen med kunderne (hovedsagelig små virksomheder og familievirksomheder) for at sikre, at de får det allerbedste ud af Eures og forstå deres roller og ansvar.

"Vores kunder er helt klar over, at der ikke er tale om midlertidige medarbejdere. Vi fortæller dem, at det generelt tager omkring et år at oplære den enkelte til det krævede niveau og omkring samme tid, inden de taler flydende tysk. De er glade for at være med, da de ved, at medarbejderen formentlig vil arbejde hos dem i mange år. For dem er det en langtidsinvestering."

POD har ikke haft problemer med at finde arbejdsgivere, der er villige til at tilbyde job af høj kvalitet med uddannelse og støtte til Eureskandidater. Mange af dem, der henvender sig til firmaet, har for nylig vundet bygge- og anlægskontrakter vedrørende store bygge- eller restaureringsprojekter. Dette betyder, at de skal udvide aktiviteterne i løbet af kort tid.

"I Tyskland er der meget få unge, der har erhvervet de fornødne kvalifikationer eller ønsker at søge byggerirelateret beskæftigelse inden for blikkenslagerarbejde, varmeanlæg, elektriske installationer, klimaanlæg osv. Der er tale om gode job, og de kræver stadig flere kvalifikationer på grund af de teknologiske forandringer. Ved at anvende det netværk, vi har opbygget via Eures, har vores kunder nu en konstant tilgang af kvalificerede kandidater, der ønsker at specialisere sig hos en arbejdsgiver i en længere årrække."

Denne historie gælder absolut for Jose Antonio, der er blikkenslager, og som ifølge POD-teamet formentlig er deres kandidat nr. 400 (det er vanskeligt at sige det præcist, da flere personer påbegynder arbejde på samme tid).

"I Spanien er arbejdsløsheden høj, og lønnen lav," forklarer han. "Jeg søgte derfor online og fandt et job som blikkenslager i Tyskland via Euresportalen… Jeg er selvfølgelig nervøs over det, men det er en meget god, permanent mulighed og en chance for mig for at lære et nyt sprog i et nyt land."

Lige som Carlos, 399 kandidater før ham, talte Jose Antonio ikke tysk, inden han henvendte sig til Eures, og som én, der på nuværende tidspunkt er ledig, glæder han sig over den økonomiske og praktiske støtte, han har modtaget.

POD's succes udgør nu noget af et dilemma for Stephan og hans kolleger. Hvad nu? Firmaet har overvejet, om det skal udvide sine rekrutteringsaktiviteter til andre Eureslande eller holde fokus på Spanien alene.

"Vi tænkte på at gå ind i Østeuropa, men dette ville kræve, at vi startede forfra i hvert land. I sidste ende besluttede vi at udvide vores aktiviteter i Spanien i stedet, da vi har et så dybt netværk nu. I den forbindelse har vi øget vores regionale dækningsområde og udvidet de forskellige profiler, vi rekrutterer. Foruden job i byggesektoren, som fortsat vil være vores primære fokus, arbejder vi nu eksempelvis sammen med arbejdsgivere for at finde andre fagfolk – f.eks. mekanikere, ingeniører og andre højtuddannede akademikere."

POD prøver også en bredere vifte af muligheder via Eures. Firmaet opslår allerede job på Euresportalen via det lokale Eureskontor og finder frem til kandidater med støtte fra Dit første Euresjob. Stephan har imidlertid lige hørt om den nye Reactivate-ordning og er for nylig også begyndt at søge om den. Reactivate giver kandidater over 35 år karrieremuligheder via Eures i deltagerlandene.

Lige nu fejrer firmaet, at det har skaffet mere end 400 job via Eures næsten præcis fem år efter, at Carlos stemplede ind til sit første skift hos et lille blikkenslagerfirma i Pfalz den 19. februar 2013.

Stephan Behringer vil gerne anerkende bidraget fra følgende kolleger fra Eures Tyskland og Eures Spanien, som har støttet POD med at rekruttere kandidater: Rita Mager og Marina Weigand,(Eures Tyskland/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner og Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro og Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin og Araceli Carillo Urena (Sevilla); Jesús Caparrós Martín (Almeria); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Relevante links

POD's websted www.pod-personalberatung.de

POD YouTube-kanal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA sprogakademi: www.elcla.es

 

Læs mere:

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
EURES bedste praksisEURES-uddannelseEksterne interessenterArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederRekrutteringstendenserSucceshistorier
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.